Domowe konfitury w miedzianej misie Mauviel
|
![]() |
Nie żaden tam galaretowaty dżem w 3 minuty. Żadne gelfixy i inne cuda. Domowa konfitura, czy powidła to proces, to celebra, to czas jaki należy poświęcić owocom, które otoczone naszą miłością w dniu smażenia, odwdzięczą się nam w ciemne zimowe dni, słodyczą przywołując wspomnienie słonecznego, pachnącego owocami lata. Do smażenia domowej marmolady wybierz, nie jakiś tam garnek, ale prawdziwą - tak jak robiły to wcześniej nasze babcie - miedzianą misę. |
Do smażenia prawdziwych domowych konfitur najlepiej nadaje się duża, miedziana misa. Takie misy znajdziemy w ofercie francuskiej firmy Mauviel - specjalisty w produkcji miedzianych naczyń. Mauviel to doświadczenie i ponad 180-letnia tradycja w produkcji miedzianych garnków, patelni i akcesoriów kuchennych, doświadczenie i pasja przechodząca z pokolenia na pokolenie. Tworząc miedziane misy do konfitur, Mauviel doskonale wie, czego potrzeba pani domu, która podejmuje się wyzwania jakim jest zrobienie zapasów na zimę.Głównym atutem miedzianych naczyń, w tym mis do smażenia domowych powideł, konfitur i dżemów, jest materiał. Miedź to doskonałe przewodzenie ciepła, kumulowanie go oraz rozprowadzanie. Zdolność przewodzenia ciepła w przypadku miedzi jest 25 razy wyższa niż w przypadku stali, czy 9 razy wyższa niż w przypadku aluminium. Zgromadzone w miedzianej misi owoce zostaną błyskawicznie ogrzane, przez co proces smażenia będzie szybszy, wydajniejszy, z mniejszą utratą cennych wartości odżywczych. Również kształt misy nie jest tu bez znaczenia. Duża średnica pozwala szybciej odparować wodę, co oznacza, że owoce w szybszym czasie niż przy użyciu klasycznych garnków, zgęstnieją. Otrzymana w ten sposób konfitura będzie pełna cennych składników, witamin i smaku świeżych owoców. Dwa duże uchwyty, w które wyposażono misy Mauviel, pozwalają na bezpieczne transportowanie, ale również na wygodne potrząsanie misą podczas smażenia - owoce powinny być delikatnie traktowane, gdyż nie lubią kiedy smażąc, nieustannie mieszamy je łyżką! |
![]() |
Smażący powidła w miedzianej misie powinni jednak pamiętać, że nie należy ich w niej przechowywać. Po ukończeniu procesu smażenia, powidła, konfiturę należy jak najszybciej przelać do słoiczków. |
![]() |
![]() |
Należy też pamiętać, aby do smażenia konfitur wybierać te najświeższa, najładniejsze i najsłodsze owoce sezonowe, a słodzić je wyłącznie cukrem kryształem lub trzcinowym, nie zaś specjalnym cukrem żelującym. Naturalna pektyna zawarta w owocach wystarczy, aby otrzymać charakterystyczną, gęstą konsystencję. |
![]() |
![]() |
Nasza Wskazówka: Po zakończeniu sezonu na przetwory, misą warto przeczyścić specjalną pastą do miedzi. Miedź odzyska wówczas swój piękny blask.Pastę do miedzi kupisz w Portform. Kliknij na link: Pasta do czyszczenia miedzi Mauviel. |
![]() |
Kategoria, w których znajdziesz te produkty w sklepie: Garnki miedziane |