Zdrowe garnki dla alergików

Bezpieczne i zdrowe garnki dla alergików - czyli jakie?

 

 

Dzisiaj zajmiemy się tak popularnym tematem, jak tzw. zdrowe garnki lub garnki dla alergików. Co to w ogóle są za garnki, czy to oznacza, że wszystkie inne nie są zdrowe i jakie naczynia kuchenne powinniśmy wybrać, jeśli jesteśmy osobą u której stwierdzono różne alergie, np. na nikiel.

Wszyscy chcemy zdrowo i smacznie gotować, nasza świadomość o wpływie tego, co spożywamy, na nasze zdrowie stale rośnie, dlatego wszyscy chcemy otaczać się tylko przedmiotami bezpiecznymi zarówno dla nas, jak i dla naszych dzieci. Ile to już razy słyszeliśmy, że wykryto w przedmiotach codziennego użytku różne szkodliwe substancje czy przekroczenie różnych norm stężenie pierwiastków. Zresztą ten sam problem dotyczy często nie tylko przedmiotów czy zabawek, ale również samej żywności.

Pojawia się zatem pytanie, skoro chcemy przygotowywać zdrową i bezpieczną żywność, to czy same naczynia kuchenne, czyli zarówno garnki i patelnie, są bezpieczne dla naszego zdrowia, czyli ogólnie zdrowe.

 

 

 

Czym jednak ma to ich bezpieczeństwo się charakteryzować. W przypadku garnków chodzi po prostu o brak wpływu garnków na skład naszego pożywienia, czyli pewność, że z naczyń nie przedostają się w trakcie gotowanie żadne szkodliwe lub niepożądane substancje chemiczne. Idealnym stanem była by wręcz pełna obojętność garnków na gotowane w nich potrawy, co jest szczególnie wymagane w przypadku tzw. garnków dla alergików. Czy tak jednak jest? I które garnki są obojętne, a które mogą wpływać na nasze zdrowie i pożywienie? A co zaś mają kupić osoby, które są na przykład uczulone na nikiel, których szacunkowo w europie jest nawet ok. 20%?

 

Czy garnki ze stali nierdzewnej są bezpieczne?

 

To chyba pierwsze pytanie, które się nam nasuwa, tym bardziej, że chyba każdy z nas posiada w domu garnki z tego metalu. I tutaj odpowiedz jest trochę skomplikowana. Stal nierdzewna z której produkowane są dobre naczynia kuchenne, nosi oznaczenie 18/10, które oznacza, że w jej składzie jest 18% chromu oraz 10% niklu. Te proporcje gwarantują im doskonałe właściwości antykorozyjne, trwałość oraz dużą odporność i gładkość, czyli trudno w nich o powstanie rys w których mogą namnażać się bakterie.

 

Jest to więc bardzo dobry i bezpieczny materiał na naczynia kuchenne, jednak ma i swoje wady. Po pierwsze, nie powinny z nich korzystać osoby, które są uczulone na pierwiastki metaliczne jak właśnie nikiel. Po drugie, nie zaleca się w nich przechowywać długo jedzenia, np. zupy przez 2 czy 3 dni w lodówce, właśnie na możliwe reakcje metalu z jedzeniem. Po trzecie, jakiej jakości stali użyto do produkcji konkretnych garnków? Często na naszym rynku królują tanie garnki stalowe, oferowane wręcz na kilogramy lub od pseudo marek bez historii i realnej siedziby w europie po żenująco wręcz niskich cenach. Nie możemy wtedy oczekiwać, że w garnku za 10 czy 20 złotych użyto wysokiej jakości, czystej stali nierdzewnej (czyli bez zabrudzeń i przypadkowych dodatków różnych metali ciężkich), a przynajmniej możemy mieć realne obawy czy tak się stało. Nie wspominając już o ogólnej jakości takich naczyń, grubości dna, uchwytów itd. To, że stal nierdzewna nie jest obojętna, może sprawdzić każdy, kto wrzucił choć raz sól do zimnej wody w garnku i na dole pojawiły się małe wżery. Otóż to właśnie naturalna reakcja stali na sód, którą można wyeliminować dodając sól zawsze do gorącej już wody w garnku.

 

 garnki zwilling vitality ze stali nierdzewnej 18/10

 

Jedno jest więc pewne, wysokiej jakości garnków ze stali nierdzewnej od renomowanych, europejskich producentów możemy spokojnie używać bez obaw o nasze zdrowie, gdyż wykonane z tego materiału naczynia są zwykle doskonałej jakości i świetnie sprawdzą się w codziennym użytkowaniu - oczywiście poza osobami ze stwierdzonym uczuleniem na metale ciężkie. Jednak nie można ich przypisać na 100% do grupy naczyń całkowicie obojętnych, czyli takich, które całkowicie nie reagują na kontakt z żywnością. Jeśli jesteśmy więc alergikiem, lub szukamy naczyń całkowicie obojętnych, czyli tzw. zdrowych garnków do przyrządzania w nich pokarmów, wtedy powinniśmy zrezygnować z tych z nierdzewnej stali.

 

P.S. Stal bez dodatku niklu o kodzie 18/0 istnieje, lecz jest wykorzystywana tylko w dnie naczyń lub jako ich zewnętrzna warstwa, gdyż jest to stal magnetyczna, która odpowiada ze pracę garnków na płytach indukcyjnych. Więcej na ten temat opisaliśmy w tym wpisie.

 

Które garnki są zatem zdrowe, bezpieczne i nie wchodzą w reakcje z pokarmem?

 

Są oczywiście garnki i technologie, które sprawiają, że materiały z którego są one wykonane są całkowicie obojętne i nie wchodzą w reakcję z żywnością. Najbardziej znanymi materiałami, które są takie jest np. szkło i ceramika szkliwiona, np. porcelana (oprócz porcelany zabytkowej lub sprzed wielu lat). Czyli jak zwykle okazuje się, że wszystko co najlepsze jest znane od dawna. Jednak szkło czy porcelana doskonale nadaje się do przechowywania czy serwowania dań i napojów jako zastawa stołowa, czy np. szklane pojemniki do żywności. Jednak jako garnki nie sprawdzają się te materiały zbyt dobrze, choć oczywiście są przykłady świetnego wykorzystania ceramiki w naczyniach kuchennych. Brylują tu oczywiście francuskie marki, jak np. Emile Henry czy Le Creuset, które od lat oferują nam doskonałe ceramiczne naczynia do pieczenia, zapiekania, a nawet gotowania.

My jednak szukamy po prostu bezpiecznych garnków, więc czy istnieją takie bardziej praktyczne, które w codziennym stosowaniu przypominają trochę cechami te ze stali nierdzewnej. Otóż tak, są to np. wysokiej jakości garnki ceramiczne lub emaliowane garnki żeliwne.

 

 

Skoro bowiem chodzi o obojętność, czyli nie wchodzenie w reakcję jedzenia z materiałem z którego wykonane są garnki, musimy wtedy po prostu odciąć dostęp pokarmu od metalu z którego wykonane są naczynia. Tylko tyle i aż tyle. Najbardziej znanym i rozwijaną obecnie techniką, jest pokrywanie garnków od wewnątrz warstwą ceramiki czy np. gładką emalią. Niestety, nie każda technologia czy producent stosuje te same standardy, dlatego i tutaj musimy być ostrożni.

 

Szeroko znanym rozwiązaniem są np. emaliowane garnki z żeliwa, takie jak oferują np. francuskie marki Staub, Le Creuset czy Chasseur. Są to po pierwsze doskonałej jakości garnki, które pracują zarówno na kuchenkach indukcyjnych, jak i gazowych. Po drugie są masywne, czyli doskonale kumulują w sobie ciepło i bardzo długo je oddają do potrawy, co pozwala na oszczędzanie energii poprzez zmniejszenie siły palnika w trakcie gotowania. Można w nich również zapiekać w piekarniku, smażyć oraz długo dusić potrawy. Ale rzecz najważniejsza - emalia. Należy wspomnieć, że żeliwo samo w sobie jest materiałem bezpiecznym dla zdrowia, a praktycznie jedynym minerałem, który wydostaje się z surowego (takiego bez emalii) żeliwa, jest żelazo. Czyli normalnie przyswajany i potrzebny naszemu organizmowi pierwiastek, który występuje w zielonych warzywach. Jednak po procesie emaliowania, zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz garnka, przyrządzane jedzenie nie ma kontaktu z samym żeliwem, gdyż jest od niego odgrodzone warstwą obojętnej emalii, którą można właściwościami porównać do szkła. Ten proces służy również nadanie garnkom pięknego koloru, a sama emalia jest wyjątkowo gładka i higieniczna, oraz łatwa do mycia.

Taki mały żeliwny garnek czy rondelek powinien być w każdej kuchni, gdyż to po prostu doskonałe i całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia kuchenne naczynia.

 

Garnki żeliwne Staub Garnki żeliwne Chasseur Garnki żeliwne Le Creuset

 

Drugie rozwiązanie to garnki bardzo nowoczesne, solidne i wysokiej jakości od niemieckiej firmy Silit. Poszła ona jakby tropem garnków żeliwnych i stworzyła nowoczesne w kształcie, z solidnymi uchwytami i pokrywkami garnki ceramiczne. Jednak pokrywana nimi ceramika to nie to samo co w innych garnkach, która masowo występują na rynku. To nie jest cienka powłoka wewnątrz garnka czy patelni, którą można łatwo uszkodzić czy zdrapać po kilku latach użytkowania.

Ta ceramika jest bardzo, bardzo twarda i jej się nie da zdrapać czy zniszczyć stalową łyżką czy szorując widelcem po dnie. Marka Silit opatentowała swoją technologię i ceramikę pod nazwą Silargan, a jest to po prostu całkowicie obojętny dla żywności, bezpieczny, pozbawiony chemii i szkodliwych substancji materiał na bazie mineralnej, który jest wypiekany w piecu na korpusie garnka w bardzo wysokich temperaturach, nawet ok. 800 stopni.

Rezultat jest naprawdę niesamowity, otrzymujemy bardzo solidne i trwałe garnki z praktycznie niezniszczalną warstwą ceramiki na którą producent udziela aż 30 lat gwarancji. A przy tym są to całkowicie normalne garnki, które używamy na gazie oraz doskonale pracują na każdej indukcji. Zawdzięczają to wewnętrznemu korpusowi z magnetycznej stali, który jest odpowiedzialny za kumulowanie energii i jej równomierne rozprowadzanie po garnku.

 

 

Cała oferta garnków ceramicznych marki Silit

 

Jeśli chcemy więc wybrać naprawdę dobre, sprawdzone i bezpieczne dla naszego zdrowia garnki, które będą nam dodatkowo służyły przez wiele lat, to w chwili obecnej nie ma lepszej odpowiedzi niż emaliowane garnki żeliwne z Francji (specjalizują się w ich produkcji od dziesiątek lat i po prostu nie lepszych) lub nowoczesne i trwale garnki ceramiczne Silit.

 

Jednak oba te rozwiązania mają i dwie małe wady, pierwsza to niestety ich cena. Zarówno jeden garnek żeliwny czy garnki marki Silit nie kosztują mało, a jak na polskie warunki można wręcz powiedzieć, że są drogie. Ma to swoje uzasadnienie, gdyż są to prostu najlepsze i najbardziej znane marki naczyń kuchennych w Europie, a w może i na świecie. Po drugie zarówno garnki z Francji, jak i Sility, są produkowane w Europie, odpowiednio we Francji i w Niemczech, co ma znaczący wpływ na ich cenę. Jednak możemy zapewnić, że jakość jest adekwatna do ceny.

Jeśli więc nie stać nas od razu na cały komplet garnków Silit, warto na początek kupić choć jeden rondelek lub średni garnek, aby już rozpocząć swoją przygodę z bezpiecznymi, higienicznymi i bardzo trwałymi garnkami kuchennymi.

 

P.S. Istnieją oczywiście i tańsze alternatywy, jak np. zwykłe garnki emaliowane czy garnki aluminiowe z warstwą ceramiczną. Pamiętajmy jednak, że są to zwykle rozwiązania na krótki czas, gdyż jakość tych produktów bywa dyskusyjna, a wszystko zależy od konkretnego producenta i jakości materiałów, jaki użył do produkcji swych garnków.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel