Akcesoria do kuchni - ranking najciekawszych
Współczesny rynek zalany jest przeróżnymi akcesoriami i przyborami do kuchni. Znajdziemy dosłownie wszystko, i to w wielu wariantach kolorystycznych, wielkościach itd. Niestety, często mamy jednak spore zastrzeżenia co do jakości oferowanych nam produktów, o czy najczęściej dowiadujemy się dopiero po pewnym czasie ich użytkowania.
A to tu nam coś odpadło, a tu się odbarwiło, tu odłamało, a ogólnie to już jest brzydkie, stępione lub się znudziło.
Jak się zatem nie naciąć i kupić coś solidnego? Jeśli mamy dość i mówimy stop kuchennym bublom, zapraszam do zapoznania się z naszym subiektywnym rankingiem akcesoriów do każdej kuchni, gdzie głównym kryterium wyboru była ich realna użyteczność i wysoka jakość wykonania.
|
Co to są te całe akcesoria do kuchni?
|
Co to są te całe akcesoria kuchenne i inne wyposażenie do kuchni? Zaczynamy od podstaw, a więc definicja.
Słownik podpowiada nam, że są to jakieś drobne narzędzia, czy przedmioty, które pomagają nam np. w wykonaniu jakiejś czynności. To teraz jesteśmy już w domu, akcesoria do kuchni mają nam pomagać w pracach kuchennych, dokładnie we wszystkich pracach kuchennych. A że tych prac jest całkiem sporo, to i paleta akcesoriów jest ogromna i można do niej zaliczyć bardzo wiele różnych drobnych pomocników. Skoro mają pomagać w pracy, czyli ją ułatwiać i przyspieszać, to głównym kryterium wyboru dobrych akcesoriów do kuchni musi być ich użyteczność i jakość wykonania.
Często miesza się to pojęcie z gadżetami do kuchni, ale gadżety to lista szersza i kryteria trochę inne, czyli jak to gadżet, może trochę bardziej błyszczeć i rzucać się w oczy niż realnie służyć i pomagać nam przez lata.
|
Zaczynamy od podstaw - dobre przybory kuchenne
|
![]() |
Coś, co jest niezbędne w każdej kuchni - dobry zestaw przyborów kuchennych. Chochla, szpatułka czy łyżka do makaronu są używane bardzo często i dlatego muszą być wysokiej jakości, a przede wszystkim użyteczne.
Naszym zdaniem najlepsze są te wykonane ze stali nierdzewnej, a nie z tworzywa. Ten zestaw przyborów kuchennych od znanej angielskiej marki Joseph Joseph spełnia wszystkie kryteria. Jest funkcjonalny, dobrze wykonany, ma bardzo wygodne uchwyty z dobrego tworzywa oraz specjalną stopkę, dzięki której np. brudna od sosu pomidorowego łyżka, czy chochla nie dotknie nam blatu, czy stołu. Ważny dla wszystkich, którzy lubią relingi kuchenne, jest otwór na końcu każdego przyboru do zawieszania na haczyku. Jest to produkt z serii limitowanej, dlatego warto się spieszyć z zakupem, ponieważ nie wiadomo jak długo pozostanie jeszcze w ofercie marki Joseph Joseph.
|
Coś bardziej sezonowego - drylownica do wiśni, czereśni czy oliwek
|
![]() |
Kolejna rzecz z listy bardzo przydatnych akcesoriów do kuchni to drylownica do pestek. Nasz wybór padł na model marki Cuisipro, którą możemy obsługiwać jedną ręką i trzeba przyznać, działa bardzo sprawnie. Dobre wykonanie i łatwość użytkowania to cechy dobrej drylownicy, a jej przydatność docenimy zwłaszcza w sezonie owoców, gdy przyjdzie nam ochota na świeże wiśnie lub czereśnie.
|
Polska klasyka - tłuczek do mięsa
|
![]() |
Produkt bez którego nie obędzie się żadna polska kuchnia - porządny tłuczek do mięsa. Jak tu przyrządzić polski kotlet schabowy bez porządnego tłuczka do mięsa? Polecamy ten model, wykonany przez niemiecką markę Kuchenprofi, a to dlatego, że jest wykonany w całości ze stali nierdzewnej, a więc jest higieniczny i łatwo go umyć po pracy.
Nie jest za duży i powinien nam służyć przez długie lata.
|
Zawodowiec - uchwyt do krojenia pieczeni
|
![]() |
Oto produkt bardzo niepozorny, ale bardzo przydatny. Kto nie ma ochoty męczyć się z krojeniem upieczonego mięsa na ładne i równe plastry, ten koniecznie powinien zaopatrzyć się w uchwyt do krojenia pieczeni Kuchenprofi.
Wykonany ze stali nierdzewnej, przypomina duże szczypce, którymi chwytamy mięso, aby nam nie uciekało spod noża, i już zaczynamy kroić równiutkie plastry. Niby nic, a taki uchwyt jest bardzo użyteczny, zwłaszcza przy oficjalnych obiadach dla rodziny, teściów czy znajomych. Wychodzimy wtedy na mego profesjonalistów, a na dodatek nie ochlapiemy sobie sukienki czy koszuli - pieczeń pozostaje całkowicie pod naszą kontrolą.
|
Podstawa do warzyw - dobry obierak uniwersalny
|
![]() |
Kolejny produkt, który możemy zaliczyć do grupy podstawowych akcesoriów do kuchni. Solidny obierak do warzyw z obrotową główką. Wygodna rączka, ostre i trwałe ostrze - oto obierak ruchomy Cuisipro.
Obiera każde warzywo i owoc, które ma skórkę. Od ziemniaka po jabłko, co chwilę walczymy ze skórką, a ten mały przyrząd bardzo nam tą walkę ułatwi.
|
Krajacz inaczej - czyli warzywne wstążki
|
![]() |
Również krajacz znalazł się na naszej liście, i to zupełnie nie przez przypadek. To jedno z najfajniejszych akcesoriów kuchennych. Krajacz japoński, który pozwala na uzyskanie ze zwykłej marchewki, pietruszki, cukinii i ogórka, pięknych długich wstążek, które świetnie nadają się do sałatek, czy podsmażenia na patelni. Niby to tylko zmiana kształtu, ale naprawdę potrafi to zamienić nudne danie w coś szalenie wyrafinowanego. Sam produkt jest bardzo solidny i wygodny w użyciu, działa trochę jak duża temperówka do warzyw. Spirelli został wykonany z wysokiej jakości tworzywa i stali nierdzewnej przez bardzo dobrą niemiecką firmę Gefu.
|
Kuchenna baza - stalowe miski
|
![]() |
A teraz coś bardziej klasycznego, a zarazem niezbędnego w kuchni. Zestaw dobrych misek kuchennych, najlepiej stalowych z silikonową podstawą antypoślizgową, aby miska nie biegała nam po blacie przy pracy. My polecamy klasyczny zestaw 3 stalowych misek kuchennych Brabantia. Pojemności 1 litr, 1,6 litra i aż 3 litry, idealne do mieszania i serwowania, na przykład sałatek. Stal w kuchni sprawdza się chyba najlepiej. To najwygodniejszy materiał, bo ani się nie zbije, ani nie odbarwi. Łatwo się o nie dba i można je myć w zmywarce. Koniecznie trzeba mieć takie miski.
|
Zdrowe odżywianie - czyli jak szybko umyć sałatę
|
![]() |
Obecnie nasze odżywianie jest coraz bardziej świadome. Chcemy się zdrowo odżywiać, czyli włączamy do diety coraz więcej świeżych owoców i warzyw. Jak więc możemy sobie ułatwić i przyspieszyć mycie sałaty, jednego z częściej występujących warzyw w naszej codziennej diecie? Porządna wirówka, czyli suszarka do sałaty. Myjemy i płuczemy liście sałaty, wrzucamy do suszarki, zamykamy pokrywę i pociągamy za sznurek napędzający mechanizm, a suszarka odwiruje liście sałaty z nadmiaru wody, która spłynie na dno miski. Wystarczy odlać wodę z miski i możemy sałatę serwować w tej samej misce suszarki. Nasz wybór padł na dobra suszarkę od niemieckiej marki Kuchenprofi. Jej zaletą jest duża pojemność, łatwy mechanizm napędu oraz przede wszystkim baza suszarki w postaci dobrej stalowej miski, a nie takiej wykonanej z marnego tworzywa. W suszarce odwirujemy z wody również świeżo umyte zioła!
|
Obróbka warzyw - dobra tarka
|
![]() |
Do grupy kolejnych, ważnych akcesoriów w kuchni zalicza się na pewno solidna tarka do warzyw. My wybieramy dużą i wygodną tarkę czterostronną od amerykańskiej marki Microplane. Posiada 4 ścianki a na każdej ostrza różnego typu w zależności od warzywa, czy przeznaczenia utartego warzywa. Bardzo solidnie wykonana na stalowej ramie, posiada dobrej klasy ostrza stalowe oraz wygodny i ergonomiczny uchwyt. Taka tarka nie powinna nas zawieść.
|
Jamie wyciśnie Ci czosnek
|
![]() |
Coś z cyklu: dodajemy potrawom smaku. Zaczynamy od smaków podstawowych i chyba najczęściej w kuchni eksploatowanych. Czy to do mięsa, czy do zupy bardzo często dodajemy czosnku, który nada potrawie właściwą oprawę smakową. Czy ktoś wyobraża sobie kuchnie np. włoską bez świeżego czosnku, dodanego do klasycznego sosu pomidorowego z bazylią i parmezanem? A więc na naszej liście najlepszych i najważniejszych akcesoriów do kuchni nie mogło zabraknąć porządnego wyciskacza do czosnku. Nasz typ padł na solidny wyciskacz do czosnku Jamie Oliver, czyli od marki którą firmuje swym nazwiskiem chyba najbardziej znany i popularny obecnie angielski kucharz. Do samego wyciskacza nie ma się o co przyczepić, wygodny, duży solidny, robi swoją robotę tak jak powinien, a dodatkowo ma dwie funkcje. Oprócz klasycznego wyciskania czosnku przez małe otworki może go również poszatkować. Mieści nawet duże ząbki i co ważne łatwo się go myje - czyli dla tych trochę bardziej leniwych, zmywarka idzie w ruch.
|
Aby nie przypalić - porządny minutnik
|
![]() |
Bardzo przydatne w kuchni urządzenie. Często w ferworze gotowania czy innej pracy w kuchni lub domu, zapinamy o wstawionym cieście, bulgoczącym w patelni gulaszu czy gotujących się jajkach. Często również nie pamiętamy, o której godzinie dokładnie wstawiliśmy mięso do pieca. Czy upłynęło już pół godziny, czy może 40 minut. I tu bardzo pomocny okazuje się dobry i solidny minutnik, czy z angielskiego timer. Idealnym modelem jest minutnik Gefu, który nie dość, że jest bardzo solidny i dobrze wykonany, to dodatkowo wygląda wprost rewelacyjnie. Jednocześnie bardzo klasycznie, jedni mogą odnaleźć w nim styl retro, inni powiedzą, że jest nowoczesny. Po prostu jest to projekt ponadczasowy. A dlaczego minutnik sprężynowy, a nie popularne obecnie elektroniczne gadżety? Bo ten jest prostszy, przyjemniej i łatwiej się go używa. Nie trzeba niczego konfigurować na żądany przez nas czas lub pamiętać o zmianie baterii po roku. Ten minutnik najlepiej umieścić na lodówce lub jak ktoś lubi np. okapie - minutnik z tyłu ma bardzo dobry magnes, więc raz położony świetnie się trzyma. Następnie przekręcić na wybrany przez nas czas w zakresie do jednej godziny. Jeśli to czas długi, np. 45 minut to po prostu przekręcamy i już. Jeśli chcemy na krótszy, np 5 czy 10 minut, najlepiej przekręcić go do 40 czy 50 minut, a następnie cofnąć do wybranego czasu. Jest to praktycznie jeden ruch ręki i minutnik nakręcony. W końcu to prosty mechanizm sprężynowy, który trzeba jedynie nakręcić. Podsumowując, naszym zdaniem ten model to ideał.
|
Czas coś zmiażdżyć - czyli dobry moździerz
|
![]() |
I tu sprawa jest prosta, dobry i ciężki moździerz kamienny lub żeliwny to podstawa, są też te mniejsze i delikatniejsze, jak te wykonane z ceramiki czy porcelany. Nas interesuje jednak ten duży i najczęściej używany, do zmiażdżenia kilku przypraw, czosnku, kminu, pieprzu czy innych wielu, wielu składników do naszego pesto, sosu, marynaty do mięsa czy dressingu. Te najczęściej wybierane są klasyczne i ciężkie z granitu. Jednak nasz wybór padł na piękny moździerz żeliwny od znanej szwedzkiej marki Skeppshult. Znanej przede wszystkim z produkcji najwyższej jakości patelni i garnków z surowego żeliwa. Marka ta stworzyła też bardzo piękny i luksusowy moździerz, którego urokowi wręcz nie można się oprzeć. Piękna kwadratowa baza o wadze około 4 kilogramów plus elegancki tłuczek z żeliwa z uroczą rączką wykonaną z luksusowego drewna orzechowego. Słowem, śliczny moździerz i jeśli tylko masz kaprys na piękną, a do tego praktyczną, kuchenną rzecz, to bardzo polecamy.
|
Odstawiamy ciepły garnek - czyli podstawka pod gorące naczynia
|
![]() |
Ten kto choć raz się zapomniał i odstawił gorący garnek na wykonany z prawdziwego drewna, nie laminatu, blat kuchenny, ten wie, że robić tego nie powinien. Taką chwilę przeżywa się długo i boleśnie zaczernionym od temperatury kręgiem. Do tego służy właśnie podstawka pod gorące naczynia. To ona przyjmuje na sobie bez szkody ciepło buchające z garnka. Materiałów, z których są wykonane jest wiele, od tworzywa przez stal, szkło czy nawet specjalnie przygotowane drewno. My tym razem polecimy jednak produkt trochę lżejszy, zabawniejszy, który można dobrać do swojego gustu, wystroju kuchni czy nawet zainteresowań.
Mowa tu o szklanych podstawkach pod gorące naczynia od angielskiej marki Joseph Joseph. Możemy w ich ofercie wybierać i przebierać wśród różnych wzorów, kolorów i motywów. Od Elvisa ułożonego z warzyw przez wzór angielskiej flagi, kolorowe pasy czy okrągłe deski w kształcie starej kasety do magnetofonu czy płyty winylowej. Wybór jest szeroki i cały czas ulega zmianie i odświeżeniu. My przedstawiamy deskę prostokątną z wzorem gramofonu. Taki trochę gadżet, ale i przydatny na co dzień w kuchni.
|
Pieczemy - czas odmierzyć składniki
|
![]() |
Kolejnym bardzo przydatnym w kuchni urządzeniem jest dobra waga kuchenna. Nasz wybór padł na klasyczną, mechaniczną wagę kuchenną Retro od niemieckiej marki Wesco. Niby nie potrzebna, ale jak odmierzyć właściwą ilość mąki do upieczenia ciasta, czy obecnie jeszcze częściej domowego chleba. Waga należy do tej grupy akcesoriów do kuchni, które może i używamy sporadycznie, ale okazuje się czasem być niezbędna, jeśli tylko nasze ambicje wykraczają poza stereotypowe zagotowanie wody w czajniku. A dlaczego akurat ten model? Bardzo solidny, ze sporym zakresem do 4 kilogramów i zdejmowaną stalową miseczką, którą możemy myć w zmywarce. Zaletą jest możliwość indywidualnego dobrania sobie koloru wagi do naszych preferencji. Nasz wybór padł na klasyczny kolor kremowy, ale jest dostępny i biały, czerwony, pomarańczowy, brązowy, srebrny czy czarny. Dodatkową cechą tej wagi kuchennej jest posiadanie również klasycznego zegara. Czyli z jednej strony mamy skalę pomiarową używaną do ważenia, a z drugiej zegar.
Możemy wtedy tą stroną odstawić sobie wagę na blat czy półkę w kuchni, i już mamy w kuchni kolejny zegar.
|
Najedzeni - czas pozmywać
|
![]() |
Przechodzimy do tych już trochę mniej przyjemnych czynności. Po każdym gotowaniu, pieczeniu, a następnie konsumpcji swoich dań, następuje zawsze ten smutny moment posprzątania wszystkich użytych kuchennych akcesoriów, przetarcia blatu, a zwłaszcza umycia garnków, patelni, sztućców i użytej porcelany. A że nie wszystko można jeszcze myć w zmywarkach, lub jeszcze nie dorobiliśmy się z różnych przyczyn tego praktycznego kuchennego sprzętu, bardzo pomocny może okazać się ociekacz kuchenny. Odłożymy do niego świeżo obmyte naczynia, szklanki, sztućce czy noże i pozwolimy spokojnie obciec z nadmiaru wody. Polecamy taki oto praktyczny ociekacz do naczyń Simplehuman, do wyboru w trzech kolorach: białym, szarym i czarnym. Jego cechy to dobre wykonanie z solidnego tworzywa, nóżki i wewnętrzny ruszt na naczynia ze stali nierdzewnej, boczna kieszonka na sztućce i obracana dolna wylewka, którą możemy skierować do zlewu. Ważną cechą mogą się okazać również jego kompaktowe rozmiary (37 x 33 cm), skąd pochodzi pewnie jego oryginalna nazwa Compact.
|
|
Czy to już wszystkie akcesoria do kuchni? Nie, jest ich jeszcze całe mnóstwo, ale nie będziemy tu przecież wymieniać wszystkich, a jedynie skupiliśmy się na tych najlepszych, najbardziej użytecznych i po prostu potrzebnych. Jeśli któryś z tych modeli Ci nie odpowiada lub szukasz jeszcze innego produktu, odwiedź naszą kategorię akcesoria do kuchni, gdzie znajdziesz setki różnych modeli wielu najlepszych światowych firm.
|