Tarta czekoladowa w stylu wegańskim

 
 
 


Szybko, słodko i wegańsko, czyli przygotujemy tartę z czekoladą bez masła, jaj i mąki w porcelanowej foremce
do pieczenia tart Maxwell& Williams. W zasadzie słowo tarta można by spokojnie w przypadku tego deseru zastąpić
słowem pralina. Nie jest to typowe ciasto, a raczej czekoladka z orzechami na delikatnym kokosowo-migdałowym spodzie
- mały kawałek tego deseru jest bardzo sycący i dostarcza sporo kalorii. Jednak niech nas to nie przeraża,
bo w umiarze są to dobre kalorie pochodzące chociażby z orzechów, których w tej tarcie nie brakuje, a które dostarczą
nam nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, wspomagających m.in. układ krążenia
(obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo) oraz układ nerwowy, np. migdały z duża zawartością
magnezu chronią nas m.in. przed stresem. Jeśli lubimy czekoladę, orzechy i kokos - mały kawałek tej wytrawnej
tarto - praliny do kawy będzie idealną nagrodą po długim, wymagającym skupienia i pełnym stresu dniu.
 
Składniki:


ok. 200 - 250 g migdałów bez skórki
ok. 50 - 60 g wiórków kokosowych
ok. 2 łyżki oleju kokosowego (ekologicznego)
2 - 3 łyżki syropu z agawy
szczypta soli


250 ml (trochę ponad pół puszki) mleczka kokosowego ekologicznego np. z Rossmanna 65% kokosu
3 tabliczki (300 g) czekolady deserowej o zawartości kakao minimum 60%
1-2 łyżki soku z agawy
pół laski wanilii i odrobina ekstraktu waniliowego
(domowej roboty - wyciąg lasek wanilii na bazie rumu)
mieszanka różnych (ulubionych) orzechów ok. 100 g
 
Forma porcelanowa do tarty Maxwell&Williams  
    formę delikatnie smarujemy olejem kokosowym
Porcelanowa miseczka MaxwellandWilliams    
     
  Kruche ciasto wegańskie z migdałów i kokosa
     


Spód tarty:


Rozgrzewamy piekarnik do ok. 170 ºC (góra / dół).
W ręcznym blenderze mielimy na bardzo drobno migdały oraz wiórki kokosowe.
Przesypujemy je do miski, dodajemy szczyptę soli oraz syrop z agawy
i rozpuszczony, lekko podgrzany olej kokosowy. Wszystko ugniatamy palcami,
aż składniki się połączą i stworzą masę o strukturze lepkiego piasku
(nie będzie to zwarta kulka jak w przypadku klasycznych ciast kruchych).
Tak przygotowaną masę ugniatamy na wcześniej wysmarowanej olejem
kokosowym formie do tarty Maxwell&Williams o wymiarach 28 cm.
Wylepiamy nią spód tworząc też rant - wylepiamy lekko zagłębiania formy.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
max.15 minut. Warto nastawić sobie minutnik Gefu, aby czuwała nad czasem,
ponieważ tarta w tempie ekspresowym zarumienia się i w zależności
od piekarnika, czas do jej upieczenia może się skrócić. Gotowa powinna być
ładnie przyrumieniona na złoty kolor. Odkładamy do przestygnięcia.


     
   
     
Masa czekoladowa w 3 krokach:
Podgrzewamy w rondlu z grubym dnem
mleko kokosowe. Nie zagotowujemy.
Dodajemy ziarna wanilii.
 
Do gorącego mleka wrzucamy połamane
kostki czekolady. Wlewamy ekstrakt wanilii
i syrop z agawy.
Do mieszania przyda się nam dobra
silikonowa łyżka Elevate Joseph Jospeh,
którą dokładnie łączymy mleczko z czekoladą.
 
Czekoladowa masa z mleczkiem kokosowym  
 
Szpatułki kuchenne Joseph Joseph Elevate   Ściereczki kuchenne Ladelle niebieskie

 

     
 
   
Równomiernie rozlewamy masę czekoladową na powierzchni tarty i rozprowadzamy ją
za pomocą łyżki, tak aby pokryła cały spód ciasta. Posiekane na grubo różne orzechy
(włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, brazylijskie itd) rozrzucamy na powierzchni czekolady.
Teraz deser musi zgęstnieć i przestygnąć, aby masa czekoladowa osiągnęła odpowiednią,
twardą konsystencję. Dlatego należy umieścić ją w lodówce na ok. 1-2 godziny.
Tartę przechowywać w lodówce.
 
 
 
 
Tarta czekoladowa wegańska z orzechami
     
Nie da się ukryć, że deser ten jest dość tłusty i sycący.
Jeśli do jego pieczenia wykorzystana zostanie forma do tarty Maxwell&Williams o średnicy 28 cm otrzymamy ok. 20 cienkich kawałków
ciasta. Warto więc pamiętać, że nie jest to typowe ciasto, które kolokwialnie mówiąc łatwo wchodzi, kawałeczek tej wegańskiej
czekoladowej praliny wystarczy, aby wypełnić nasze podniebienie słodyczą.
 
     
   Pralina czekoladowa wegańska z orzechami
   
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Akcesoria do pieczenia Minutniki
Brytfanny i form ceramiczne do pieczenia

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel