BLOG PORTFORM
BLOG PORTFORM inspiruje do kulinarnych eksperymentów | ||
Zapraszamy na nasz blog wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają kuchenne akcesoria i gadżety, wszystkich, którzy kochają gotować i piec, którzy zaglądają do Portform, aby doposażyć swoją kuchnię w kolejne, ciekawe kuchenne przybory, garnki, patelnie i inne akcesoria. Mamy nadzieję, że nasze przepisy i kuchenne historie z najciekawszymi gadżetami, zainspirują Was do zakupów i kulinarnych eksperymentów. | ||
![]() |
![]() |
|
PRZERWA - ZE - SŁODKIM
Klasyczne i pyszne.
Małe serniczki w kokilkach jako wyśmienity
dodatek do przedpołudniowej kawy.
30 minut pieczenia - 5 minut przygotowywania.
|
ŚWIĘTA - SMAKOŁYKI - MIÓD - WYPIEKI
z domową przyprawą piernikową
Święta to zapach pierników. Jeśli szukasz prostego,
szybkiego przepisu na domowe pierniczki
znajdziesz go u nas. Mąka orkiszowa, miód
i własna przyprawa korzenna to sposób
na pyszne pierniki.
Testujemy przy okazji formę do wykrawania
ciastek Choinka Lekue.
|
|
![]() |
![]() |
|
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA - HERBATA- KAWA
plus coś słodkiego
Zimą chętniej sięgamy po coś ciepłego
do picia - gorąca herbata, albo aromatyczna kawa
to proste zimowe przyjemności.
Zapraszamy po odpowiedni porcelanowy kubek
i przepis na przedświąteczne ciasteczka
z migdałami i skórką pomarańczową.
|
WŁOSKA KUCHNIA - DYNIA - MAKARON
i serkiem ricotta
I znów nastał sezon dyniowy. Zainaugurowały go u nas
włoskie pierożki ravioli wypełnione pieczoną dynią,
serkiem ricotta z nutą czosnku i zielonej natki pietruszki.
W szybkim wykrawaniu ravioli pomógł specjalny
wykrawacz do ravioli, tylko spójrzcie!
|
|
![]() |
![]() |
|
FORMY DO PIECZENIA - MUFFINY - MARCHEW - CYTRYNA
jak słodkie pralinki
Nasze ostatnie odkrycie - forma do pieczenia mini-muffin
niemieckiej marki Kaiser! Upiekliśmy i zakochaliśmy się
w tych słodkich mini - ciasteczkach.
Do teraz były klasyczne muffiny, od dziś tylko muffinki
w wersji mini! Zobaczcie jakie słodkie i proste
do wykonania są te z marchwią i cytryną.
|
MIEDŹ - CZYSZCZENIE - GOTOWANIE ZUPY
& zupa z ciecierzycą
W naszej kuchni bardzo często gotujemy w miedzianym
garnku, i co jasne równie często musimy go myć.
Dlatego dziś odpowiemy i pokażemy Wam jak czyścić
miedziane naczynia, aby zawsze były lśniące.
A przy okazji gotujemy zupę z ciecierzycą - pyszna!
|
|
![]() |
![]() |
|
MALINY - BRZOSKWINIE - ŚLIWKI
i formy do pieczenia Maxwell & Williams
Lato rozpieszcza nas słodkimi, pełnymi soków i barw owocami,
warto z nich korzystać i w okresie letnim od czasu do czasu
upiec pyszne domowe ciasto, albo zapiec owoce pod kruszonką.
Poznajcie nasze pomysły i zobaczcie jak letnie ciasta pełne
owoców prezentują się w śnieżnobiałych, ceramicznych
formach do pieczenia.
|
TRUSKAWKI
część 3
Mały gadżet bez którego nie obędziesz się w sezonie truskawkowym. Szczypce WMF do usuwania szypułek
truskawek pomogą szybko obrać truskawki.
|
|
![]() |
![]() |
|
DOMOWE WYPIEKI - SER BIAŁY -TRUSKAWKI
część 2
Test bestselleru Joseph Joseph misek Nest.
Zobacz kolorowe miski kuchenne Nest z bliska, podczas pracy nad mini serniczkami z truskawkowym akcentem.
Szybkie przepis na pyszne serniczki i dobry zestaw misek w naszym kuchennym teście.
|
DOMOWE WYPIEKI - WAŁKOWANIE
część 1
Słodkie, które można znaleźć na sklepowej półce, można również upiec i przygotować w domu. Takim przykładem niech będą pyszne ciasteczka digestive. Ciasto rozwałkowywaliśmy porządnym marmurowym wałkiem Küchenprofi.
|
|
![]() |
![]() |
|
SADZONE JAJKO
![]() Szybki test ceramicznej patelni Moneta.
Smażymy jajko sadzone.
|
CZEKOLADA - ORZECHY - WEGAŃSKI PRZEPIS
wegańska
Kuchnia to dla nas ciągłe eksperymentowanie i odkrywanie smaków. I choć nie jesteśmy weganami to chętnie sięgamy do tej kuchni, bo potrafi być naprawdę inspirująca. Czekoladowa tarta, a w zasadzie pralina na kruchym spodzie obficie posypana orzechami to nasze ostatnie wyzwanie i okazja do przetestowania nowej ceramicznej formy do tarty Maxwell & Williams.
|
|
![]() |
![]() |
|
KROJENIE - RODZAJE NOŻY - ZWILLING
KROJENIA ...
Poznaj rodzaje noży Zwilling i dowiedź się jaki nóż najlepiej nadaje się do krojenia mięsa, pieczeni, warzyw i ryb. Dziś pod nóż idzie temat: rodzaje noży kuchennych. Bohaterami będą bardzo znane noże niemieckiej firmy Zwilling.
|
ŻELIWNY GARNEK
![]()
Zachwycający garnek francuskiej firmy Staub w kształcie pięknego, dojrzałego, czerwonego pomidora. Tak nas oczarował, że postanowiliśmy poświęcić mu kilka słów i obfotografować go jak prawdziwą gwiazdę!
|
|
![]() |
![]() |
|
ŁOSOŚ - GRILL - TORTILLA
Pomysł na danie z rybą to dzisiaj domowa tortilla z grillowanym łososiem i ciekawym sosem korniszonowym. To też okazja do zaprezentowania Wam zgrabnej patelni grillowej Chasseur.
|
ZUPA - ZIELONY GROSZEK
Zupa z mrożonym, zielonym groszkiem, ziemniakami i smażonym boczkiem koi i rozgrzewa zimową porą. Do gotowania takich zup najlepsze są solidne, kumulujące ciepło, żeliwne garnki. Nasz czerwony Le Creuset dodatkowo rozwesela ponury, mroźny dzień.
|
|
![]() |
![]() |
|
PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA
W UROCZYM GARNKU SERCE
LE CREUSET
Pyszna, zdrowa, walentynkowa zupa
w prześlicznym czerwonym garnku żeliwnym Le Creuset
w kształcie serca. To się nazywa MIŁOŚĆ!
|
PIEROGI -DYNIA -PRASKA DO ZIEMNIAKÓW
I TEST PRASKI DO ZIEMNIAKÓW
JOSEPH JOSEPH
Nasze odkrycie roku to praska do ziemniaków Joseph Joseph.
Jest tak praktyczna, tak prosta w użyciu, tak wygodna i tak łatwa w myciu, że zagościła w naszej kuchni na stałe. Poznajcie ją przy okazji gotowania pierogów a la ruskich z dodatkiem dyni. Okraszone podsmażonym boczkiem muszą u nas choć raz zagościć podczas jesiennego obiadu.
|
|
![]() |
![]() |
|
DYNIA - PIECZARKI - KURCZAK
Wychodzimy z założenia, że jeśli jest na coś sezon, to trzeba korzystać z tego pełnymi garściami. Dlatego też dynia króluje teraz w kuchni i ląduje w zasadzie w każdym daniu.
Takim prostym przepisem niech będzie zwyczajny podsmażony kurczak duszony z dynią i pieczarkami w domowym bulionie.
Smażymy na naszej ulubionej patelni z ceramiki Silargan®
niemieckiej firmy Silit.
|
SEZON NA DYNIĘ - NOŻE WÜSTHOF
z pieczoną dynią
Dynia jest pyszna i ktoś kto temu przeczy widocznie nie jadł jeszcze dobrze przyrządzonego dania z dynią. Wszystko może się zmienić po spróbowaniu naszej jesiennej zupy gulaszowej z kawałkami pieczonej dyni.
Przy okazji krojenia warzyw do gulaszowej przedstawiamy
jedne z najpopularniejszych noży świata, noże Wüsthof Classic.
|
|
![]() |
![]() |
|
CIASTKA - JABŁKA - KRAJACZ
szybkie
Małe, pulchniutkie ciasteczka z kawałkiem jabłka w środku
- przysłowiowe niebo w gębie!
Jak szybko i sprawnie podzielić jabłko na 12 równych kawałków?
Jest sposób, bo jest krajacz do jabłek Gefu Pomo.
Zobaczcie go z bliska!
|
JABŁKA - OBIERANIE
na kruchym spodzie
z domowym budyniem
Sezon jabłkowy czas zacząć! Przygotuj kruchy spód. Obierz kilka jabłek przy pomocy ręcznego obieraka do jabłek Zassenhaus. Ugotuj domowy budyń. Połącz wszystko i włóż do piekarnika.
Świętuj rozpoczęcie sezonu jabłkowego :-)
|
|
![]() |
![]() |
|
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
Jak poprawić sobie humor kiedy za oknem leje?
Oto danie będące lekiem na niepogodę. Pyszne, pachnące oregano pulpety gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym.
A do tego spora garść parmezanu i koniecznie dobrej jakości
włoski makaron.
|
GRILLOWANIE -KUCHNIA WŁOSKA - CIASTO DROŻDŻOWE
z grillowanymi warzywami
Włoska kuchnia jest pełna dań prostych, gdzie świeże warzywa to podstawa. Tak jest i tutaj - szybkie drożdżowe ciasto plus pyszne grillowane warzywa dają nam calzone, czyli pulchne drożdżowe pierożki wypełnione soczystym bakłażanem, papryką i pomidorem. Pyszna przekąska do zabrania na piknik, czy letnią wyprawę. Nasze calzone rozpływają się w ustach - spróbujcie!
|
|
![]() |
![]() |
|
SER BIAŁY - MALINY - CIASTO NA PIEROGI
malinami i borówkami
Lato bez pierogów z białym serem i świeżymi owocami nie ma prawa bytu. Pierogi po prostu muszą pojawić się latem na talerzu.
Twaróg, garść malin i borówek plus sprawne ręce potrafiące lepić pierogi i można zaczynać. A co jeśli nie potrafimy lepić pierogów, a każde podejście do tego zadania to prawdziwa męczarnia?
Mamy na to radę! Trzeba uzbroić się w zaciskacz do pierogów, dzięki któremu lepienie pierogów stanie się prawdziwą przyjemnością, naprawdę!
|
RYŻ - KURKI - BULION - BIAŁE WINO
Przygotuj porządny, nie za wysoki, garnek - najlepszy będzie ceramiczny, albo z powłoką nieprzywierającą i rozpocznij powolne mieszanie aromatycznego risotto. Jego przygotowywania to niemal magiczny rytuał - trochę podsmażania, trochę wina, bulion i mieszanie, wpijanie, mieszanie, wpijanie ...
|
|
![]() |
![]() |
|
TARTA WYTRAWNA - BOCZEK - JAJKA
czyli placek lotaryński
Uwielbiamy tarty bez względu na to, czy są słodkie, czy wytrawne. Stąd dzisiejszy wpis i prosta tarta o pięknej francuskiej nazwie quiche lorraine - z podsmażanym boczkiem i nadzieniem z jajka, śmietanki i sera. Pokazujemy jak ją przygotować.
|
KURCZAK - POMIDORY
aromatyczny
Od czasu do czasu warto zafundować sobie coś specjalnego na obiad lub późną kolację. Ale specjalne nie musi oznaczać skomplikowane. Oto przepis na kurczaka w pomidorach, idealne danie kiedy sezon pomidorowy w pełni. Smak podkręci czosnek, białe wino i oliwki. Wszystko ląduje w dużej formie do zapiekania, albo zgrabnej żeliwnej brytfannie.
|
|
![]() |
![]() |
|
BOTWINKA - NOWALIJKI - KEFIR
Zupa na lato, czyli chłodnik ten najbardziej popularny u nas w Polsce, czyli z botwinki z dodatkiem świeżych warzyw - ogórka, rzodkiewki, z aromatycznym koperkiem i kefirem.
Nasza klasyczna wersja.
|
AKCESORIA KUCHENNE
Subiektywny ranking akcesoriów kuchennych, które uważamy za najbardziej potrzebne w kuchni, ale również tych, które nasi klienci najchętniej wkładają do koszyka.
Czego naszym zdaniem nie może zabraknąć w dobrze wyposażonej kuchni?
|
|
![]() |
![]() |
|
WARZYWA - ZAPIEKANKA
(przepis)
Zapiekanka nie musi być klasyczną makaronową lub ziemniaczaną, może być musaką, czyli prawdziwą ucztą pełną smaku świeżych warzyw i dobrej jakości mielonego mięsa.
Oprócz składników potrzeba będzie jeszcze dobra ceramiczna forma do zapiekanek, np. taka jak nasza od Maxwell & Williams.
|
SPAGHETTI - POMIDORY
Prosty i szybki pomysł na letni obiad, to spaghetti
z dojrzałymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Kiedy za oknem skwar i nie chce się gotować, ani nawet jeść,
wystarczy tylko ugotować makaron i można siadać
do stołu!
|
|
![]() |
![]() |
|
CZEREŚNIE - TARTA - PATERA
NA PATERZE BIRKMANN
Jak pięknie podać ciasto, aby zachwyciło gości?
My stawiamy na elegancką paterę ceramiczną ze szklaną kopułą.
Nasza czereśniowa tarta prezentuje się na niej znakomicie.
|
ŚNIADANIE - PIECZYWO - TRUSKAWKI
Przepis na domową ciabattę & pyszna konfitura z truskawek
- to również przepis na pyszne śniadanie.
W roli głównej garnek miedziany Schulte-Ufer, który świetnie poradził sobie w smażeniu konfitury i nasza ulubiona keksówka, w której pieczemy wiele różnych ciast, w tym również śniadaniową ciabattę.
|
|
![]() |
![]() |
|
ŻELIWNA PATELNIA - SKEPPSHULT
Dla tych, którzy właśnie decydują się na żeliwną patelnię Skeppshult, przygotowaliśmy krótki post ze zdjęciami tych szwedzkich piękności. Mamy nadzieję, że po obejrzeniu zdjęć będzie wam jeszcze łatwiej podjąć decyzję zakupową.
Przeczytajcie dlaczego warto zdecydować się na patelnię z surowego żeliwa made in Sweden...
|
KRUCHE CIASTO - ANANAS - SIEKACZ DO CIASTA
Pomysł na szybki deser, który zawsze się uda to kruche ciasto plus owoce - dzisiaj proponujemy kruche ciastka z ananasem.
Ciasto posiekamy siekaczem do ciasta kruchego Cuisipro,
bo ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania i ciepła naszych dłoni - z siekaczem do ciasta jest po prostu łatwiej!
|
|
![]() |
![]() |
|
DOMOWY CHLEB - ŻELIWNY GARNEK DO PIECZENIA CHLEBA
Przepis na najprostszy chleb pieczony w żeliwnym garnku.
Uwielbiamy go piec i zajadać się nim. Oto nieskomplikowany przepis, tylko mąka, drożdże i woda - chleb w zasadzie robi się sam.
Ciastu wystarczy dać 2 godziny, a jeśli mamy czas najlepiej całą
noc na wyrastanie. Tajemnicą jest sposób pieczenia, czyli pieczenie chleba w żeliwnym garnku.
|
DOMOWA PIZZA - FORMY DO PIZZY - CIASTO NA PIZZE
...to taka którą sami upieczemy dodając ulubione składniki.
Warto przetestować kilka drożdżowych ciast i znaleźć to najsmaczniejsze. Spróbujcie naszego przepisu, może okaże się, że stanie się on Waszym ulubionym. Oprócz przepisu przyda się też blaszka, albo kamień do pieczenia pizzy - my od dawna używamy blaszki Kaiser, którą prezentujemy przy okazji przepisu na naszą najlepszą pizzę pod słońcem!
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
AKCESORIA DO WARZYW - KRAJACZ DO WARZYW
niemieckie
Nasi klienci wybrali. To właśnie te produkty najczęściej
wpadają do ich koszyka. Akcesoria do warzyw niemieckiej
marki Gefu to porządnie wykonani - z wysokiej jakości
materiałów, prawdziwi pomocnicy kuchenni.
Na podium znajdują się krajacz do warzyw Spirelli,
krajacz do pomidora Pomo oraz nóż do ananasa Professional.
|
MIEDZIANA MISKA - DOMOWE POWIDŁA - SMAŻENIE KONFITUR
Smażenie domowych powideł i przygotowywanie konfitur
potrafi być męczące, ale satysfakcja z jaką zimą otwieramy
kolejny słoiczek pełen pysznej, owocowej konfitury, która
nie pochodzi ze sklepowej półki, a którą sami stworzyliśmy,
jest nie do opisania. Jeśli więc wpadliście już jak przysłowiowa
śliwa w kompot i w sezonie smażycie własne, domowe konfitury,
powidła i dżemy, warto pomyśleć o specjalnej miedzianej misie,
która od wieków uważana jest za najlepsze naczynie do
przygotowywania konfitury.
|
|
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wszystkie zdjęcia i teksty postów na blogu są własnością Portform.
Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechniania bez zgody portform.pl zabronione.
|