Ciabatta i Truskawkowa konfitura

 

 

 

              wróć na bloga»
 
Nie codziennie, bo kto miałby mieć na to czas, ale czasami warto zwolnić i celebrować.
Lato sprzyja takim przyjemnością; bo urlop, bo wakacje, bo dłuższy dzień.
Trochę wysiłku i nasze śniadanie staje się wyjątkowe. Domowa ciepła ciabatta,
a do tego pyszna truskawkowa konfitura i kubek gorącej, aromatycznej kawy.
Żyć nie umierać!
   
   
Przepis na naszą ciabattę pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest o tyle fajny, że ciasto wyrasta przez noc, a rano jest
gotowe do pieczenia. Wystarczy tylko rozgrzać piekarnik, włożyć ciasto na 40 minut, a w tym czasie zająć się np.
przygotowaniem stołu, aby wyglądał odświętnie i zachęcał do pozostania przy nim dłużej.
   




SKŁADNIKI:


400 g mąki pszennej
płaska łyżeczka drożdży instant
ok. 300 g chłodnej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
garść otrębów lub płatków lnianych


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiać do miski.
Dodać otręby i sól.
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać do mąki.
Wymieszać przez ok. 30 sekund.
Ciasto ma być klejące.
Przykryć talerzem (folią) i odstawić
na blacie kuchennym
do wyrośnięcia na noc.


Rano nastawić piekarnik na 225ºC.
Ciasto lekko oprószyć mąką
i lekko wyrobić formując kulkę.
Naoliwioną keksówkę o długości
25-30 cm posypać otrębami.
Przełożyć ciasto do formy i pozostawić
pod przykryciem, aż temperatura
w piekarniku będzie odpowiednia.
Przed włożeniem ciabatty do pieca
formę nakryć folią aluminiową.
Najpierw pieczemy 25 minut pod
przykryciem, następnie 15 minut bez.
Gotowe!


Przed rozkrojeniem najlepiej chwilę
odczekać (ok. 15 min.)

                                               

 
                           waga kuechenprofi   minutnik gefu
Nasza Wskazówka:
Jeśli dużo gotujesz i pieczesz
warto wyposażyć się w kilka
podstawowych akcesoriów
kuchennych. Do takich
naszym zdaniem należy
minutnik i waga kuchenna.
Zajrzyj do naszego działu:
minutniki i termometry
Wagę znajdziesz w dziale:
Minutnika używamy non stop
- kiedy coś jest w piekarniku,
albo kiedy stawiamy garnek
na gaz. W ten sposób zawsze
ktoś czuwa:-)
Waga przyda się głównie
podczas pieczenia; odmierzymy
za jej pomocą mąkę, cukier, itp.
 
Konfitur niestety nie da się zrobić tuż przed śniadaniem. Tu potrzeba trochę więcej czasu.
Ale potem, właśnie przy śniadaniu taka praca procentuje - smak i aromat nie do podrobienia, a co jeszcze ważniejsze
nie ma w nich żadnych ulepszaczy i konserwantów, no i większość słoiczka stanowią owoce, a nie cukier!  
 
                                    
 
                                
PROSTA KONFITURA
Z TRUSKAWKI
(4 słoiczki 240 ml)


ok. 1½ kg truskawek
ok. 400 g cukru
(pół na pół trzcinowy/biały)
laska wanilii
ok. 2 łyżki soku z cytryny


Truskawki umyć i odważyć.
Większe pociąć na mniejsze kawałki.
Dodać cukier, sok z cytryny i laskę
wanilii, którą najpierw należy rozciąć,
wydrążyć z niej ziarenka wanilii
i wrzucić bezpośrednio do garnka.
Smażyć na małym ogniu ok. 2 godzin,
od czasu do czasu mieszając.
Zostawić na noc i rozpocząć
smażenie następnego dnia.
 
W zależności od ilości soku jaki puściły owoce i jak szybko on odparowuje, drugiego dnia powinna wystarczyć godzina,
do półtorej, aby konfitura była gotowa do przelania do słoiczków. Im gęstsza masa owocowa, tym później gęstsza
i twardsza konfitura, dlatego najlepiej przerwać smażenie, kiedy konsystencja jest jeszcze w miarę płynna (lekko się
marszczy, kiedy potrząsamy garnkiem). Za pomocą ręcznego blendera przez chwilę miksujemy truskawki
- naszym zdaniem konfitura jest wtedy delikatniejsza, i nie ma w niej kawałków owoców.
 
 
Słoiczki powinny być dobrze wymyte, najlepiej wyparzone, albo wygotowane przez chwilę.
Przekładamy gorącą konfiturę do słoiczków, dobrze zakręcamy, a następnie pasteryzujemy, czyli gotujemy w garnku
z wodą (tak aby woda nie zalewała pokrywek), przez ok. 15-20 minut. Gotowe.
 
 
 
Nasza Rada: Do smażenia domowych powideł i konfitur najlepiej używać miedzianej
misy lub miedzianego garnka. Pozwoli to na skrócenie czasu smażenia, co oznacza
oszczędność czas i zachowanie cennych właściwości oraz pełnego aromatu owoców.
Jeśli nie masz miedzianego naczynia, wybierz takie o grubym dnie, aby nie przypalić
smażonej konfitury. Nasza konfitura smażyła się w garnku Schulte-Ufer De Luxe 3,5 litra.
 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel