Jabłecznik i obierak do jabłek Zassenhaus

        


Jabłecznik
krucha baza, domowy budyń & idealnie obrane i pokrojone jabłka


Sezon jabłkowy czas zacząć!
Inauguracja będzie wyjątkowa, bo jabłka zostaną poddane wyjątkowej obróbce.
Przetestowaliśmy obierak do jabłek niemieckiej marki Zassenhaus i przy okazji powstała
krucha tarta z domowym budyniem waniliowym pokrytym warstwą jabłek.

 

  
 
   
  
   
CIASTO KRUCHE


150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60-80 g cukru pudru
3 żółtka
150 g masła
ok. 6 łyżek zimnej wody lub zimnego mleka
szczypta soli


Wszystkie składniki posiekać przy pomocy krajacza do ciasta
lub dużego noża. Następnie zagnieść ciasto i odstawić
zawinięte w folię spożywczą na ok. godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.
Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je na stolnicy i przekładamy
do formy - w naszym przypadku forma do tary o średnicy 28 cm.
Ciasto nakłuwamy za pomocą widelca.
Na wierzch ciasta wysypujemy ceramiczne kulki, które sprawią,
że ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.
Spód podpiekamy przez ok. 15 minut.
BUDYŃ WANILIOWY


ok. 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 6 łyżek cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
5 żółtek
ok.1/2 litra mleka


Do średniej wielkości rondla wsypać mąkę, cukier,
dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać składniki,
aby żółtka połączyły się ze składnikami sypkimi.
Wlać trochę mleka i wymieszać. Postawić na kuchence
- na małym ogniu, i stopniowo dolewać mleka intensywnie
mieszając i uważając, aby nie powstały grudki.
Do mieszania najlepiej użyć dobrej trzepaczki, która
ułatwia połączenie składników i zapobiega powstawaniu
grudek.
W zależności od gęstości masy można dolać więcej
mleka. Intensywnie mieszać / ubijać masę przez
ok.10 minut, aż powstanie konsystencja gęstego budyniu.
   
  
   
  Maszynka do obierania i krojenia jabłek podczas pracy
   
 
   
  
   
jak działa ręczna maszynka do obierania jabłek - test  
   
  
   
Na podpieczony spód wylewamy budyń. Na warstwie budyniu układamy krążki jabłek. Użyliśmy ok. 3 jabłek.
Posypujemy jabłka brązowym cukrem i cynamonem. Można też - przed wyłożeniem jabłek na tartę, wymieszać je
z mieszanką cukru i cynamonu i dopiero następnie przełożyć je na budyń. Innym wariantem byłoby również wstępne podsmażenie
jabłek na patelni razem z cukrem i cynamonem, a następnie ułożenie ich na tarcie.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 20 minut.
Aby jabłka się zrumieniły możemy w ostatniej fazie włączyć termoobieg. Przed podaniem jabłecznik można posypać cukrem pudrem.
   
  
   
Jabłecznik z budyniem na kruchym spodzie
   
   
NASZ DZISIEJSZYM POMOCNIK
OBIERAK DO JABŁEK ZASSENHAUS


Niemiecka firma Zassenhaus chcąc ułatwić nam obieranie jabłek wprowadziła na rynek maszynkę do jabłek, która obiera, dryluje
i kroi. Postanowiliśmy sprawdzić jej możliwości i przetestowaliśmy ją w naszej kuchni.
Pierwszy plus za wygląd - maszynka nawiązuje do stylu retro i prezentuje się iście solidnie. Postawiona na kuchennym blacie
zdaje się dumnie wzywać: "Do dzieła! Gdzie te jabłka?"
Obsługa jest wyjątkowo prosta. Maszynkę przymocowujemy do blatu za pomocą przyssawki. Następnie dźwigienkami zwalniamy
nóż, który obiera (znajduje się w przedniej części maszynki) i nakłuwacz z prętem, który wycofujemy do tyłu, aby nabić jabłko.
Teraz w ruch idzie korbka. Jabłko przesuwa się do przodu, aż natrafia na dwa noże. Pierwszy obiera jabłko ze skórki,
drugi dryluje i tnie. Po chwili jabłko jest obrane i pokrojone. Zdejmujemy jabłko oddzielone od ogryzka. Obrane jabłko tworzy spiralę.
Obierak ten ma możliwość ustawienia grubości obierania jabłka. Grubość obieranej skórki reguluje się śrubą mocującą nóż.
Aby przetestować obierak wykorzystaliśmy różne gatunki jabłek i stwierdzamy, że najlepiej obierają się jabłka świeże i twarde.
Jabłko kruche może nie stworzyć spirali, ale zostanie pocięte na plastry.
Obierak do jabłek Zassenhaus można również wykorzystać do obierania ziemniaków. Wystarczy wówczas odkręcić / zdjąć nóż,
który wykrawa wnętrze jabłka (ogryzek) i kroi w spiralę. Uruchamiamy wtedy jedynie funkcję obierania ze skórki,
bez żłobienia otworu wewnątrz bulwy ziemniaka.
Po zakończeniu pracy umycie maszynki nie sprawia żadnych problemów. pręt z nakłuwaczem można wyciągnąć i obmyć
pod bieżącą wodą, pozostałą część wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką.
Chętnie będziemy używać tego obieraka w naszej kuchni i równie chętnie polecamy go Waszej uwadze.
Przy większej ilości jabłek (czy ziemniaków) to prawdziwy skarb.
 
   
Maszynka do obierania jabłek ręczna Zassenhaus
   
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Akcesoria do warzyw i owoców, Pieczenie
 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel