ilość znalezionych towarów: 68
 BRYTFANNY ŻELIWNE
EMALIOWANE, DUŻE, GĘSIARKI, Z POKRYWĄ


Dobra brytfanna żeliwna to naczynie stworzone do największych kuchennych zadań - zapiekania w piekarniku kawałków mięsa i drobiu w całości lub przygotowywania potraw jednogarnkowych w piekarniku, ale również na kuchence. Żeliwo to doskonały materiał na dobre brytfanny, garnki czy patelnie, słowem najlepsze naczynia kuchenne są wykonywane właśnie z żeliwa. Dlaczego zatem żeliwna brytfanna jest najlepsza? Wszystko dzięki ich doskonałym właściwościom, które sprawiają, że pieczenie w tych brytfannach jest najłatwiejsze i bardzo przyjemne. Dobra brytfanna emaliowana żeliwna cechuje się bowiem trwałością, dużymi możliwościami kumulacji ciepła, można ją stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym również na indukcji oraz, co bardzo ważne, jest to materiał bardzo odporny na wysokie temperatury, przez co idealnie znosi pobyt w piekarniku. Można wręcz powiedzieć, że brytfanna żeliwna jest stworzona do pracy w piekarniku.

 

Żeliwo jest materiałem trwałym oraz, co ważne, bezpiecznym dla zdrowia. Jest również bardzo piękne, gdyż zewnętrzna emalia, którą zwykle pokrywane są brytfanny, może być wypalana na wiele różnych barw. Najpopularniejsze wśród klientów są oczywiście brytfanny żeliwne emaliowane, które zapewniają nam najwyższy komfort użytkowania oraz mycia, są przy tym bardzo piękne. Do największych i najbardziej znanych producentów żeliwnych brytfann emaliowanych należą cenione, francuskie marki Le Creuset, Staub oraz Chasseur. To ich piękne i wytrzymałe brytfanny do piekarnika są najbardziej cenione i najchętniej wybierane, zarówno przez europejskich, jak i światowych klientów. W ofercie naszego sklepu można również znaleźć brytfanny z surowego żeliwa, bez zewnętrznej emalii, które są również nazywane jako brytfanny surowe lub szwedzkie ze względu na kraj pochodzenia ich producenta czyli cenionej szwedzkiej marki Skeppshult. Takie brytfanny nie są pokrywane emalią, a konserwuje się je jedynie naturalnym olejem roślinnym. Podsumowując, w naszym sklepie internetowym znajdą Państwo ofertę najlepszych brytfann z tradycyjnego żeliwa od najbardziej znanych europejskich producentów. Gwarantują one wieloletnią, komfortową i bezproblemową pracę na naszych kuchenkach i w piekarnikach.

Wybierając brytfannę pamiętajmy o rozmiarach naszego piekarnika, gdyż często już po zakupie okazuje się, że wybrana przez brytfanna po prostu się do niego nie mieści. Jeśli chcemy być więc zadowoleni z dokonanego wybory, zawsze zmierzmy dokładnie wnętrze naszego piekarnika przez zakupem.

Jak wybrać dobrą brytfannę z żeliwa do pieczenia w piekarniku?

 

1. Brytfanny to praktycznie największe naczynia kuchenne, dlatego zawsze sprawdź wewnętrzny rozmiar swojego piekarnika i porównaj z zewnętrznymi wymiarami brytfanny podanymi przez producenta. Istnieją bowiem modele małe lub średnie, nazywane również jako owalne garnki do pieczenia. Zwykle takie brytfanny mają pojemność nie przekraczającą 5 litrów pojemności i około 35 cm długości całkowitej. Takie modele to idealne żeliwne brytfanny do pieczenia mięsa czy kurczaka. Są również modele bardzo duże, często określane jako brytfanny do pieczenia gęsi. Taka żeliwna gęsiarka brytfanna emaliowana to królowa wśród naczyń do pieczenia w piekarniku. Jednak są one po pierwsze bardzo ciężkie, a po drugie mogę się nie zmieścić do naszego standardowego piekarnika w kuchence. Dlatego żeliwne gęsiarki do pieczenia nie są dla każdego. W naszej ofercie możemy szczególnie polecić gęsiarkę Le Creuset, która ma aż 14 litrów pojemności.

 

2. Taka emaliowana żeliwna brytfanna (nazywane również jako brytfanny żeliwne ceramiczne) jest ciężka, po pierwsze jej wymiary, a co ważniejsze, charakter i grubość żeliwa sprawia, że te naczynia sporo ważą. Dlatego jeśli spora masa naczynia jest dla Ciebie dużą wadą, wybierz lżejsze brytfanny, np. ze stali nierdzewnej.

 

3. Sprawdź maksymalny zakres temperatury dla każdej z brytfann, ponieważ nie każda brytfanna żeliwna ma taki limit maksymalnej temperatury pracy w piekarniku. Wynika to zwykle nie z gorszej jakości żeliwa, lecz rodzaju uchwytu w pokrywie brytfanny. Dodatkowe uchwyty z innego materiału, np. tworzywa lub stali mogą zmienić maksymalną temperaturę roboczą pracy dla brytfanny np. z 260 stopni do tylko 220.

 

4. Każda brytfanna wykonana z żeliwa pracuje na płycie indukcyjnej, tak samo jak każdy żeliwny garnek, patelnia czy inne naczynie kuchenne.

 

5. Trzeba pamiętać, że producenci brytfann podają dwa rozmiary każdej brytfanny, oprócz jej pojemności w litrach, czyli wymiary użytkowe oraz zewnętrzne rozmiary z uchwytami.

 

6. Brytfanna żeliwna jest równocześnie praktycznym garnkiem o uniwersalnym zastosowaniu. Przed pieczeniem w piekarniku można w niej podsmażyć mięso lub dusić na wolnym ogniu przez kilka godzin.

 

 

12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel