ilość znalezionych towarów: 72
GRILLOWANIE
PATELNIE GRILLOWE I PŁYTY GRILLOWE
ŻELIWNE, NA INDUKCJĘ, KUCHENKĘ I OGNISKO
 
Patelnia grillowa lub płyta grillowa żeliwna są coraz popularniejsze wśród polskich konsumentów, którzy doceniają ich jakość, solidność i wysoką praktyczność w 
sporządzaniu wielu ciekawych potraw w trakcie całego roku. Sezon na grillowanie nie musi kończyć się z nadejściem jesiennej szarugi i zimowych dni,
bowiem z żeliwną płytą grillową lub patelnią do grillowania możesz grillować w domu przez cały rok, również na płytach indukcyjnych.
Przygotowywane w ten sposób mięso jest nie tylko smaczne, ale również zdrowsze i delikatniejsze, niż to smażone na dużej ilości tłuszczu.

1. Patelnia grilowa żeliwa to zdrowy i niskokaloryczny sposób na mięso - jeśli lubimy smażone danie mięsne to powinniśmy wiedzieć, że wybraliśmy bardzo zdrowy
i korzystny dla naszego organizmu sposób obróbki mięsa czy warzyw. Takie patelnie grillowe, zarówno te z żeliwa jak i stali czy ceramiki, podobnie jak i płyty grillowe,
mają zawsze taką samą konstrukcję, czyli tzw. ryflowane lub żłobione dno patelni czy płyty. To ono sprawia, że smażone, a dokładnie grillowane na takiej
płycie lub patelni mięso, ryby czy warzywa nie dotykają całą swoją powierzchnią dna patelni. Tym samym nie leżą w tłuszczu, a dokładnie to nadmiar tłuszczu z mięsa
spływa z niego i zbiera się na dnie patelni czy płyty.

2. Patelnie do grillowania i płyty grillowe, zwłaszcza żeliwne, nie wymagają praktycznie tłuszczu - dokładnie tak to wygląda. Mięso czy warzywa nie są tu bowiem smażone,
a opierając się tylko na grzbietach żłobień patelni nie smażą się, przywierając całą swoją powierzchnia do dna, a tym samym nie potrzebują tyle tłuszczu co przy
klasycznym smażeniu na płaskiej patelni. Pamiętajmy jednak, że odrobina tłuszczu nie jest zła, warto skropić patelnię kilkoma kroplami tłuszczu a następnie
rozetrzeć go po dnie patelni np. ręcznikiem kuchennym. Mięso lubi tłuszcz przy obróbce cieplnej, więc zwłaszcza przy kawałkach mięsa bez zawartości tłuszczu
lub suchej rybie, warto umieścić odrobinę tłuszczu do smażenia na dnie żeliwnej płyty czy patelni grillowej.

3. Wszystkie rodzaje naczyń kuchennych z żeliwa można stosować na płycie indukcyjnej, kuchence gazowej oraz ognisku - żeliwo to naprawdę doskonały materiał
na garnki, patelnie i wszystkie naczynia kuchenne. Wykonane z tego materiału patelnie grillowe i płyty doskonale sprawują się zawsze na indukcji. Jednak mogą one również pracować
na kuchenkach gazowych, a nawet można je stosować na otwartym ogniu. Jest to naprawdę doskonały i wszechstronny materiał.
Jeśli posiadamy w naszym domu czy mieszkaniu płytę indukcyjną, dobra patelnia grillowa żeliwna to naprawdę bardzo dobry wybór. Wszystkie dobre patelnie, również
płyty i patelnie do grillowania, mogą pracować na indukcji
. Zawdzięczają to bowiem naturalnym właściwościom tego szczególnego metalu, który
jest materiałem ferromagnetycznym, czyli takim, które reaguje na pole magnetyczne. Jeśli więc szukamy patelni grillowej na indukcję, to taka wykonana z żeliwa to doskonałe
rozwiązanie, zresztą podobnie jak dobra, żeliwna płyta grillowa na indukcję.

5. Pamiętajmy, że każda żeliwna patelnia, rondel i garnek jest indukcyjny, jednak patelnie stalowe, ceramiczne czy aluminiowe już tego nie gwarantują - producenci zawsze
dokładnie oznaczają swoje wyroby, jeśli więc garnek jest na płytę indukcyjną, a została wykonana z innego materiału niż żeliwo, wtedy w jej opisie oraz na
dnie, powinna być informacja o tym, czy można ją stosować na indukcji, czyli czy jest to patelnia grillowa indukcyjna. Standardowo, jest to specjalne oznaczenia, przypominające
spiralę z podpisem induction. Tylko taki symbol potwierdza nam jednoznacznie, że wybrany przez nas model patelni może pracować na płycie indukcyjnej.

6. Przy grillowaniu w domu na patelni lub płycie grillowej, możemy na patelni rozłożyć papier do pieczenia - to bardzo fajny i pomysłowy sposób.
Papier do pieczenia na zapali się i można na nim idealnie grillować, co zwłaszcza jest bardzo przydatne przy delikatnych rybach, które potrafią się rozpadać podczas
obróbki. Taka warstwa papieru pozwala łatwo przerzucić gotowe mięso czy rybę na talerz, a patelnię pozostawia praktycznie idealnie czystą.
Często jedną z najgorszych czynności po udanym grillowaniu jest konieczność umycia patelni. W faliste dno patelni potrafi wgryźć się dużo resztek, które trzeba
potem jakoś usunąć. Pamiętajmy, po pierwsze, że patelnie grillowe nie mogą być zalewane nigdy zimą wodą zaraz po smażeniu. To bardzo jej szkodzi, dlatego najpierw
zostawmy ją na, aby swobodnie wystygła. Następnie możemy zamoczyć ją w wodzie, a wszystkie resztki łatwo z niej dadzą się umyć.
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel