Kruche ciastka z ananasem.

 

                    
Kruche ciastka z ananasem
(Inspiracja: Przepis z Magazynu dla smakoszy KUCHNIA nr 07/2015)


 
Od czasu do czasu fundujemy sobie kulinarną prasę, aby zainspirować się ciekawym przepisem, poczytać o smakach, które nakręcają innych, czy choćby nasycić oko smacznymi zdjęciami. Właśnie wpadł nam w ręce
najnowszy magazyn KUCHNIA, no i przy zdjęciu na 36 stronie pociekła ślinka. Nie było wyboru. Trzeba upiec
coś słodkiego. A że ciasto kruche należy do naszych ulubionych, decyzja zapadła błyskawicznie,a równie błyskawicznie powstały kruche ciastka z ananasem, ... a następnego dnia z czereśniami.
 
  
  
 
  

 
Składniki ciasta:
(ok. 9 ciastek)
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
130 g zimnego masła           
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder i sól.
Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do mąki.
Przy pomocy siekacza do ciasta "siekamy" składniki razem, aż masło prawie całkowicie złączy się
z mąką i zacznie przypominać drobną kruszonkę. Dodajemy roztrzepane jajko i wodę.
Mieszamy siekaczem, aż masa wchłonie wilgotne składniki. Całość zagniatamy ręcznie.
Formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki.
Po godzinie wyciągamy ciasto. Ok. 10 minut przed wyciągnięciem ciasta włączamy piekarnik
i nastawiamy na temperaturę 200ºC.

 

  
   Pędzelek Joseph Joseph Elevate
 
 
   
 
domowe ciastka z czereśniami blog przepis
 
... i jednego dnia masz ciastka z ananasem, a drugiego np. z czereśnią:-)
 
Przed wyciągnięciem ciasta z lodówki przygotujmy sobie owoce, które wykorzystamy do ciastek.
My pierwszego dnia wykorzystaliśmy świeżego ananasa, drugiego czereśnie. Ciastka mogą być z różnymi owocami.
W oryginalnym przepisie jest to rabarbar i wiśnia. Świeżego ananasa najlepiej pokroić nożem do ananasa, a czereśnie wydrylować drylownicą Rosle.
Z pomocą obu tych narzędzi praca pójdzie Wam dużo sprawniej.
 
  
 
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (według uznania). Następnie wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm.
Na połowie z nich układamy owoce, pozostałe krążki posłużą do przykrycia. Zanim to zrobimy brzegi ciastek, na których są owoce smarujemy przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem. Sklejamy krążki dociskając widelcem. Na środku każdego ciastka nacinamy krzyżyk.
Każde ciasto smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25 minut na złoto.
 
 
 
Jak kto woli. Z ananasem albo z czereśniami!
 
kruche ciastka z czereśniami blog portform
 
Nasza Rada: Ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła, zamiast ugniatać je dłońmi, a tym samym rozgrzewać, powinno się je zagniatać szybko i najlepiej przy pomocy siekacza. Najlepszy siekacz do ciasta kruchego  znajdziesz w naszej ofercie
- wykonany z wysokiej jakości stali i tworzywa, jest stabilny i wytrzymały. Świetnie leży w dłoni. Niezastąpiony pomocnik tych, którzy kochają tarty, tartaletki, skubańce i wszystkie kruche ciastka i ciasteczka.
 
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Akcesoria do pieczenia
 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel