Żeliwo w kuchni

 

 

ŻELIWO W KUCHNI 

TO DOBRY WYBÓR!

 

Dziś mały przegląd garnków i patelni żeliwnych. Sprawdzimy dlaczego warto. Jakie garnki żeliwne pasują do Twojej kuchni.

  I o czym trzeba pamiętać wyposażając ją w żeliwne naczynia do gotowania i smażenia.

 

Zacznijmy od kilku podstawowych zalet, które powinny Cię przekonać, że żeliwne garnki to w Twoim przypadku strzał w 10-tkę.

1. Żeliwne garnki i patelnie to garnki na lata,
 a nawet można by się spokojnie pokusić o stwierdzenie, na całe życie - dla pokoleń.
Dlaczego? Ponieważ żeliwo to materiał bardzo trwały i odporny na różnego typu uszkodzenia mechaniczne.
Przy odpowiednim użytkowaniu, czyli zachowaniu zaleceń producenta, nie jesteśmy go w stanie zniszczyć
nawet jeśli będziemy w tych garnkach i patelniach gotować dzień w dzień, przez całe nasze życie.
2. Wszechstronność i uniwersalność.
W żeliwnych garnkach można gotować, dusić, smażyć i bez obaw zapiekać i piec w piekarniku.
Żeliwne garnki są idealne do długiego, powolnego kuchcenia takich potraw jak np. bigos czy gulasz.
Zarówno garnki, jak i patelnie wyśmienicie sprawdzą się przy potrawach mięsnych. Na żeliwie mięso i drób
pięknie się zrumienią. Nie ma też problemy, aby najpierw obsmażyć mięso na kuchence, a następnie w tej samej
patelni lub garnku wstawić je do piekarnika.
W żeliwie emaliowanym świetnie przygotowuje się risotto, zupy i potrawy z makaronem.
3. Zmienisz kuchenkę, garnków nie musisz.
Żeliwo doskonale - i najlepiej z wszystkich materiałów, sprawdza się na wszystkich rodzajach kuchenek,
w tym tych ceramicznych i indukcyjnych.
A dodatkowo wszystkie garnki wraz z pokrywami oraz patelnie (oprócz tych z drewnianymi uchwytami) można
używać w piekarniku, a nawet na otwartym ogniu.
4. Równomierne rozprowadzanie ciepła i wyjątkowa zdolność do jego kumulacji.
Oznacza to, że raz dobrze nagrzany garnek, długo pozostanie ciepły, a tym samym potrawa w nim przygotowana,
będzie mogła być gotowana z mniejszym zużyciem energii, bo cały garnek przekaże jej niezbędne do gotowania ciepło.
Po ugotowaniu, przykryty pokrywą żeliwny garnek jeszcze przez długi czas podtrzyma temperaturę potrawy.

Sprawdź naszą pełną ofertę żeliwa: Garnki żeliwne


Kilka słów o użytkowaniu i bezpieczeństwie dotyczących garnków żeliwnych

1. W przypadku żeliwa najlepsze efekty gotowania i smażenia uzyskuje się wykorzystując średnie i niskie moce grzewcze.
Oznacza to tyle, że garnków żeliwnych nie powinno rozgrzewać się na maksymalnych i dużych mocach grzewczych naszej kuchenki.
Żeliwo kumuluje ciepło, więc jeśli je przegrzejemy nie osiągniemy lepszych efektów, a wręcz przeciwnie, nasze potrawy przypalą się.
Dodatkowo uszkodzeniom może ulec samo żeliwo, czy emaliowana powłoka.
W przypadku kuchenek indukcyjnych nie używać funkcji booster!
2. Nigdy nie nagrzewać pustych garnków żeliwnych!
Jeśli nawet chcemy smażyć na małej ilości tłuszczu, zawsze pamiętać o choćby cienkiej warstwie tłuszczu (oleju, maśle).
3. Nigdy nie zalewać garnków żeliwnych zimną wodą!
Po zakończeniu gotowania odczekać kilka minut, aż garnek przestygnie i dopiero wtedy zalać lub myć go pod ciepłą bieżącą wodą.
4. Choć garnki żeliwne emaliowane można myć w zmywarce, zaleca się mycie ręczne z małą ilością płynu do zmywania.
W przypadku garnków z naturalnego żeliwa myć wyłącznie pod ciepłą bieżącą wodą.
Nigdy nie używać metalowych gąbek i myjek, ani ostrych środków chemicznych.
5. Żeliwo po umyciu powinno być zawsze dobrze osuszone. Nigdy nie chować żeliwnych naczyń mokrych do szafek.
6. Warto od czasu do czasu, po umyciu, naoliwić żeliwo niewielką ilością oleju roślinnego.
7. Jeśli po zakończeniu gotowania w naczyniu pozostały przypalone resztki, których nie można usunąć po bieżącą wodą,
zalać naczynie wodę i odstawić na kilka minut, jeśli trzeba godzin, albo całą noc.
8. Garnki, czy patelnie żeliwne to naczynia ciężkie, które w większości nagrzewają się całe, tzn. wraz z uchwytami,
dlatego należy pamiętać, aby dotykać ich przy pomocy rękawic kuchennych i odstawiać na specjalne podstawki pod gorące naczynia.
9. Patyna
Czarno emaliowana powierzchnia może z czasem użytkowania zachodziła patyną.
Jest to standardowe, a wręcz pożądane zjawisko. NIE NALEŻY próbować usuwać nalotu tej powierzchni,
 gdyż sprzyja ona procesom gotowania i odchodzenia potraw od powierzchni
.


A DO WYBORU MAMY TYLKO NAJWIĘKSZYCH SPECJALISTÓW OD ŻELIWA!

W zasadzie podstawowe cechy wszystkich żeliwnych garnków są takie same, więc wybór należy do Ciebie.
Która marka bardziej do Ciebie przemawia? Które garnki bardziej Ci się podobają?
Kolor? - Czarny, czy może flagowy kolor Le Creuset płomienny pomarańcz?
Francuskie żeliwo emaliowane Le Creuset, Staub i Chasseur, czy naturalne, impregnowane olejem, szwedzkie żeliwo Skeppshult?
A może niemiecka seria żeliwnych garnków Rustika Schulte-Ufer?

Aby dowiedzieć się więcej o produktach żeliwnych wybranych marek prosimy kliknąć na garnek >


Le Creuset


Staub

Chasseur


Skeppshult


Schulte-Ufer Rustika

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel