ilość znalezionych towarów: 32

BRYTFANNY ŻAROODPORNE - CERAMICZNE I SZKLANE

 

Żaroodporna brytfanna, czy inaczej ceramiczne naczynie do pieczenia w piekarniku, jest jednymi z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Możemy w nich przygotowywać całe potrawy, które zapiekamy w piecu, czy eleganckie dania do serwowania wprost z brytfanny na stół. Generalnie dzielimy takie żaroodporne formy na ceramiczne i szklane, dalej na te otwarte lub na takie z pokrywkami, te otwarte są najczęściej ceramicznymi lub szklanymi brytfannami w których możemy upiec kawałek mięsa, wyczarować pyszną lasagne czy upiec domowe ciasto lub deser. Wykorzystujemy je, w zależności od kształtu, również do pieczenia chleba lub przyrządzania różnych smacznych deserów.

 

 

Drugą kategorią wśród ceramicznych brytfann do piekarnika są te zamykane, czyli z pokrywką. Te zwykle wykorzystujemy do np. pieczenia mięs lub drobiu w całości lecz generalnie są one rzadziej spotykane i wykorzystywane, gdyż jako naczynia zamknięte zwykle wykorzystuje się klasyczne brytfanny np. z żeliwa. Piękne i kolorowe ceramiczne formy i naczynia żaroodporne do zapiekania od najbardziej znanych marek, takich jak np. francuskie Le Creuset i Emile Henry nie tylko pięknie wyglądają i cieszą oko, ale również pozwalają w efektowny sposób zaserwować danie bezpośrednio na stole. Wśród szklanych brytfann żaroodpornych do pieczenia w piekarniku prym wiedzie duńska marka Rosendahl, która w serii naczyń Grand Cru posiada zarówno pojemne, zamykane naczynia, brytfanny do pieczenia np. kurczaka jak i piękne otwarte formy do ciast i deserów, wykonane zarówno ze szkła jak i z ceramiki.

 

Dobra brytfanna żaroodporna to naczynie lub forma ceramiczna, czyli została ona wykonana z ceramiki, która została wypalona w piecu w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki procesowi wypalania zyskuje ona doskonałą odporność termiczną na gorąco oraz dodatkowo utwardza się warstwa emalii, którą pokrywane są dobre naczynia ceramiczne. Dzięki procesowi emaliowania, w czasie którego brytfanna jest polewana płynną emalią, a następnie wygrzewana w piecu, całość łączy się i twardnieje, tworząc na powierzchni formy gładką i jednolitą powierzchnię. Jest to szczególnie ważne w naczyniach kuchennych, które wykorzystujemy do pieczenia, gdyż tłuszcz pryskający i wytapiający się potrawy, przywiera w miarę mocno do wewnętrznej powierzchni brytfanny. Jednak dzięki chroniącej jej warstwie gładkiej emalii cały brud można łatwo zmyć z jej powierzchni. Takie naczynie wystarczy bowiem wraz z resztkami jedzenia namoczyć a łatwo będzie można całość zmyć. Kolejną zaleta emaliowania brytfann żaroodpornych jest możliwość ich mycia w zmywarce.

 

Jeśli interesuje nas natomiast szklana brytfanna do piekarnika, wtedy wszystko jest jeszcze prostsze, gdyż szkło jest powszechnie występującym w kuchniach materiałem od wieków. Powszechnie znana jest gładkość i odporność cieplna szkła, która sprawia, że doskonale nadaje się do pieczenia w nim mięsa czy drobiu. Szkło ma również tą przewagę wśród kuchennych naczyń nad ceramiką, że żaroodporna brytfanna szklana daje możliwość stałego kontrolowania wzrokowego stopnia wypieczenia mięsa. Jest to szczególnie ważne przy pieczeniu np. kurczaka czy drobiu w całości w brytfannie z pokrywą. Oczywistym jest również fakt, że szklane naczynia do zapiekania można myć w zmywarkach.

 

Jakie kryteria powinna spełniać dobra brytfanna do piekarnika?

 

To kwestia dość prosta, a jednak bardzo ważna, bo będzie od tego zależeć poziom naszej satysfakcji z dokonanego zakupu konkretnego modelu formy.

 

1. Właściwie dobierzmy rozmiar brytfanny żaroodpornej do wewnętrznych wymiarów naszego piekarnika. Jest to jeden z podstawowych błędów, który popełniamy przy wyborze dobrej brytfanny, że chcemy kupić dużą, wręcz jak największą. Przecież duży rozmiar nie zaszkodzi, tym samym kupujemy więc trochę na zapas. To niestety duży błąd, gdyż nagle okazuje się, że nasza wymarzona brytfanka ma długość z uchwytami aż np. 43 cm i po prostu nie mieści się do piekarnika. Dlatego pierwsza rzecz przed wyborem najlepszej brytfanny - dokładny pomiar naszego piecyka.

 

2. Kolejną sprawą jest wybór, czy chcemy ceramiczną brytfannę otwartą, w której możemy piec mięso, zapiekać i przygotować np. pyszną lasagne, czy raczej szklaną brytfannę z pokrywą do pieczenia mięsa i drobiu pod przykryciem.

 

3. Kolejna sprawa, to wybór idealnego kształtu naszego naczynia żaroodpornego. Możemy zdecydować się na klasyczny prostokąt, lecz możemy również kupić praktyczną formę kwadratową, okrągłą lub owalną. Wszystko zależy tutaj od przeznaczenia naszej formy, czyli co będziemy w naszej brytfannie piekli w piekarniku.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel