ilość znalezionych towarów: 52
JAK WYBRAĆ DOBRY ZESTAWY GARNKÓW
czyli poradnik dla tych, których szukają nowoczesny zestaw garnków na indukcję lub gaz

 



W tej kategorii prezentujemy naszą pełną ofertę najlepszych zestawów naczyń kuchennych od najbardziej uznanych i renomowanych europejskich marek, jak niemieckie Zwilling, Silit, Schulte Ufer czy WMF przez luksusowe komplety garnków Rosle czy francuskie Le Creuset. Standardowo oferowane zestawy są produkowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która jest materiałem najbardziej uniwersalnym, trwałym i doskonale znanym użytkownikom. Taki komplet to często nasza baza kuchennych akcesoriów, do której, z czasem trwania naszej kulinarnej przygody, dokupujemy brakujące garnki specjalistyczne, jak np. z żeliwa, wysoki do gotowania makaronu czy z wkładem do gotowania na parze.

 

Jedną z najczęściej poszukiwanych przez klientów cech garnków, to możliwość ich stosowania na płytach indukcyjnych. Dlatego najlepsi producenci, wychodząc na przeciw tym oczekiwaniom, dostosowali praktycznie wszystkie oferowane garnki do tego typu kuchenek i pracy na indukcji. Stąd pochodzi również określenie ich jako indukcyjnych. Ta cecha zawsze jest podkreślona przez nas w opisie, a na samych garnkach znajduje się specjalny znak spirali, który potwierdza możliwość ich wykorzystywania na tego typu nowoczesnych kuchenkach.

 

Kolejną, bardzo cenioną i poszukiwaną przez klientów cechą dobrego zestawu to grube dno. Ten parametr, obok kodu stali 18/10 jest często zbyt nadużywany i nie ma chyba obecnie producenta dobrych naczyń do kuchni, który nie chwali się zarówno grubością dna, jak i jakością użytej stali nierdzewnej. Prawda jest natomiast taka, że trzeba kierować się przy wyborze znajomością i rozpoznawalnością marki oraz ceną. Nie da się bowiem kupić dobrego kompletu garnków na lata w cenie 500 zł z grubym dnem i z doskonałej stali. Jakość musi kosztować, stąd średnia cena wysokiej jakości kompletu to około 1500 zł do nawet 2 tysięcy i więcej. Tajemnicą dobrej jakości jest bowiem nie tylko prawdziwa grubość dna, ale przede wszystkim ogólna masywność czy grubość ścianek, mocowanie uchwytów, wykończenie pokrywek itd. Doskonałym przykładem są tutaj bardzo solidne, niemieckie zestawy ceramiczne Silit, które są idealnym rozwiązaniem dla osób chcących zmienić klasyczne modele ze stali nierdzewnej na inne, kolorowe o doskonałych parametrach jakościowych. Takie garnki są bardzo trwałe, masywne, łatwo się je myje, oraz co ważne, mogą pracować na wszystkich kuchenkach, również na kuchenkach indukcyjnych. Ich ważną cechą jest również całkowita obojętność na gotowane w nich produkty, stąd są one zalecane dla osób z różnymi alergiami jako tzw. zdrowe garnki, które nie wchodzą w reakcję z pożywieniem.

 

Jak wybrać najlepszy zestaw garnków - czyli ogólny zbiór porad przed wyborem i zakupem dobrego kompletu

 

 

Chcąc zainwestować swoje pieniądze i wybrać dobry zestaw garnków do indukcji stajemy przed ciężkim zadanie. Dlaczego? Dowcipnie można by to nazwać klęską urodzaju. Szeroka oferta jaką ma do zaoferowania rynek niekoniecznie pomaga nam w szybkim podjęciu dobrej decyzji. Jak więc się w niej odnaleźć i wybrać ten właściwy, który jest idealnie dostosowany do naszych potrzeb? Przecież z wszystkich opakowań, kartonów i opisów krzyczą do nas hasła producentów o najwyższej jakości, doskonałej stali i wprost wyśmienitych i niepowtarzalnych właściwościach gotowania właśnie w tych konkretnych. Cały ten szum składający się z haseł, sloganów i przeróżnych wyszukanych przez producentów nazw potrafi przyprawić o ból głowy. A kiedy nie potrafimy podjąć dobrej i szybkiej decyzji, często zniechęcamy się, wybieramy na oko mówiąc "a niech będą te, co mi tam", albo decydujemy na podstawie ceny całego kompletu. Tu ani cena, ani oko, ani lenistwo nie jest wskazane. Jeśli zdecydowaliśmy się na zmianę starych na nowe, albo po prostu chcemy kupić nowy zestaw do naszej kuchni, poświęćmy temu tematowi chwilę, aby nie być rozczarowanym po fakcie, gdy na przykład po roku używania od garnka odpadnie uchwyt, marna jakościowo stal straci połysk, a szklane pokrywki z metalowym rantem i tanimi śrubami zaczną się rozpadać i rdzewieć.

 

Co więc należy zrobić, aby nie popełnić błędu przy zakupie? Które wybrać, aby nie cieszyły nas tylko przez kilka miesięcy po zakupie, kiedy są jeszcze nowe i błyszczące, ale przez wiele lat bezproblemowego użytkowania? Należy poznać "wroga" :-) Wiedzieć, czego mogę wymagać, i na jakie cechy należy zwrócić szczególną uwagę w opisie. Nie należy też zapominać o "miłości od pierwszego wejrzenia" - jeśli serce podpowiada nam, że przykładowo ten właśnie komplecik z żeliwa jest przecudny i bardzo, bardzo byśmy go chcieli, ale nie spełnia on jednego z naszych kryteriów, np. uchwyty mogą się nagrzewać; no cóż przecież garnek przez większość czasu stoi spokojnie na kuchence i "gotuje", nie trzymamy go przez cały czas za uszko, a kuchenne rękawice lub ściereczki są fajną dekoracją każdej kuchni i mogą czekać na użycie obok kuchenki, prawda?

Niech więc przy podejmowaniu decyzji o wyborze nowych garnków rozum współgra z sercem.
My służymy kilkoma radami.

 

Zestaw garnków Zwilling

 

Ogólnie o dobrych garnkach

 

Przed wyborem i zakupem nowych garnków kuchennych, warto sobie uświadomić kilka spraw i ustalić, jakich cech oczekujemy po naszym przyszłym, idealnym komplecie. Co to znaczy, że są one dobre? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ale oczywiście nie jest to też tak skomplikowane zagadnienie, aby nie móc wymienić kilku podstawowych cech, które sprawiają, że garnki są dobrej jakości, i możemy oczekiwać od nich faktycznie tych cech, o których zapewnia producent. Ogólnie dobre to te uniwersalne, których użyjemy do gotowania i smażenia, a nawet do zapiekania w piekarniku, oraz trwałe i masywne, czyli wykonane z wysokiej jakości materiałów, przez fachowców, którzy oprócz doświadczenia i materiału uwzględniają funkcję i wzornictwo. Dobry komplet, nawet po kilku latach używania na różnych kuchenkach, będzie nadal - oczywiście przy właściwej pielęgnacji, wyglądał praktycznie tak, jak w dniu zakupu. Uchwyty mają nie odpaść, naczynie ma nie rdzewieć, a pokrywki mają się nie rozpadać. To podstawa. A od strony typowo kuchennej, czyli dobrego gotowania, zwróćmy uwagę na to, aby były masywne, czyli przyjemnie ciężkie. W dobrych garnkach nie chodzi bowiem tylko o grube dno. To ścianki odgrywają równie ważną rolę we właściwym procesie gotowania potraw, przez właściwą akumulację ciepła w całej konstrukcji.

 

Jednak jak wybrać taki idealny zestaw garnków, skoro wszyscy producenci twierdzą, że ich są najdoskonalsze? Najważniejsze to:

- wybierać te od powszechnie znanych i renomowanych, europejskich producentów

- nie ulegać bezkrytycznie hasłom o niezwykłej jakości oraz szumnym, obcobrzmiącym nazwom producentów, często przypominającym wręcz niemieckie nazwiska rodowe, co ma nam sugerować ich niemieckie korzenie, wieloletnią tradycję produkcji oraz najwyższą jakość

- nie ulegać zbyt niskim, często promocyjnym cenom - gdzie doskonały komplet 5 naczyń plus rondel to koszt 300 - 500 zł, lub przesadnie drogie, np. okazyjne oferty dużych zestawów z "chirurgicznej stali" z 14 elementów, dostępnych tylko na portalach aukcyjnych w promocyjnej cenie 3999 zł, wyjątkowo przecenione z 5900 zł

 

 

Producenci najlepszych garnków, czyli liczący się producenci w Europie.

 

Jeśli szukamy naprawdę dobrych naczyń i chcemy mieć pewność co do jakości takiego produktu, musimy zaufać firmom od wielu lat dostępnym na rynku europejskim, które sprzedały w Europie już dziesiątki tysięcy garnków i zyskały zadowolonych klientów. Do grona tych największych i najbardziej rozpoznawalnych marek europejskich należą takie firmy jak niemieckie Zwilling, WMF, Silit, Schulte Ufer, Fissler, czy Rösle. Są oczywiście również doskonałe firmy belgijskie, włoskie, czy francuskie, jednak często ich produkty nie są tak powszechnie dostępne na polskim rynku, jak tych niemieckich potentatów.

 

Pamiętajmy również, że dużo doskonałych i znanych producentów nie posiada w ofercie gotowych zestawów. Ci pozostawiają stworzenie wymarzonego kompletu nam, klientom. Tacy producenci oferują swoje wyroby często jako pojedyncze garnki, z pośród których sami dokonujemy wyboru odpowiadającej nam pojemności, czy rozmiaru. Czynią tak np. francuskie firmy produkujące emaliowane garnki żeliwne, miedziane, czy nawet ze stali nierdzewnej. Do tych firm zaliczamy takich doskonałych producentów naczyń kuchennych jak np. francuskie Le Creuset, Staub, Chassuer, Mauviel, czy szwedzka marka Skeppshult, która specjalizuje się w produktach z surowego żeliwa, bez emalii.

 

Nie mogąc w momencie zakupu samemu sprawdzić jakości garnka, rozcinać go, aby zmierzyć grubość ścianek, czy dna, czy po prostu postawić na kuchence i ugotować ulubioną potrawę, musimy zaufać. Dlatego wybierajmy komplety garnków od sprawdzonych i renomowanych firm, które kładą na szali swoje dobre imię, a dokładnie mówiąc nazwisko, które od pokoleń tworzy markę, jak np. Mauviel - firma do dziś prowadzona przez potomków założyciela Ernesta Mauviel.

 

Dobry zestaw garnków

 

 

Jak zbudowane są naczynia do gotowania - analiza najpopularniejszych modeli ze stali nierdzewnej

Wszystkie firmy produkujące garnki chwalą się tym samym - najlepszą stalą nierdzewną, grubym, wielowarstwowym dnem, doskonałymi, nienagrzewającymi się uchwytami i wysokiej jakości pokrywkami. Ale co z tego wszystkiego jest naprawdę ważne i które rozwiązania będą nam odpowiadać? Przeanalizujmy to na garnkach stalowych, które są najczęściej dostępne.

 

Po pierwsze materiał - stal nierdzewna najbardziej uniwersalna

 

Najpopularniejsze to te wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Goszczą one najczęściej w naszych kuchniach, a trwały komplet garnków stalowych to często baza naszego kuchennego wyposażenia. Dlaczego tak się dzieje? Z kilku powodów. Są one bardzo uniwersalne, nowoczesne, odporne, higieniczne, łatwe do utrzymania w czystości, sprawdzą się przy gotowaniu większości potraw, ale co równie ważne, dobrze trzymają ciepło. Takie garnki idealnie nadają się również do seryjnej produkcji, dlatego też występują one tak powszechnie. Przy użytkowaniu stali nierdzewnej nie martwimy się również o rysy, czy odpryski na powłoce nieprzywierającej, czy emalii.

 

Mamy tu jednolity i wytrzymały materiał, który przy właściwej konserwacji wytrzyma właściwe wszystko. Ważne przy ich wyborze jest to, aby były one wykonany z grubej warstwy stali - najlepiej w całości tj. zarówno ścianki i dno były 3- lub 5-warstwowe z dodatkiem aluminium, albo posiadał grube, kumulujące ciepło warstwowe dno z dodatkiem aluminium lub miedzi. Warto też zwrócić uwagę, czy jest to zestaw garnków indukcyjnych. Większość tych wysokiej jakości jest przystosowane do pracy na wszystkich typach, w tym na płytach indukcyjnych. Takie rozwiązanie pozwoli nam na uniknięciu dodatkowych kosztów w przyszłości, jeśli za kilka lat zdecydujemy się na wymianę kuchenki na nową indukcyjną.

 

Jeśli nie stal nierdzewna, wybierz zestaw garnków ceramicznych
Polecamy wyjątkową ceramikę Silargan®

 

Jeśli znudziły ci się naczynia ze stali, albo po prostu już takie masz i następne mają być inne, postaw na dobrej jakości ceramikę. Bardzo dobrą propozycją jest nowoczesny zestaw ceramiczny, które oferuje niemiecka marka Silit. Jest to bardzo zaawansowane technologicznie rozwiązanie, które wyśmienicie sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Sekret tych produktów tkwi w warstwie bardzo trwałej i odpornej ceramiki, która otacza stalowy korpus. Całość zostaje wypalona w piecu w temperaturze około 800 stopni, tworząc zwartą, monolityczną konstrukcję. Jako rezultat otrzymujemy przyjemnie masywny i solidny garnek, w którym żywność nie ma kontaktu ze stalą nierdzewną, a sama ceramika jest całkowicie obojętna dla żywności. Pokrywa ona go zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz, dlatego firma Silit ma możliwość nadania swym wyrobom różnych, intensywnych kolorów; ich wnętrze jest zawsze czarne.

 

Wynikiem tej technologii jest bardzo gładka i wytrzymała warstwa, która jest zarówno łatwa do utrzymania w czystości jak i nie boi się metalowych przyborów kuchennych. Tej warstwy nie da się praktycznie zarysować, ani zniszczyć w normalnym użytkowaniu. Dodatkową ich zaletą jest większa masywność, a co za tym idzie, doskonała zdolność do gromadzenia w sobie ciepła. Taki nagrzany garnek długo utrzymuje temperaturę potraw, a podczas gotowania nie trzeba trzymać go na dużym ogniu, czy maksymalnej mocy palnika. Często te nowoczesne naczynia Silit określa się współczesną wersję garnków z żeliwa, gdyż są podobnie masywne i solidne, można nadawać im różne kolory oraz są bardzo trwałe i wytrzymałe, a co równie ważne, podobnie jak te żeliwne świetnie pracują na kuchenkach indukcyjnych.

 

Sprawdź pełną ofertę: garnki Silit

 

 

Idealna i trwała pokrywka

 

Jeśli już wiemy z jakiego materiału chcemy kupić nowy zestaw garnków do naszej wymarzonej kuchni, pozostają kwestie mniej istotne, ale których znaczenie docenimy później w trakcie codziennego użytkowania. Sprawa pierwsza - pokrywka. Tu wyróżnić można dwa najczęściej spotykane typy, pierwsze to pokrywki ze stali nierdzewnej, drugie to szklane. Oba rozwiązania są równie popularne, i nie ma między nimi teoretycznie wielkich różnic, a wszystko zależy tu od naszych osobistych preferencji.

 

Klienci najczęściej przyzwyczajeni są do tych szklanych i miewają obawy przed pokrywką wykonaną w całości ze stali. Naszym zdaniem niesłusznie. Dobra pokrywy wykonane w całości ze stali nierdzewnej są bardziej trwałe, praktyczne i solidniejsze od tych szklanych. Ich uchwyty są często spawane lub nitowane, nie ma tu bowiem potrzeby stosowania śrub łączących, a powierzchnia jest łatwiejsza do utrzymania w czystości od tych szklanych. Część klientów preferuje również te stalowe ze względu na brak zakamarków, w których może z czasem gromadzić się brud, czy resztki jedzenia. Przy szklanych jest więcej elementów gdzie może gromadzić się np. kamień, zwłaszcza przy modelach z opaskami.

Nie należy również obawiać się tego, że nie ma w nich dziurki do ujścia pary. Wysokiej jakości garnki zawsze wyposażone są w pokrywki bez tego typu otworów / wentyli, ponieważ ma być ona szczelna i przylegająca, aby ograniczyć utratę ciepła i przyspieszyć gotowanie. Nie musimy obawiać się, że potrawa nam wykipi lub będzie ona "podskakiwała" jeśli tylko zastosujemy dwie podstawowe zasady, tj. nigdy nie nalewać wody / wywaru / zupy po sam rant, tylko do 2/3 dostępnej pojemności, i dwa pamiętajmy, że warzywa należy gotować w małych ilościach wody pod przykryciem właśnie, ale należy tu uważać, aby moc palnika i czas gotowania mieć pod kontrolą, w innym przypadku woda zbyt szybko się wygotuje, albo jeśli będzie jej zbyt dużo zacznie bulgotać i intensywnie parować, co doprowadzi do kipienia.

 

Główną zaletą pokrywek szklanych jest możliwość kontroli procesu gotowania bez konieczności jej ściągania. Ale nie okłamujmy się, gotując zawsze korci nas, aby podnieść pokrywę i sprawdzić wszystko dokładnie. Dwa, często ta szklana jest i tak zaparowana, wiec i tak trzeba ją zdjąć. Jeśli chodzi o ich mycie, to oczywiście łatwiejsze w utrzymaniu w czystości są takie bez stalowego rantu, wykonane w całości ze szkła. Wadą szklanej może być jej waga i możliwość zbicia, która w przypadku tej stalowej nie występuje.

 

W starciu garnków z pokrywkami szklanymi i stalowymi, ze względów typowo praktycznych, według naszego zdania, wygrywają takie w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Są trwalsze i łatwiejsze do utrzymania w idealnej czystości, dlatego powinniśmy je poważnie rozważyć przy wyborze naszego idealnego kompletu na lata.

Pamiętajmy o założeniu, że wybór idealnych naczyń należy podejmować nie tylko kierując się rozumem i totalną praktycznością, czasami warto posłuchać serca, dlatego jeśli te z szklaną bardziej cieszy nasze oko, postawmy na taki właśnie, bo przecież gotowanie ma nam sprawiać frajdę.

 

Zestawy garnków indukcyjnych

 

Kolejnym ważnym aspektem, na którym należy zwrócić uwagę, to możliwość pracy na kuchenkach indukcyjnych, Nawet jeśli dzisiaj stosujemy kuchenkę gazową, często z różnych przyczyn możemy być w przyszłości zmuszeni do zmiany modelu na indukcję, dlatego warto zawczasu zabezpieczyć się na taką ewentualność i kupić te, które są już przystosowany do pracy na płytach indukcyjnych. Ich główną cechą jest warstwa magnetycznej stali w dnie, która umożliwia podjęcie pracy. Ta cecha jest kompletnie bez wpływu na wszystkie inne parametry użytkowe, dlatego nie musimy się jej wcale obawiać. Co ważne, obecnie produkowane i oferowane przez renomowanych producentów komplety są już w większości dostosowane do pracy na kuchenkach indukcyjnych.

 

Wyjątkiem są tu raczej tylko garnki aluminiowe, które nie posiadają dodatkowej warstwy stali w dnie, lub najtańsze i najniższej jakości naczynia ze stali nierdzewnej. Oznaczenie o możliwości pracy na indukcji pojawia się zarówno na opakowaniach jak i często na samym dnie, w postaci specjalnego znaku spirali. Warto przy okazji wspomnieć, że również wszystkie garnki żeliwne doskonale pracują na kuchenkach indukcyjnych, a prostym testem, czy dany model się do niej nadaje, jest prosty test magnesem.

 

 

Komplet garnków ze stali

 

 

Solidne uchwyty ze stali nierdzewnej

 

Kolejną, ważną w codziennej eksploatacji dobrego zestawu rzeczą, jest trwałość uchwytów. W tych dobrych są to najczęściej solidne i masywne uchwyty w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Są one mocowane do korpusu za pomocą nitów lub punktowego spawania, a takie rozwiązanie jest najlepsze i najbardziej trwałe. Tylko w tanich i niskiej jakości garnkach spotyka się rozwiązanie montowania uchwytów do korpus za pomocą tandetnej śruby wkręcanej w uchwyt z tworzywa. Dlatego dobre modele poznamy również po rodzaju uchwytu, w tych najlepszych są to bardzo masywne i solidnie przymocowane, duże i wygodne uchwyty ze stali.

 

Sporo klientów pyta jednak o uchwyty nienagrzewające się, które pod żadnym pozorem nie będą gorące w trakcie gotowania. Otóż to reklamowe hasło, często bardzo naciągane, zostało wprowadzone do powszechnej świadomości przez producentów tanich, masowych garnków i patelni, gdzie trwałą i solidną stal zastępuje się, wszędzie gdzie się da, tanim tworzywem, które ma zadanie izolować ciepło z korpusu. Otóż jeśli tworzywo jest wysokiej jakości, jest ono stosowane praktycznie tylko w uchwytach patelni. Natomiast w garnkach z wyższej półki praktycznie nie spotyka się tego typu rozwiązań. Tu zawsze stawia się na solidność, trwałość i możliwość wieloletniej eksploatacji.

 

Liczy się również pewien styl i jakość użytych materiałów, dlatego sztuczne tworzywo nie jest mile widziane w uchwytach garnków z najwyższej półki. Prawda jest taka, że uchwyt ze stali nierdzewnej zawsze będzie się powoli nagrzewał w trakcie gotowania. Wszystko zależy tu również od ilości nalanej wody, masywności uchwytu, sposobu łączenia, mocy palnika oraz czasu gotowania. Jeśli do 5-litrowego garnka wlejemy wodę prawie po rant, następnie będziemy ją gotować na bardzo dużym ogniu przez długi czas np. godzinę, to nie możemy się spodziewać, że jakikolwiek uchwyt będzie przyjemnie chłodny.

Druga sprawa, to przy zastosowaniu taniego uchwytu z tworzywa, mocowanego na przejściową śrubkę wkręcaną w blachę lub jednorazowe zatrzaski, już po kilku takich cyklach gotowania cały uchwyt może zostać obluzowany i nadwyrężony.

 

Podsumowując, wybierając nowe garnki, zwróćmy uwagę na jakość i wykonanie uchwytów. Jeśli zależy nam na trwałości i solidności,  zdecydowanie zwróćmy uwagę na dobrej jakości uszy ze stali nierdzewnej, które są trwale i solidnie połączone z korpusem garnków, czy rondli. Pamiętajmy również o stosowaniu się do podstawowych zasad gotowania, które zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu, tj. używanie na odpowiedniej wielkości palnika, stosowanie małych i średnich mocy palnika, nie nalewanie wody / wywaru po sam rant, i co najważniejsze zwłaszcza w przypadku kuchenek gazowych, upewnienie się, że płomień nie wydostaje się z pod dna. Postępując w ten sposób dbamy o to, aby dobrej jakości, solidne uchwyty stalowe nie nagrzały się do takiej temperatury, gdzie nie będzie można ich dotknąć.

 

Doskonałe dno garnka

 

Jest to jeden z najważniejszy parametr przy wyborze zestawu garnków kuchennych, który będzie nam z satysfakcją służył przez lata. W obecnie produkowanych ze stali nierdzewnej stosuje się dno składające z wielu warstw, zwane również kapsułowym. W uproszczeniu jest to metoda produkcji, która w celu powiększenia masywności dna, dodaje do wytłoczonego korpusu  dodatkową warstwę aluminium i stali. W efekcie możemy otrzymać wyrób o praktycznie dowolnej grubości dna, a standardowo jest to ok. 4 do 7 mm. Ta zamknięta w stali warstwa aluminium ma za zadanie akumulować ciepło w dnie garnka i równomiernie je rozprowadzać.

 

Problem jest taki, że te kiepskie często nie mają deklarowanej grubości dna lub jest ono źle lub niedbale skonstruowane czy wykonane. Jednak nawet same grube dno nie będzie skuteczne, jeśli na zachowamy odpowiedniej grubości ścianek. I tutaj tkwi cała różnica, pomiędzy kiepskimi i dobrymi garnkami. Tanie są wykonane z cienkiej blachy stalowej do której dokłada się dno. Efekt działania całości jest mierny, gdyż pomimo kumulacji ciepła w dnie, jego większości błyskawicznie ucieka przez boczne, cienkie ścianki. Co więc odruchowo robimy? Zwiększamy moc palnika / ognia. W efekcie nie oszczędzamy energii i możemy szybciej przypalić gotowaną, czy smażoną potrawę, a w wychodzący spod dna duży ogień niszczy dno i prowadzi do jego szybszego zużycia.

 

Dlatego nie ulegajmy bezkrytycznie magii haseł reklamowych. Jeśli ścianki garnka będą zbyt cienkie, cała energia i tak nam z niego będzie szybko uciekać. I tutaj wracamy do kwestii ogólnej solidności i masywności. Wybierając dobrej garnki kuchenne, pamiętajmy, że jakość zawsze kosztuje! To nie tylko dno, często teoretycznie chwalone jako najgrubsze na rynku. Nic nam ono prawie nie da, jeśli nasz komplet wykonano z taniej, cienkiej warstwy stali. Dlatego wybierając, najpierw kierujmy się renomą i rozpoznawalnością konkretnego producenta. Czy jego produkty są powszechnie dostępne, czy producent ma budzącą zaufanie stronę internetową, czy jego produkty nie są zbyt tanie, a ceny znacząco odbiegają od średniej ceny innych zestawów na rynku? Wybierajmy do zakupu tylko budzące zaufanie sklepy, które posiadają w ofercie różnych producentów i kilka, kilkanaście modeli od tego samego producenta. Oznacza to bowiem, że mamy do czynienia ze specjalistą i prawdziwym dystrybutorem danej marki.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel