ilość znalezionych towarów: 48

GOTOWANIE WODY - CZAJNIKI

 CZAJNIKI INDUKCYJNE - NA PŁYTĘ INDUKCYJNĄ


Znalezienie obecnie dobrego czajnika na indukcję nie jest wcale zadaniem tak prostym, jak nam się wydaje. W marketach możemy znaleźć dziesiątki ofert
czajników na płytę indukcyjną, jednak są one bardzo niskiej jakości, a ich ceny oscylują w granicach od 20 do 50 zł za czajnik.
Czym się zatem kierować, aby kupić swój wymarzony, praktyczny i trwały czajnik na indukcję?

1. Dobry czajnik na indukcję nie może być lekki - musimy pomyśleć o czajniku, podobnie jak o garnku. Jeśli jest bardzo lekki, nie będzie nam dobrze i szybko
gotował wody, a jego trwałość będzie bardzo ograniczona. Indukcja wymaga dobrego, grubego dna czajnika aby dobrze pracowała. Wynika to z faktu, że
stal w dnie czajnika na płytę indukcyjną musi być ferromagnetyczna, czyli po prostu magnetyczna. To ona nagrzewa się od pola magnetycznego i przekazuje
to ciepło na gotowaną w czajniku wodę. Pamiętajmy więc o tej podstawowej zasadzie - lekki czajnik to zawsze zły czajnik.

2. Czajnik indukcyjny zawsze posiada płaskie dno - to kolejna podstawowa zasada wstępnej weryfikacji czy oferowany nam czajnik będzie pracował na
płytach i kuchenkach indukcyjnych. W czajnikach ze stali nierdzewnej, które nie pokrywa ozdobna, kolorowa emalia, na dnie są często wybite przez producenta
oznaczenia czajnika, podobne, które spotykamy w garnkach, które potwierdzają rodzaj materiału, logo producenta, nazwę oraz na jakich kuchenkach został
dopuszczony do pracy konkretny model czajnika.

3. Czajnik na indukcję posiada na dnie oznaczenie spirali - to bardzo ważny element potwierdzający możliwość pracy czajnika na płycie indukcyjnej.
Jest to powszechnie występujące oznaczenie, często występujące również z napisem "induction" które jednoznacznie informuje nas o możliwości pracy
konkretnego czajnika na indukcji.

4. Przed pierwszym użyciem można sprawdzić czajnik indukcyjny za pomocą magnesu - pamiętajmy, że czajnik do indukcji zawsze reaguje na pole
magnetyczne, dlatego powszechnie stosowanym, domowym sposobem sprawdzania czajników do gotowania wody przed ich pierwszym użyciem na
płycie indukcyjnej, jest przyłożenie do ich dna magnesu. Jeśli czajnik jest indukcyjny, wtedy poczujemy w dłoniach siłę pola magnetycznego, które przyciąga magnes.

5. Czajnik na płytę indukcyjną można również wykorzystywać na kuchence gazowej - pamiętajmy o tej zasadzie, że nie trzeba się martwić kupując dobry i często drogi
czajnik na indukcję, że jeśli za kilka lat zmienimy mieszkanie czy dom, i nie będzie tam indukcji, a klasyczna kuchenka gazowa, to dla dobrego czajnika, przystosowanego
do kuchenki indukcyjnej, nie robi to żadnej różnicy. Zasada jest bowiem prosta - czajnik indukcyjny może pracować na gazie, ale nie każdy czajnik gazowy może pracować
na płycie indykcyjnej.

6. Dobry czajnik na płytę indukcyjną musi kosztować powyżej 100, a nawet 200 zł - to bardzo prosta i niestety przykra prawda, że nic co dobre nie może być tanie.
Dlatego jeśli szukamy czajnika na indukcję, zwłaszcza jeśli mamy nową płytę indukcyjną, nie oszczędzajmy na jego zakupie. Koszt produkcji to tylko część kosztu czajnika,
więc im jest on droższy tym lepsze są materiały z jakich został wykonany. Liczy się ty przecież nie tylko stal w dnie, ale cały korpus czajnika indukcyjnego, który nagrzewa
się w takcie gotowania. Dodatkowo zwracajmy uwagę na jakość tworzywa, które znajduje się w uchwycie czajnika oraz w gwizdku, jeśli ten występuje.

7. Niskiej jakości czajnika indukcyjny może się na indukcji przepalić i zniszczyć - to niestety prawda, że wiele z dostępnych w marketach czajników indukcyjnych,
po pewnym czasie ich stosowania, po prostu się przepala. Wynika to faktu zastosowania tak niskiej jakości i cienkiej stali nierdzewnej, że cykle nagrzewania i
ponownego schładzania, niszczą cienkie dno, które ulega deformacji, aż do jego całkowitego zniszczenia, kiedy przestaje reagować na indukcję, lub wręcz
zaczyna wyciekać z niego woda. Dlatego zawsze przy wyborze dobrego czajnika, kierujmy się rozpoznawalnością marki producenta i jakością dna.

8. Każdy czajnik można zniszczyć na płycie indukcyjnej, jeśli podgrzewamy go bez wody - to podstawowa zasada dbania o każdy czajnik. Nigdy nie podgrzewać
go pustego, czyli bez wody. Taki proces prowadzi wprost to zniszczenia i przepalenia czajnika, a długiego podgrzewania czajnika bez wody, czy to na kuchence
indukcyjnej, czy to gazowej, nie wytrzyma żaden, nawet najlepszy i najdroższy czajnik.

9. Pamiętajmy o czyszczeniu czajnika, jego dna oraz o usuwaniu zbierającego się kamienia - czysty czajnik, jego dno oraz powierzchnia płyty indukcyjnej, służą długiej
pracy zarówno samego czajnika indukcyjnego, jak i naszej kuchence indukcyjnej czy płycie.


Pamiętajmy, że dobre, tradycyjne czajniki do gotowania wody, wbrew pozorom, wcale nie zostały wyeliminowane z kuchni przez czajniki elektryczne oraz przez nowoczesne
kuchenki indukcyjne. Nadal cieszą się dużym powodzeniem, a ich niepowtarzalny urok i chęć dłuższej celebracji picia herbaty w tradycyjny sposób sprawia, że
klasyczne czajniki na indukcję, takie jak kolorowe czajniki Le Creuset czy solidne czajniki Wesco, znów stają się popularne i oprócz walorów użytkowych,
mają dodatkowo cieszyć oko. Współczesne czajniki na płyty indukcyjne są piękne, mają wiele praktycznych rozwiązań i są często przystosowane do pracy na
wszystkich kuchenkach, oprócz gazowych również tych indukcyjnych czy ceramicznych. Polecamy tradycyjne czajniki, gdyż prawdziwa herbata domaga się jakości.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel