ilość znalezionych towarów: 214
ŻELIWO W TWOJEJ KUCHNI
GARNKI ŻELIWNE
najlepsze żeliwne naczynia do gotowania, smażenia i pieczenia oraz na indukcję



Żeliwo jest w kuchniach powszechnie znane i wykorzystywane od wieków. To bardzo trwały i doskonale magazynujący ciepło materiał, który doskonale nadaje się na najwyższej jakości garnki, patelnie i inne naczynia kuchenne. Takie garnki wykonane z żeliwa gwarantują nam zdrowe i smaczne gotowanie, smażenie, duszenie i pieczenie, a ich dodatkową zaletą jest doskonała współpraca z kuchenkami indukcyjnymi oraz  piękny, tradycyjny wygląd.
Współcześnie produkowane garnki żeliwne są zwykle pokrywane emalią, która ułatwia nam ich codzienne użytkowanie. Takie naczynia można zwykle myć w zmywarce, a wszelkie zabrudzenia lub resztki łatwo odchodzą od naczynia. Jednak oprócz żeliwnych garnków emaliowanych spotkać można również modele wykonane z surowego żeliwa, czyli takiego, która nie zostało pokryte warstwą emalii. Takie garnki i patelnie produkuje np. szwedzka marka Skeppshult. Taki rodzaj żeliwnych naczyń służy głównie do smażenia, duszenia i pieczenia, bardzo znane i cenione są patelnie wykonane z surowego żeliwa, która doskonale nadają się do smażenia mięsa.
Dlaczego garnki żeliwne są takie dobre?
Odpowiedz na to pytanie nie jest taka jednoznaczna, ale postaramy się jak najlepiej udzielić na nie odpowiedzi. Po pierwsze, garnki wykonane z żeliwa doskonale gromadzą w sobie ciepło, dzięki czemu po rozgrzaniu takiego naczynia nie powinno się go dalej podgrzewać na dużym ogniu, bo jest to po prostu niepotrzebne. Po drugie, są bardzo wytrzymałe i odporne przy właściwym użytkowaniu. Najlepsi producenci udzielają już praktycznie dożywotniej gwarancji na pojawienie się wad w zakupionym garnki czy patelni z żeliwa. Po trzecie, to garnki bardzo zdrowe i bezpieczne, można powiedzieć, że do ich produkcji nie wykorzystuje się żadnych szkodliwych substancji. Czyli wszystko z czego składa się żeliwny garnek czy patelnia to naturalnie występujące w przyrodzie minerały. Ostatnie sprawa, są to naczynia wielozadaniowe, które doskonale znoszą bardzo wysoką temperaturę - stąd najlepsze brytfanny do pieczenia są wykonane z żeliwa, a w żeliwnym garnku można równocześnie gotować jak i zapikać dania w piekarniku. Ostatnie sprawa, żeliwo pracuje na każdym typie kuchenki, od elektrycznych, przez gazowe, ceramiczne i zwłaszcza indukcyjne. Można w nich piec, zapiekać a nawet gotować czy smażyć na ognisku.
Czym kierować się przy wyborze najlepszych garnków żeliwnych?
Aby właściwie wybrać idealny garnek żeliwny, który będzie doskonale dopasowany do naszych zwyczajów kuchennych, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka spraw, które poniżej szczegółowo opiszemy. Mamy nadzieję, że ten poradnik pomoże Państwu w dokonaniu właściwego wyboru.
1. Garnki żeliwne są naczyniami uniwersalnymi - oznacz to tyle, że mogą być wykorzystywane praktycznie do dowolnych czynności kuchennych, czyli zarówno do gotowania warzyw, zup jak i do gotowania na parze. Można w nich lekko podsmażać jak i ostro smażyć np. mięso. Idealnie nadają się do wolnego i długiego duszenia potraw w sosie, wytrzymują bardzo wysokie temperatury, więc można w nich piec mięso, chleb czy przygotowywać pyszne zapiekanki.
2. Są całkowicie bezpieczne dla zdrowia - oznacza to, że przy produkcji żeliwnych naczyń, czy to garnków, rondli czy patelni, nie stosuje się żadnej, szkodliwej dla człowieka chemii. Są to całkowicie naturalne naczynia, które świetnie sprawdzą się kuchni nastawionej na zdrowie oraz najwyższej jakości smak potraw.
3. Żeliwo jest bardzo praktycznym materiałem - emaliowane garnki żeliwne można myć w zmywarkach, pracują na wszystkich źródłach mocy i doskonale nadają się do wszystkich typów płyt indukcyjnych.
4. Garnki żeliwne są naczyniami ciężkimi - to jedyna cecha tych naczyń, która jest przez niektórych określana jako zaleta, przez innych natomiast jako ich wada. Nie da się powiedzieć, że żeliwne rondle czy patelnie są lekkie, jednak czy dobry garnek może być lekki? Otóż nie może. To od masy i grubości ścianek zależy jakość garnka, i to zarówno w aspekcie jego codziennego użytkowania i trwałości, jak i jakości i smaku przygotowywanych w nim potraw.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel