ilość znalezionych towarów: 11
GARNEK Z MAROKA - NACZYNIE TAGINE, TADŻIN

Naczynie Tagine (nazywane również naczyniem tadżin, tażin lub tajine) to nazwa arabskiego naczynia z charakterystyczną, wysoką i stożkową pokrywą
otwartą u góry, która ma kształt komina. Jest to jednocześnie nazwa samej potrawy, którą przyrządza się w tym nietypowym garnku.
Przyrządzenie potrawy tagine czy tadżin jest najbardziej popularne jest w Maroku, a samo t
agine to nazwa potrawy marokańskiej, coś a la gulaszu z mięsa,
warzyw i aromatycznych przypraw i dodatków, które przygotowuje się właśnie w tym nietypowym naczyniu.
Zasada działanie dobrego Tagine naczynia opiera się na idei długiego i powolnego gotowania, dzięki czemu cała potrawa przejdzie aromatami i
nabierze cudownego, egzotycznego smaku. Wszystko zależy oczywiście od naszej cierpliwości i użytych składników i przypraw.

Przepisów na idealne tażin lub tajine znajdziecie Państwo wiele, jednak te typowe opierają się na jagnięcinie lub kurczaku, rzadziej baraninie,
różnych warzyw jak choćby pomidorów, papryki, marchewki, cebula i wielu różnych dodatków i przypraw smakowych, zaczynając od cynamonu, i
kurkumie na czosnku, pieprzu, a nawet dodatku migdałów czy daktyli kończąc. Samych kombinacji składników i przypraw jest wiele, jednak my
zawsze możemy zmodyfikować ten przepis tak, aby odpowiadał naszym gustom. Możemy zastąpić jagnięcinę dobrą wołowiną, zrezygnować z
egzotycznych dodatków i przypraw i potraktować to charakterystyczne naczynie jak normalny garnek do mięsnego gulaszu.

Całą bowiem ideą przyrządzania potrawy tagine w naczyniu tadżine jest długie gotowanie gulaszu na małym ogniu.
Dlatego można w nim normalnie gotować i przygotowywać różnego rodzaju dania mięsne i warzywne, a wszystko zależy już potem od naszej
kuchennej fantazji. Typowe Tagine naczynie czy tadżin jest wykonane z ceramiki, w wyrobie której specjalizuje się w europie
francuska marka Emile Henry, a dzięki jej specjalnej konstrukcji tych ceramicznych naczyń do tagine możemy bez obaw używać na naszych
kuchenkach. Drugim, bardzo popularnym w europie rozwiązaniem, jest połączenie w naczyniu tadżin ceramiki z żeliwem.
Otrzymujemy wtedy górną kopułę naczynia z kolorowej ceramiki, a dolne, właściwe naczynie w którym dusimy potrawę, z wytrzymałego żeliwa, które
bez obaw możemy używać na wszystkich modelach kuchenek. Takie żeliwne naczynie tagine można stosować bezpośrednio na kuchenkach
indukcyjnych, a samo dolne naczynie z żeliwa można świetnie wykorzystać także np. jako formę do upieczenia ciasta czy zapiekanki.

Podsumowując, tagine to nie tylko potrawa, to rownież specjalny garnek czy tadżin naczynie do jego przyrządzania. W naszym sklepie znajdą Państwo tylko
najlepsze modele oryginalnych tagine naczyń do powolnego duszenia tej pysznej potrawy.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel