ilość znalezionych towarów: 82

Rondle na indukcję - do duszenia, smażenia i pieczenia z żeliwa, nierdzewnej stali i ceramiki

 

Dobry rondel indukcyjny przydaje się w każdej kuchni, to jedno z podstawowych naczyń kuchennych, które wykorzystujemy praktycznie bez przerwy. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo najlepsze rondle od wielu europejskich marek, przeznaczone do wszystkich najważniejszych zadań kuchennych, od lekkiego gotowania, przez smażenia, duszenia, pieczenie w piekarniku i zapiekania po te bardziej specjalistyczne, jak te zaokrąglone do przyrządzania kremowych sosów czy gotowania mleka.

 

Jeśli chcemy wybrać kuchenny rondel na indukcję, który będzie nam służył przez wiele długich lat, musimy najpierw zastanowić się z jakiego materiału ma on być wykonany. Materiał to bowiem podstawowe kryterium wyboru wszystkich naczyń kuchennych, zarówno garnków jak i patelni czy brytfann. Od tego czy wybierzemy rondel żeliwny, ze stali nierdzewnej czy luksusowy miedziany, zależeć będzie nasz sposób jego codziennego użytkowania, a tym samym poziom naszego zadowolenia z dokonanego wyboru. Jeśli więc materiał w tych naczyniach kuchennych jest taki ważny, jaki więc powinniśmy wybrać i z jakiego materiału powinien on być wykonany?

 

1. Rondel ze stali nierdzewnej - to najpopularniejszy i najczęściej wybierany typ tych małych garnków kuchennych. Dobry rondel wykonany ze stali nierdzewnej cechuje się bardzo wysoką trwałością i łatwością w codziennym korzystaniu. Stal nierdzewna jest bowiem materiałem bardzo wytrzymałym i higienicznym, czyli łatwym do utrzymania w czystości. Przy takim naczyniu nie musimy obawiać się jego zdarcia podczas silnego tarcia gąbką czy kuchennym zmywakiem. Jeśli stal w garnki jest czysta - czyli nie posiada żadnej powłoki - to taki rondelek jest praktycznie niezniszczalny. Jednak jak to w życiu bywa - nie każdy garnuszek ze stali nierdzewnej jest dobry i powinniśmy się decydować na jego zakup. Jak więc wybrać ten dobry? Po pierwsze waga - nie może być on lekki, czyli wykonany z cienkiej stali nierdzewnej. Dobry rondel ze stali nierdzewnej jest przyjemnie masywny, choć jednocześnie nie jest tak ciężki jak takiego, wykonanego z żeliwa. To bowiem grubość stali, użytej do produkcji naczyń kuchennych, decyduje o jego finalnej jakości. Oczywiście liczy się również grubość dna, jednak tutaj ciężko nam ocenić, czy informacja o grubości 5 czy 6 mm dna naczynia jest prawdziwa. Natomiast solidność boków - jego ścianek - oraz nasze ogólne odczucia wagowe powinny nam powiedzieć prawdę. Druga sprawa, to wybieramy takie, zresztą jak wszystkie inne naczynia kuchenne, tylko od znanych i sprawdzonych marek, które od wielu lat specjalizują się w produkcji garnków i patelni kuchennych.

 

Ostatnia sprawa, rondel ze stali nierdzewnej jest naczyniem uniwersalnym, czyli można w nim zarówno dusić, smażyć, ugotować kaszkę czy warzywa jak i przygotować pyszny sos. To po prostu baza kuchennego wyposażenia, która zwykle nadaje się również na kuchenkę indukcyjną.

 

2. Rondel żeliwny - to najbardziej klasyczny i jeden z najpopularniejszych typów naczyń kuchennych z żeliwa. Jako materiał jest wykorzystywany w kuchniach od wieków, dlatego został świetnie dopracowany i sprawdzony, a obecnie produkowane naczynia żeliwne, od żeliwnych garnków przez patelnie, są praktycznie synonimami pysznej kuchni najwyższej jakości. Dobry rondel żeliwny może być emaliowany kolorową emalią i to zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, co ułatwia nam jego użytkowania i dodaje naczyniom żeliwnym uroku, ale spotykane są również żeliwne garnki i patelnie, które nie są pokrywane emalią. Takie rondle z żeliwa bez emalii produkuje np. szwedzka marka Skeppshult, a jej naczynia są wręcz doskonałe do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, od jego podsmażania, przez duszenia w sosie po zapiekanie w piecu. Przewaga garnków żeliwnych nad naczyniami ze stali nierdzewnej wynika z dwóch faktów. Po pierwsze, garnki żeliwne są bardziej masywne - ciężkie - a przez to lepiej magazynują w sobie ciepło z palnika kuchenki. Dodatkowo ich ścianki są prawie równo grube co ich dno, dlatego całe naczynie równo trzyma w sobie całe ciepło i równomiernie ogrzewa gotowane czy smażone w nim produkty. Dzięki temu w trakcie gotowania czy duszenia w takim naczyniu możemy po jego rozgrzaniu skręcić ogień w dół, co pozwala nam na oszczędzanie energii. Drugą ich cechą jest trwałość, dobrze utrzymane naczynia żeliwne można praktycznie przekazywać z pokolenia na pokolenie, a garnki kuchenne wykonane z żeliwa nic praktycznie nie tracą ze swojej jakości.

 

Ostatnim, wielkim bonusem, jest ich niepowtarzalny urok. Nie ma chyba większej przyjemności w gotowaniu, jak korzystanie z najlepszych naczyń kuchennych, bez różnicy czy chodzi o patelnię, garnek czy żeliwny rondel emaliowany na piękny, głęboki odcień czerwieni czy pomarańczu. Żeliwo jest materiałem wdzięcznym, pięknym i trwałym, a dodatkowo nadającym się zarówno do smażenia, gotowania jak i duszenia. Można wstawić do piekarnika i upiec w nim mięso czy zapiec jakieś pyszne danie. I ostatnia sprawa, żeliwo doskonale pracuje na indukcji. Wybierając taki model możemy być pewni, że będzie on doskonale działa na naszej płycie indukcyjnej.

 

3. Rondel do indukcji - poprzez wzrost popularności wykorzystywania płyt indukcyjnych w naszych kuchniach i stopniowego odchodzenia od klasycznych kuchenek gazowych, wiele ludzi staje przed wyborem zakupu nowych garnków i patelni, które będą pracowały na indukcji. Przy zakupie dobrego rondla indukcyjnego musimy kierować się podobnymi zasadami, jak w przypadku wszystkich innych garnków i naczyń indukcyjnych. Po pierwsze, naczynie na indukcję musi posiadać na dnie lub w opisie wyraźną informację, że jest przystosowane do kuchenki indukcyjnej. Po drugie, wybierać raczej garnki od sprawdzonych i cenionych producentów, których naczynia kuchenne gwarantują ogólną jakość na bardzo dobrym poziomie. Kolejna sprawa, aby dowolny garnek działa na indukcji, musi być wykonany z metalu indukcyjnego, a dokładnie ferromagnetycznego. Jest to metal, który generalnie mówiąc, reaguje na magnes. Dlatego jeśli posiadamy już w domu płytę indukcyjną powinniśmy skupić się raczej na tych dobrych wykonanych z żeliwa lub stali nierdzewnej. Natomiast musimy bardzo uważać, jeśli wybrany przez nas garnek jest wykonany z aluminium, gdyż ten materiał nie jest ferromagnetyczny i aby współpracował z indukcją, musi mieć specjalne, warstwowe dno z dodatkową stalą ferromagnetyczną. Jedno jest jednak pewno - każdy model garnka żeliwnego, bez różnicy czy emaliowanego czy surowego bez emalii, zawsze świetnie działa na każdej indukcji, podobnie jak wszystkie inne naczynia i patelnie wykonane z tego materiału.

 

4. Rondel miedziany - to najbardziej ekskluzywny i luksusowy rodzaj naczyń kuchennych. To synonim luksusowej kuchni najwyższej jakości, dlatego ten rodzaj naczyń tak często spotyka się w najbardziej luksusowych restauracjach na świecie. Jeśli chodzi o użytkowanie takiego naczynia, to obecnie ich wnętrze jest zwykle wyłożone stalą nierdzewną, dlatego codzienna praktyka ich użytkowania niczym się prawie nie różni od dobrych garnków ze stali nierdzewnej. Naszym bonusem, jest niesamowity prestiż, świetny wygląd oraz błyskawiczne rozprowadzenie temperatury po całym naczyniu - miedziane garnki i patelnie błyskawicznie się nagrzewają, bowiem miedź jest wyśmienitym przewodnikiem ciepła. Dodatkowo posiadamy trwałe, wysokiej jakości naczynie kuchenne, które doskonale smaży i gotuje. Jedyną ich wadą, takich jak np. z oferty francuskiej marki Mauviel, jest konieczność ich pastowania choć raz w roku oraz dość wysoka cena. Choć nawet to pastowanie miedzi nie jest takie złe, gdyż nadanie blasku miedzianemu garnkowi zajmuje przy pomocy dobrej pasty do miedzi zajmuje maksymalnie około 2 minuty. Mycie ręczne patelni zajmuje więc czasu, dlatego chyba jedyną wadą miedzianych naczyń pozostaje ich cena.

 

Przeznaczenie rondli - czyli duszenie, smażenie, pieczenie i zapiekanie.

 

Teraz kilka słów o przeznaczeniu dobrych rondli kuchennych w codziennym stosowaniu. Jest to bardzo przydatne naczynie kuchenne, które umożliwia jego wykorzystanie w wielu różnych czynnościach. Po pierwsze gotowanie - rondle do gotowania to zwykle nieduże garnki z jednym uchwytem w których można przygotować niedużą porcję. Idealnie nadają się do szybkiego podgrzania niedużej porcji, ugotowania budyniu, kaszki, ugotowania kaszy czy małej porcji warzyw. Taki do sosu ma zwykle lekko stożkową budowę, czyli średnica dna jest mniejsza od średnicy górnej. Sprzyja to szybszej redukcji, czyli odparowywaniu wody z naczynia. Dodatkową cechą takich naczyń jest często zaokrąglony kształt, czyli brak narożnika na zbiegu dna rondla z boczną ścianką.

 

Drugi rodzaj to rondle do duszenia - są to zwykle większe naczynia o średnicach od 20 cm do nawet 30 cm, które mają niskie ścianki. Ich kształt bardzo przypomina głęboką patelnię, która również doskonale nadaje się do duszenia. Niski rondel to pomysł francuski na praktyczne naczynie kuchenne, które pozwala na podsmażenie mięsa, cebulki, czy owoców morza, a następnie zalanie ich w celu duszenia i zmiękczenia mięsa oraz wzajemnego przeniknięcia smaków i aromatów. Stąd te niskie naczynia są tak powszechnie występujące w ofertach najlepszych francuskich producentów garnków, od takich firm jak Le Creuset, Staub na marce Mauviel kończąc. 

 

Dobry rondel umożliwia nam jednak znacznie więcej, możemy więc w nim gotować, podsmażyć mięso czy warzywa jak w dobrej patelni, możemy to zalać wodą czy sosem, aby wszystkie składniki dusić do zmięknięcia, ale w nim możemy to wszystko również zapiec, wstawiając naczynie do piekarnika. Doskonale nadają się do tego zarówno żeliwne jak i stalowe. Jedynym zastrzeżeniem jest tutaj rodzaj uchwytu, bowiem w przypadku uchwytu z drewna nie możemy wstawiać takiego naczynie do pieca. Idealnie nadają się do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku niskie rondle z dwoma uchwytami, wyglądem przypominające niskie garnki lub głębokie patelnie. Taki rodzaj naczyń kuchennych jest bardzo uniwersalny, może on być bowiem zarówno doskonałą patelnią do smażenia jak i formą do pieczenia czy zapiekania. Niski rondel żeliwny do pieczenia świetnie sprawdzi się zarówno przy kawałku mięsa w całości czy kurczaka jak i zapiekaniu w piecu całych dań. Takie szerokie i niskie naczynia z żeliwa lub stali nierdzewnej posiadają bardzo wysoką odporność na temperaturę, zwykle sięgającą 250 stopni lub więcej, jednak jest uzależnione od konkretnego rodzaju, a zwłaszcza od materiału z jakiego został wykonany uchwyt pokrywki.

 

Podsumowując, jeśli chcemy wybrać i kupić najlepszy rondel powinniśmy kierować się następującymi zasadami:

 

1. Zwróćmy uwagę na materiał z jakiego został wykonany.

 

2. Najlepsze rondle są wykonane z żeliwa oraz stali nierdzewnej - opcjonalnie z miedzi

 

3. Jeśli chcemy taki do indukcji zwróćmy uwagę na oznaczenia w dnie naczynia lub wybierzmy tylko naczynia od znanych producentów, wykonane z żeliwa lub stali nierdzewnej.

 

4. Jeśli chcemy zgrabnego, niedużego rondelka do gotowania małych porcji, podgrzewania, przyrządzania sosu lub przyrządzania np. kaszek wybierzmy mały z pokrywką o średnicy maksymalnie 16 cm, lekko stożkowy wykonany z emaliowanego żeliwa lub stali nierdzewnej.

 

5. Te niskie o większych średnicach, powyżej 20 cm, służą do gotowania, duszenia, smażenia i zapiekania w piekarniku, jednak kluczowym jest tutaj rodzaj materiału z jakiego jest on wykonany. Najbardziej uniwersalne są niskie rondle żeliwne z dwoma uchwytami, a takie ze stali nierdzewnej z jednym uchwytem służą raczej do smażenia i duszenia, jednak nie są już tak praktycznie, jeśli chcemy w zapiekać w piekarniku.

 

6. Pokrywka rondla wykonana w całości z metalu - stali nierdzewnej lub żeliwa - jest trwalsza i umożliwia zapiekanie potraw w piecu w wysokich temperaturach, nawet przekraczających 250 stopni. Natomiast pokrywki szklane są cięższe do utrzymania w czystości oraz nie wytrzymują tak wysokich temperatur w piekarniku - zwykle maksymalnie 160 do 200 stopni.

 

12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel