Domowe pralinki z silikonowej formy
2017-09-23
Domowe pralinki z nadzieniem kokosowym
z wykorzystaniem silikonowej foremki Pavonidea
Składniki
czekolada mleczna i gorzka
(ulubiona, najlepiej dobrej jakości z wysoką zawartością kakao)
masa kokosowa
(wystarczy na ok. 3 formy po 16 czekoladek)
ok. 100 g wiórków kokosowych
ok. 3 łyżek migdałów bez skórki
ok. 2 łyżek miodu
łyżka oleju kokosowego bio
łyżka rumu
opcjonalnie:
żurawina - kilka suszonych owoców (można zmiksować)
ekspandowane ziarna prosa - jagły lub inne tego typu ziarna np. ryż prażony
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Pozostałe składniki miksujemy, aż do momentu gdy masa stanie się jednolita i plastyczna.
Jeśli będzie zbyt sucha można dodać więcej rumu lub odrobinę wody.
Z masy formujemy małe kuleczki pasujące do środka czekoladek.
Każde wgłębienie wypełniamy odrobiną czekolady, którą rozprowadzamy po ściankach
- nie musi być idealnie. Foremkę wkładamy na 5-10 minut do zamrażalnika.
Po wyciągnięciu w każdym zagłębieniu umieszczamy kulkę kokosową.
Opcjonalnie układamy na niej owoc suszonej żurawiny i posypujemy ziarenkami prosa.
Całość zalewamy roztopioną czekoladą. Następnie staramy się lekko ponaciągać silikonową formę,
aby czekolada trafiła we wszystkie miejsca i dokładnie wypełniła pralinkowe wgłębienia.
Można też nią delikatnie postukać o blat.
Teraz wystarczy dosłownie 15 -20 minut w zamrażalniku.
Praliny gotowe!
Czy nie są śliczne?
Domowe pralinki z silikonowej foremki Pavonidea wychodzą zawsze idealne!
Wyposażeni w taką formę możemy zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota, stworzyć własną bombonierkę
zmieniając nadzienia, przygotowując proste praliny z orzechami, bakaliami lub po prostu wypełnione foremkę
tylko czekoladą np. gorzką i białą. Kto lubi się pobawić może przygotować galaretki w czekoladzie...
kombinacji jest wiele, foremek do pralinek w różnych kształtach również!
a gotowe czekoladki możecie przechowywać w szklanym pojemniku Nest Glass Storage