ilość znalezionych towarów: 31

 

PATELNIE
Patelnie Wok - modele na indukcję i z pokrywkami

Wok patelnia to typowe naczynie dalekiego wschodu, przypominająca głęboką misę. Jest to patelnia idealna do przygotowywania azjatyckich potraw, smażonych w głębokim, gorącym tłuszczu.
W patelni wok szybko i sprawnie przygotujemy zarówno dania mięsne, jak i jarskie. Główna zasada to mało tłuszczu i składniki pokrojone w równe kawałki, wrzucamy je w kolejności: mięso, warzywa, kiełki, dalej przyprawy, sosy i ciągłe mieszamy - najlepiej potrząsając wokiem i podrzucając znajdujące się w nim produkty. Ponieważ jest to patelnia głęboka, można w nim również smażyć na głębokim tłuszczu, stosując technikę zwaną frytowaniem. Najlepsze są te, wykonane z żeliwa, ze stali nierdzewnej lub luksusowej i eleganckiej miedzi. Ten rodzajów woków nie wymaga wstępnego hartowania, matowienia powierzchni oraz jej oczyszczania przed pierwszym użyciem, jak ma się to w przypadków prostych modeli wykonanych ze stali węglowej.
Klienci zwykle szukają dwóch, głównych typów tego naczynia pierwszy to wok do indukcji, drugim zaś jest patelnia wok z pokrywką. To dość oczywiste kryteria wyboru, gdyż wraz z rozwojem kuchenek indukcyjnych chcemy mieć pewność, ze kupiona przez nas patelnia będzie pracowała bez żadnych przeszkód na indukcji. Drugi kryterium, czyli model z pokrywką, jest bardziej praktyczny, gdyż oprócz ostrego smażenia, możemy również na końcu lekko poddusić smażone mięso lub warzywa po pokrywą woka, lub, jak oferuje to nam grupa producentów, wykorzystać go również do gotowania na parze, dzięki zastosowaniu dodatkowego wkładu do gotowania na parze, który nakładamy na misę wok po nalaniu do niej odrobiny wody, a następnie przykrycia całości pokrywką. Pamiętajmy, że wszystkie modele z żeliwa oraz praktycznie wszystkie ze stali nierdzewnej są naturalnie przystosowane do pracy na indukcji, dzięki np. naturalnej magnetyczności żeliwa, czy specjalnemu dnu w patelniach wok ze stali nierdzewnej.

Jeden z najpopularniejszych obecnie rodzajów woka, to ten wykonany z żeliwa, oferowany przez renomowanych europejskich producentów. Mamy tu połączenie doskonałej jakości materiału, jakim jest żeliwo, z właściwościami nieprzywierającymi, które uzyskuje się wraz z częstotliwością jego wykorzystywania. Dlaczego zatem taka patelnia wok jest tak
popularna. Po pierwsze to doskonały materiał, który zapewnia wysoką trwałość oraz możliwość stosowania również na indukcji. Doskonale znosi on
również wysokie temperatury, dlatego świetnie nadaje się do ostrego smażenia mięsa czy warzyw, również w głębokim tłuszczu.
Żeliwo jest materiałem bezpiecznym dla zdrowia, trwałym, które doskonale sprawdza się w roli naczyń kuchennych. Do najlepszych producentów żeliwnych woków
zaliczamy zwłaszcza tradycyjnych, francuskich producentów emaliowanych naczyń żeliwnych, takich jak marki Le Creuset, Staub czy Chasseur. Popularna jest również patelnia wok produkowana przez cenioną szwedzką markę Skeppshult, która specjalizuje się w produkcji surowego żeliwna, czyli takiego bez zewnętrznej warstwy emalii.
Taki rodzaj żeliwnej, głębokiej patelni, konserwujemy tylko naturalnym olejem roślinnym, a do jego mycia nie używamy żadnej chemii. Zyskuje ona z czasem naturalną warstwę ochronną, która posiada naturalne właściwości nieprzywierające.
Jeśli jesteśmy więc na etapie wyboru i zakupu dobrego woka z pokrywką lub na indukcję, powinniśmy koniecznie rozważyć zakup solidnego modelu żeliwnego lub wykonanego ze stali nierdzewnej od sprawdzonych i znanych firm od lat specjalizujących się w wyrobie najlepszych naczyń i garnków kuchennych jak Le Creuset, Staub, Chasseur, Skeppshult czy niemieckie Zwilling, Silit lub Schulte Ufer.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel