ilość znalezionych towarów: 29

 

PATELNIE
WOK - woki żeliwne, ceramiczne i stalowe

Wok to patelnia dalekiego wschodu przypominająca głęboką misę. Jest to patelnia idealna do przygotowywania azjatyckich potraw, smażonych w głębokim, gorącym tłuszczu.
W woku szybko i sprawnie przygotujemy zarówno dania mięsne, jak i jarskie. Główna zasada to mało tłuszczu i składniki pokrojone w równe kawałki, wrzucamy je w kolejności: mięso, warzywa, kiełki, dalej przyprawy, sosy i ciągłe mieszamy - najlepiej potrząsając wokiem i podrzucając znajdujące się w nim produkty. Ponieważ wok jest patelnią głęboką, można w nim również smażyć na głębokim tłuszczu, stosując technikę zwaną frytowaniem. Najlepsze woki są wykonane z żeliwa, ze stali nierdzewnej lub luksusowej i eleganckiej miedzi. Ten rodzajów woków nie wymaga wstępnego hartowania, matowienia powierzchni oraz jej oczyszczania przed pierwszym użyciem, jak ma się to w przypadków prostych patelni wok wykonanych ze stali węglowej.

Wok żeliwny to najpopularniejszy obecnie rodzaj woków, oferowany przez renomowanych producentów. Mamy tu połączenie doskonałej jakości materiału, jakim jest żeliwo,
z właściwościami nieprzywierającymi, które uzyskuje się w żeliwnym woku wraz z częstotliwością jego wykorzystywania. Dlaczego zatem żeliwny wok jest tak
popularny. Po pierwsze to doskonały materiał, który zapewnia wysoką trwałość oraz możliwość stosowania również na indukcji. Żeliwny wok doskonale znosi
również wysokie temperatury, dlatego doskonale nadaje się do ostrego smażenia mięsa czy warzyw, również w głębokim tłuszczu.
Żeliwo jest materiałem bezpiecznym dla zdrowia, trwałym, które doskonale sprawdza się w roli naczyń kuchennych. Do najlepszych producentów żeliwnych woków
zaliczamy zwłaszcza tradycyjnych, francuskich producentów emaliowanych naczyń żeliwnych, takich jak marki Le Creuset, Staub czy Chasseur. Popularne są również żeliwne woki produkowane przez cenioną szwedzką markę Skeppshult, która specjalizuje się w produkcji surowego żeliwna, czyli takiego bez zewnętrznej warstwy emalii.
Taki rodzaj żeliwnej, głębokiej patelni, wykonanej z surowego żeliwa konserwujemy tylko naturalnym olejem roślinnym, a do jego mycia nie używamy żadnej chemii. Taki rodzaj woka zyskuje z czasem naturalną warstwę ochronną, która posiada naturalne właściwości nieprzywierające.

Cechą charakterystyczną dla żeliwnego woka marki Skeppshult jest solidny, pojedynczy uchwyt wykończony drewnem. Pozostali producenci często stosują
system dwóch uchwytów, co zapewnia łatwiejszy chwyt i możliwość przenoszenia woka. Jednak w przypadku żeliwnych woków z dwoma uchwytami pamiętajmy,
aby w przypadku łapania z uchwyt rozgrzanego woka zastosować rękawice kuchenne, uchwyt lub szmatkę, która zabezpieczy nasze dłonie przed ciepłem
z rozgrzanych uchwytów woka.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo również najlepsze woki ze stali nierdzewnej, również z powłokami nieprzywierającymi lub ceramicznymi. Ten rodzaj materiału daje tą przewagę nad żeliwem, że jest on lżejszy, co wcale nie oznacza, że są lekkie lub gorszej jakości. Taki wok stalowy jest nadal doskonałej jakości i świetnie kumuluje w sobie ciepło z palnika kuchenki, równomiernie rozprowadzając je po całym naczyniu. Ich zaletą jest również możliwość pracy na indukcji, dzięki zastosowaniu grubego dna z wkładem ze stali ferromagnetycznej plus dodatkowej warstwy aluminium. Taki wok doskonale się nagrzewa, łatwo go utrzymać w czystości i będzie się sprawował w kuchni równie dobrze, co najlepsze woki żeliwne. Najlepsi producenci, dla ułatwienia smażenia, stosują często również trwałą warstwę zewnętrzną, czyli powłokę nieprzywierającą. Dzięki jej zastosowaniu ostre smażenie warzyw czy mięsa jest bardzo łatwe, tak samo jak podrzucanie i przerzucanie składników w woku.
Jeśli jesteśmy więc a etapie wyboru i zakupu dobrego woka, powinniśmy koniecznie rozważyć zakup solidnego modelu żeliwnego lub wykonanego ze stali nierdzewnej od sprawdzonych i znanych firm od lat specjalizujących się w wyrobie najlepszych naczyń i garnków kuchennych jak Le Creuset, Staub, Chasseur, Skeppshult czy niemieckie Zwilling, Silit lub Schulte Ufer.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel