ilość znalezionych towarów: 191

SMAŻENIE


NAJLEPSZE PATELNIE INDUKCYJNE

ZE STALI NIERDZEWNEJ, ŻELIWA I CERAMICZNE

 

Kuchenki i płyty indukcyjne są coraz bardziej popularne, wręcz szturmem biorą nasze kuchnie, obiecując nam komfort pracy, łatwość do utrzymania w czystości oraz oszczędność 
energii. I choć wszystko to jest prawdą, jednak zakup i użytkowanie nowoczesnej indukcji często wiąże się z koniecznością wymiany garnków i patelni na nowe, gdyż stare mogły
nie być dostosowane do pracy na płycie indukcyjnej. Rodzi się zatem pytanie, jak wybrać najlepszą patelnię indukcyjną, która bez przeszkód będzie pracowała na tej nowoczesnej
kuchence, a dodatkowo będzie dobrze wywiązywała się ze swoich podstawowych zadań, jak smażenie, grillowanie czy prażenie. Jaką patelnię wybrać, aby najlepiej odpowiadała
naszym potrzebom, była trwała, zdrowa i gwarantowała wiele lat użytkowania - słowem, była najlepszą patelnią indukcyjną jaką potrzebujemy.

Po pierwsze czym jest sama płyta indukcyjna. Jest to nowoczesny model kuchenki, który wypiera z rynku inne modele jak kuchenki elektryczne, halogenowe czy ceramiczne. Cała
ta grupa kuchenek była odpowiedzią rynku na potrzeby klientów, którzy nie chcieli lub nie mogli użytkować klasycznych kuchenek gazowych, nie mówiąc już o piecykach opalanych
węglem czy drewnem. Dostęp do energii elektrycznej jest powszechny i stały, a jego używanie jest bezpieczne i ekologiczne. Dlatego jest to naturalna droga ewolucji od dymiących,
węglowych kuchni, przez kuchenki gazowe, wymagające dodatkowej wentylacji i stałego dostępu do gazu, czy to w postaci sieci przesyłowej czy butli, po wygodny i czysty sposób
stałego dostarczania energii do kuchenki, bez potrzeby ciągłego uzupełniania czy ryzyka wybuchu.
Sama płyta indukcyjna jest więc bardzo popularna i posiada bardzo wiele zalet - jest bezpieczna w użytkowaniu, tafla płyty się nie nagrzewa a prąd jest stale dostępny.

Pozostaje nam więc kwestia kluczowa, czyli wybór najlepszej patelni indukcyjnej, idealnie dopasowanej do naszych potrzeb. Kluczową sprawą przy wyborze takiej patelni jest
mechanizm działania samej indukcji. Działa ona poprzez wytworzenia pola magnetycznego, które rozgrzewa materiał - metal ferromagnetyczny, który znajduje się w polu
jego działania. I tu pojawia się pierwsza i najważniejsza kwestia, aby patelnie działała na indukcji, musi być zrobiona z materiałów ferromagnetycznych, czyli reagujących na
pole magnetyczne, wytwarzane przez naszą kuchenkę. Jakie są to materiały? W przypadku garnków i patelni to przede wszystkim stal nierdzewna i żeliwo.

Jak rozpoznać czy to najlepsza patelnia na indukcję? Pierwsza sprawa to oznaczenie na dnie patelnie - jest to symbol zwiniętej spirali. Drugi sposób, to przyłożenie magnesu do dna patelni.
Reakcja magnesu na patelnię potwierdza jej magnetyczne właściwości i możliwość stosowania patelni na indukcji.

Którą zatem patelnię indykcyjną wybrać dla siebie - żeliwną, stalową czy może ceramiczną? To pytanie jest bardzo szerokie, gdyż jednoznaczne wskazanie najlepszej patelni
indukcyjnej jest bardzo trudne. Zależy to od naszych osobistych preferencji i sposobu korzystania z patelni i jej przeznaczenia.

Klasycznym przykładem patelni indukcyjnej jest patelnia ze stali nierdzewnej. Są to bardzo praktyczne i trwałe patelnie, które doskonale sprawdzają się do smażenia mięsa.
Posiadają one zwykle masywną konstrukcję i grube dno, które doskonale rozprowadza i gromadzi ciepło. Taka patelnia świetnie sprawdzi się na indukcji, zwłaszcza jeśli
pochodzi od znanej i renomowanej marki, zajmującej się produkcją naczyń kuchennych. Wśród indukcyjnych patelni ze stali nierdzewnej można rozróżnić te klasyczne oraz z
dodatkową powłoką nieprzywierającą. Ten drugi rodzaj patelni jest praktyczniejszy i posiada szerszy wachlarz zastosowań. O ile bowiem stalowa patelnia indukcyjna jest idealna
do tzw. ostrego smażenia mięsa, to patelnie z powłokami nieprzywierającymi sprawdzą się również przy smażeniu jajecznicy czy ryby.

Indukcyjne patelnie żeliwne są najlepsze do wszystkich zadań kuchennych. Wykonana z żeliwa patelnia doskonale smaży mięso i warzywa, sprawdzi się przy smażeniu ryb,
grillowaniu oraz smażeniu naleśników. Trzeba pamiętać, że każda patelnia żeliwna pracuje na indukcji, dlatego wybór dobrej patelni powinien zależeć od ogólnego jej
przeznaczenia. Takie patelnie doskonale kumulują w sobie ciepło, są zdrowe, bezpieczne i bardzo trwałe, a dzięki pokryciu kolorową emalią również łatwe do utrzymania w czystości.

Bardzo popularne są obecnie ceramiczne patelnie indukcyjne, które posiadają wiele cech patelni z powłokami nieprzywierającymi. Pamiętajmy jednak, że diabeł tkwi w
szczegółach, dlatego wybierajmy tylko patelnie ceramiczne od sprawdzonych i renomowanych producentów, które gwarantują nam bezproblemową pracę na płycie indukcyjnej.
Przy zakupie ceramicznej patelni zwracajmy baczną uwagę na oznaczenia producenta, gdyż nie każda patelnia z ceramiki jest indukcyjna. Zależy to od materiału z którego została
wykonana lub z rodzaju zastosowanego w patelni ceramicznej dna. Drugą ważną kwestią w przypadku indykcyjnych patelni ceramicznych jest to, czy są to pełne patelnie
ceramiczne, czy tylko zostały pokryte powłoką z ceramiki, która szybko może zejść, a dokładnie można ją zdrapać z patelni.
Przykładem solidnych i trwałych patelni ceramicznych do indukcji są patelnie marki Silit, których ceramika to nowoczesny z bezpieczny dla zdrowia Silargan, którym został
pokryty cały korpus patelni. Nie ma tu mowy o zejściu lub zdrapaniu ceramiki z patelni wraz z czasem już użytkowania.

Kolejnym rodzajem patelni indykcyjnych są patelnie grillowe, które służą do grillowania mięsa, warzyw czy ryb. To bardzo zdrowy sposób obróbki cieplnej produktów
spożywczych, a najlepszymi indukcyjnymi patelniami grillowymi są patelnie żeliwne. Wykonane z tego materiały doskonale kumulują ciepło, są bardzo trwałe oraz
świetnie pracują na indukcji. Jeśli więc chcemy grillować, taki rodzaj patelni na kuchenkę indukcyjną jest najlepszy.
Podobnie ma się w przypadku chęci zakupu indukcyjnej patelni do naleśników. Popularnym typem patelni naleśnikowych są te wykonane z żeliwa. Jednak obecnie równie
często wybiera się patelnie ceramiczne lub nieprzywierające, jednak tutaj musimy uważanie sprawdzić czy dane model został zaprojektowany z myślą o indukcji, gdyż zwykłe
i tanie modele patelni do naleśników są produkowane na korpusie z aluminium, który to metal nie pracuje na płycie indukcyjnej.

Podsumowując, wybór patelni indykcyjnej jest obecnie coraz łatwiejszy a oferta tego typu patelni bardzo szeroka. Dlatego przy wyborze dobrej patelni do indukcji zwracajmy
uwagę również na pozostałe walory, jak trwałość, łatwość do utrzymania w czystości, odporność na ciepło, rodzaj uchwytu i przede wszystkim, materiał z którego została
wykonana patelnia. Sprawdza się tu bowiem stara zasada, że nic co tanie nie może być dobre, jeśli więc szukamy bardzo dobrej patelni indukcyjnej na długie lata
eksploatacji, to nie możemy w swym wyborze kierować się niską ceną produktu.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel