Czas na szparagi!
kliknij na banner i przejdź do naszej oferty garnków do gotowania szparagów
Większość z nas, przyzwyczajona do jedzenia tego samego na okrągło, na pytanie co lubi jeść, wymienia to co zna z kuchni
swojej mamy, babci lub firmowej stołówki. Lubimy to, co znamy, i na swoje stoły ostatecznie często przenosimy mało ciekawe
schabowe, mielone, naleśniki i pomidorówki... Często zmęczeni i zabiegani nie wiemy nawet jakie smakołyki serwuje nam
właśnie pobliski warzywniak, czy weekendowy targ; potrafimy tylko narzekać na brak pomysłu na kolejny obiad i kilka
kilogramów za dużo po odchodzącej właśnie zimie. A tym czasem nastał wyjątkowy czas, czas szparagów.
Szparagi to nie tylko jedno z najsmaczniejszych warzyw, ale warzywo zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Właśnie końcówka wiosna i początek lata to ich gorący okres - dlatego warto je poznać jak najszybciej, i jak najszybciej wpisać
do swojego menu. Dlaczego? Powodów jest kilka.
Po pierwsze, szparagi są wyjątkowo smaczne, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Po drugie są małokaloryczne i lekkostrawne, tylko 15 kcal w 100g - a więc idealne jeśli przed latem chcemy trochę zrzucić na wadze.
I po trzecie, szparagi są po prostu zdrowe. Są moczopędne, działają więc oczyszczająco, wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację;
zawierają dużo witaminy B, C i E, oraz przeciwutleniacze, kwas foliowy, sole mineralne cynk, wapń, oraz potas, magnez i fosfor.
Jak ugryźć szparaga? - Czyli jak gotować szparagi.
To w zasadzie nic trudnego. Jak każde warzywo, najpierw szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Następnie odcinamy zgrubiałe końcówki.
Najlepiej przy pomocy obieraka (ponieważ obiera on równo i cienko), obieramy szparagi - od góry w dół, omijając delikatne główki
- obieramy tylko łodygi! Tak przygotowane szparagi najlepiej podzielić w kilku łodyżkowe wiązki, które lekko związujemy
za pomocą nici kuchennej lub specjalnych spinek. Wkładamy je główkami ku górze, do gotującej się, osolonej wody
(zaleca się również dodanie odrobiny soku z cytryny i łyżeczki masła) i gotujemy ok. 15 minut - najlepiej jednak sprawdzić miękkość
wyciągając jedną łodygę i próbując. Szparagi białe gotuje się na miękko, natomiast zielone al dente
(i bez cytryny, która może zmienić kolor szparagów). Można je gotować w zwykłym szerokim garnku, ułożone na dnie.
Dla tych, którzy kochają to warzywo, i co roku z utęsknieniem czekają na jego pierwszą dostawę, polecamy specjalne,
wysokie garnki z koszyczkiem stworzone z myślą o gotowaniu szparagów - GARNKI DO SZPARAGÓW
owalna forma Rosendahl do zapiekania półmisek Grand Cru Rosendahl
i serwowania
Jak serwować szparagi?
Ten kto polubi szparagi, będzie zachwycał się szparagami w każdej postaci. Nawet prosto z wody, bez dodatków, są niezwykle pyszne.
Najczęściej jednak podaje się je w towarzystwie stopionego masła, tartej bułki z masłem lub sosu holenderskiego.
Ten ostatni, sos holenderski, dodaje szparagom szlachetności. Nie należy się go bać, gdyż w praktyce jest on bardzo łatwy w przygotowaniu,
i warty wypróbowania! W internecie bez trudu można znaleźć wiele przepisów na sos holenderski.
Kilka produktów: stopione masło, żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, stworzą pyszny sos o konsystencji lekkiego majonezu.
Takie szparagi smakują najlepiej w nieskomplikowanych, klasycznych duetach, np. z szynką, młodymi ziemniakami lub smażonym jajkiem ...
Szparagi idealnie komponują się z daniami z drobiu, rybami, w sałatkach, lub zmiksowane jako zupa.
A do serwowania szparagów polecamy owalne talerze i półmiski.
W naszej ofercie w temacie szparagów również stalowy garnuszek do masła i sosów.
DLA FANÓW SZPARAGÓW POLECAMY RÓWNIEŻ:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
utworzono 15.05.2012