Francuskie ciastka Magdalenki
2017-08-09
Składniki
ok. 230 g mąki pszennej tortowej (typ 400 -450)
ok. 120-130 g cukru białego
100 g masła (min. 82 % zawartości tłuszczu)
4 średniej wielkości jajka (z wolnego wybiegu)
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia (ekologicznego - winian potasu)
skórka z 1 ½ cytryny i sok z połowy
opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
W ceramicznym rondelku rozpuszczamy masło na wolnym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka z cukrem miksujemy na białą, gęstą masę, ok. 10-15 minut blenderem ręcznym.
Jeśli dodajemy wanilię można ją zmiksować z jajkami.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Do jajek dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy masło i ponownie mieszamy.
Na koniec wlewamy sok z połowy cytryny i ścieramy skórkę cytrynową
(cytryny powinny być uprzednio dobrze wyszorowane i wyparzone we wrzątku).
Ciasto należy teraz pozostawić na min. 30 minut - w misce nakrytej folią spożywczą - w lodówce.
W tym czasie nagrzewamy piekarniku do 180-200 ºC.
Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut.
Powinny być ładnie wyrośnięte i lekko zarumienione.
Po wyjęciu warto chwilę pozostawić ciastka w formie - ok. 3-5 minut, następnie moment przestudzić i podawać.
Najsmaczniejsze są świeże, chwilę po upieczeniu, ale zachowują swoją pulchność i mięsistość również na drugi dzień.
Nasza rada: upiecz porcję magdalenek jednego dnia, a aby rozkoszować się świeżymi magdalenkami na drugi dzień
przechowaj drugą porcję ciasta w lodówce. To ciasto lubi chłód i przechowanie go przez noc w lodówce wręcz mu służy.
Magdalenki
Ten kto nie jadł, nie pojmie skąd ten zachwyt nad tak, wydawać by się mogło, zwykłym ciasteczkiem. Nawet Marcel Proust w jednym z tomów "Poszukiwanie straconego czasu" pochylił się nad tym pulchnym ciastkiem. Niepozorne magdalenki są naprawdę warte spróbowania. Piekąc je samemu zachwycisz się prostotą tego przepisu, który musi udać się każdemu, a następnie tym jak ciasto, którym wypełnisz formę zacznie puchnąć i rosnąć w oczach. Kiedy wyciągniesz z piekarnika małe, złotawe, zaokrąglone muszelki, a na całą kuchnię rozleje się błogi zapach słodyczy, masła, cytryny i wanilii, kto wie, może od tego dnia magdalenki staną się Twoim ulubionym ciastkiem :-) Aby tak się stać mogło oprócz przepisu na prawdziwe, francuskie magdalenki, znajdziesz u nas również wysokiej jakości formę do magdalenek Birkmann - na 18 magdalenek. Forma do pieczenia magdalenek nada im idealny kształt prążkowanych muszelek.
très jolie !
ok. 230 g mąki pszennej tortowej (typ 400 -450)
ok. 120-130 g cukru białego
100 g masła (min. 82 % zawartości tłuszczu)
4 średniej wielkości jajka (z wolnego wybiegu)
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia (ekologicznego - winian potasu)
skórka z 1 ½ cytryny i sok z połowy
opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
W ceramicznym rondelku rozpuszczamy masło na wolnym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka z cukrem miksujemy na białą, gęstą masę, ok. 10-15 minut blenderem ręcznym.
Jeśli dodajemy wanilię można ją zmiksować z jajkami.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Do jajek dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy masło i ponownie mieszamy.
Na koniec wlewamy sok z połowy cytryny i ścieramy skórkę cytrynową
(cytryny powinny być uprzednio dobrze wyszorowane i wyparzone we wrzątku).
Ciasto należy teraz pozostawić na min. 30 minut - w misce nakrytej folią spożywczą - w lodówce.
W tym czasie nagrzewamy piekarniku do 180-200 ºC.
Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut.
Powinny być ładnie wyrośnięte i lekko zarumienione.
Po wyjęciu warto chwilę pozostawić ciastka w formie - ok. 3-5 minut, następnie moment przestudzić i podawać.
Najsmaczniejsze są świeże, chwilę po upieczeniu, ale zachowują swoją pulchność i mięsistość również na drugi dzień.
Nasza rada: upiecz porcję magdalenek jednego dnia, a aby rozkoszować się świeżymi magdalenkami na drugi dzień
przechowaj drugą porcję ciasta w lodówce. To ciasto lubi chłód i przechowanie go przez noc w lodówce wręcz mu służy.
Magdalenki
Ten kto nie jadł, nie pojmie skąd ten zachwyt nad tak, wydawać by się mogło, zwykłym ciasteczkiem. Nawet Marcel Proust w jednym z tomów "Poszukiwanie straconego czasu" pochylił się nad tym pulchnym ciastkiem. Niepozorne magdalenki są naprawdę warte spróbowania. Piekąc je samemu zachwycisz się prostotą tego przepisu, który musi udać się każdemu, a następnie tym jak ciasto, którym wypełnisz formę zacznie puchnąć i rosnąć w oczach. Kiedy wyciągniesz z piekarnika małe, złotawe, zaokrąglone muszelki, a na całą kuchnię rozleje się błogi zapach słodyczy, masła, cytryny i wanilii, kto wie, może od tego dnia magdalenki staną się Twoim ulubionym ciastkiem :-) Aby tak się stać mogło oprócz przepisu na prawdziwe, francuskie magdalenki, znajdziesz u nas również wysokiej jakości formę do magdalenek Birkmann - na 18 magdalenek. Forma do pieczenia magdalenek nada im idealny kształt prążkowanych muszelek.