Domowe masło klarowane. Jak zrobić.
2017-07-02


Masło klarowane zwane też ghee to zdrowy tłuszcz do smażenia. Ma bardzo wysoką temperaturę
dymienia - powyżej 230ºC. Jest to masło idealne kiedy smażymy potrawy delikatne np. jajecznicę,
jajko sadzone, ryby, czy podsmażamy warzywa lub robimy do nich, tak lubianą bułkę tartą na maśle.
Dlatego jeśli mamy polecić Wam dobry, zdrowy i smaczny tłuszcz do takiego smażenia, polecamy
ghee, do którego używania namówiła nas Agnieszka Maciąg pisząc o nim w swojej książce.
Zarezerwuj sobie ok. kwadrans i wyposażcie się w dobrej jakości rondelek np. ceramiczny włoskiej
firmy Moneta. Rondel Moneta Buongusto będzie wyśmienity - nic nie przywrze,
a po całej "operacji" z łatwością go umyjecie w zmywarce lub pod bieżącą wodą.
Potrzebujesz:
- 1 kostkę dobrej jakości prawdziwego masła (nasza kostka 250 g)
- kawałek gazy
- sitko
- rondel
- słoiczek o pojemności ok. 400 ml


Na małym ogniu pozwalamy powoli rozpuścić się masłu.
Bez pośpiechu. Od czasu do czasu można przemieszać lub delikatnie poruszać rondlem.
Kiedy masło się rozpuści, na jego powierzchni zacznie zbierać się biała piana.
Dajmy jej chwilę - pozwólmy się "wytworzyć" i możemy zacząć ją zbierać.
Przy pomocy łyżki, delikatnie zbieramy pianę na osoby talerzyk (najlepiej mieć również pod ręką
kawałek papierowego ręcznika kuchennego, aby obcierać łyżkę). Czynność tą powtarzamy tak długo,
aż tłuszcz nie będzie klarowny. Należy też uważać, aby gaz pod rondlem był minimalny,
a masło nie zaczęło się przypalać. Po tej czynności na przygotowanym słoiczku układamy sitko,
a na nim gazę. Ostrożnie przelewamy masło do słoiczka. Pozwalamy ghee przestygnąć, aż stężeje.
Dopiero wtedy zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki.
(Uwaga: po sklarowaniu ubytek masła to ok. 20 %)
Takie domowej roboty masło klarowane jest bardzo smaczne, pachnie orzechowo i ma piękny,
złocisty kolor. Nie jełczeje dlatego można je naprawdę długo przechowywać.
Warto poświęcić tej czynności chwilę zamiast kupować gotowce, ponieważ mamy wtedy pewność,
że przygotowane przez nas masło klarowane jest prawdziwe, z dobrego masła
(nie mniej niż 82% tłuszczu).
