Szybkie gotowanie z szybkowarem Sicomatic Econtrol Silit

 


 
szybkowar silit
kliknij na banner, aby zobaczyć wszystkie szybkowary Silit Sicomatic Econtrol


Silit jest ściśle powiązany z rozwojem szybkowarów. Jednym z pierwszych szybkowarów był szybkowar marki Silit Siko.

Siko to skrót od niemieckiego słowa Sicherheits-Kochtopf, inaczej Schnellkochtopf, Dampfkochtopf czyli właśnie szybkowar.
Dziś godnym następną swego prapradziada jest nowoczesny szybkowar Sicomatic® Econtrol.

Najlepsze szybkowary Sicomatic® Econtrol to przede wszystkim oszczędność czasu i energii.

Sicomatic® Econtrol to synonim nowoczesnej kuchni i zdrowego stylu życia, potrawy gotują się przede wszystkim na parze.
Aromaty oraz kolory gotowanych np. warzyw, pozostają intensywne.
Sicomatic® Econtrol to 70% krótszy czas gotowania niż w tradycyjnym garnku, przy potrawach wymagających dłuższego
gotowania oszczędzamy 60% energii, przy potrawach wymagających krótszego czasu gotowania, 30-40%.
 
Tworząc szybkowar Sicomatic® Econtrol Silit idzie z duchem czasu - łączy w tym produkcie oczekiwania nowoczesnej kuchni:
gotowanie bez utraty ważnych dla zdrowia składników, takich jak witaminy i minerały, oszczędność czasu i energii,
a jednocześnie pozwala na rozkoszowanie się najlepszą jakością przygotowywanych posiłków oraz cieszy nasze oko
wyśmienitym wzornictwem i energetyzującymi kolorami.

Jak to działa?

Szybkowar czyli gotowanie pod ciśnieniem: podgrzewanie płynu w hermetycznie zamkniętym naczyniu, powoduje powstanie pary,
a to przyczynia się do powstania ciśnienia i wysokiej temperatury. To natomiast sprawia, że potrawy umieszczone w takim
naczyniu szybciej się gotują. Gorąca para wodna zostaje równomiernie rozprowadzona po wnętrzu garnka, kiedy nagromadzone
ciśnienie jest już zbyt duże, reaguje wentyl i garnek pozwala ulotnić się niewielkiej ilości pary, aby obniżyć ciśnienie wewnątrz.

W szybkowarach Sicomatic® Econtrol mamy do wyboru 3 ustawienia stopnia gotowania, dostosowujące automatycznie
odpowiednią temperaturę. Możemy gotować konwencjonalnie (bez ciśnienia) - poziom 0. Możemy dusić potrawy delikatnie
zachowując witaminy i minerały (105°C) - poziom 1. Możemy przygotowywać potrawy wymagające dłuższego gotowania/ duszenia,
mięso, zupy i potrawy jednogarnkowe, możemy użyć ten stopień do wekowania zapraw (119°C) - poziom 2.

Sprawdź naszą pełną ofertę: Szybkowary Silit i WMF





Uchwyt szybkowaru Sicomatic® Econtrol to najważniejsza jego część. Wszystko co ważne - innowacyjna technologia -
znajduje się w ergonomicznym pokrętle. Mamy tu w bardzo czytelny sposób zaznaczone 3 poziomy gotowania;
wszystko możemy ustawić za pomocą jednej ręki, a system jest bardzo intuicyjny. Dodatkowo bezobsługowy system zaworów
równomiernie i powoli wypuszczających parę z naczynia. Czyszczenie pokrywy jest równie proste.
Ściągasz uchwyt i obmywasz go pod bieżącą wodą.








 
Materiał, od którego wszystko się zaczyna ...






 Sicomatic® Econtrol to bowiem wyjątkowy materiał, opatentowana przez Silit powłoka Silargan®
 - połączenie stali z ceramiką . Technologia Silargan® to dziś symbol najwyższej jakości naczyń kuchennych.
Jest to nadzwyczaj zdrowa i odporna na wysokie temperatury ceramika wykonana w nowoczesnej technologii;
w temperaturze 860°C warstwowo łączona z ferromagnetyczną stalą tworzy nierozerwalną kombinację materiałów.
Silargan® jest super mocny, odporny na zarysowania oraz trwały. Ceramiczna powierzchnia jest niemal całkowicie gładka;
jest higieniczna i nie wywiera wpływu na smak potraw. Nie zawiera również niklu.
Można jej używać na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych.



Design
jakość / funkcjonalność / estetyka

Nowoczesny design i projekt szybkowaru to dzieło studia Teams Design założonego w 1956 roku
przez pioniera niemieckiego wzornictwa przemysłowego Hansa Ericha Slany.
Szybkowar Silitu to wzornictwo z najwyższej półki, hołdujące hasłu związanemu
z nowoczesną architekturą i design'em przemysłowym form follows function.





Wszystkie zalety szybkowaru Sicomatic® Econtrol w skrócie:


  • aż 70% krótszy czas gotowania niż podczas gotowania tradycyjnego
  • smaczniejsze i zdrowe gotowanie bez utraty witamin, smaku i aromatu
  • łatwa obsługa, bezproblemowe utrzymanie w czystości
  • rozwinięta technologia dla komfortu i bezpieczeństwa
  • automatyczny, bezobsługowy wentyl bezpieczeństwa
  • system hermetyczny
  • 3 - stopniowy system ustawienia stopnia gotowania
  • innowacyjne pokrętło ustawienia stopnia gotowania, czytelne i przyjazne w obsłudze z możliwością obsługi jedną ręką
  • zdejmowany uchwyt dla dokładnego mycia i łatwego przechowywania
  • najlepsze materiały: ceramika Silargan®, wysokiej jakości stal nierdzewna i tworzywo
  • Silargan®: twardsza od stali ceramiczna powierzchnia bez porów, bez niklu
  • energooszczędne dno
  • możliwość gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na indukcji
  • 2 kolory i 3 pojemności do wyboru
  • nowoczesny design
  • certyfikat bezpieczeństwa TÜV
  • 3 lata gwarancji




Oto kilka przykładowych czasów gotowania w szybkowarze Sicomatic® Econtrol:

MIĘSO
(czas garowania zawsze odnosi się do 500 g produktu)
 
gulasz wołowy (drobno krojony) / II stopień gotowania / czas ok. 20 min.
pieczeń wołowa w całości / II stopień gotowania / czas ok. 30 min.
rolada wołowa (sztuka) / II stopień gotowania / czas ok. 17 min

pieczeń wieprzowa w całości /
II stopień gotowania / czas ok. 25 min.
golonka /
II stopień gotowania / czas ok. 30 min.

porcja rosołowa z kurczaka (w całości 1kg) / II stopień gotowania / czas ok. 20 min.
pierś/udo kurczaka/kaczki /
II stopień gotowania / czas ok. 15 min.
pierś/udo indycze / II stopień gotowania / czas ok. 20 min.

łopatka jagnięca /
II stopień gotowania / czas ok. 5 min.
pieczeń jagnięca w całości /
II stopień gotowania / czas ok. 25 min.

pieczeń cielęca / II stopień gotowania / czas ok. 25 min.

dziczyzna / II stopień gotowania / czas ok. 15 min.

mięso mielone:
zrazy, gołąbki, kluski do zupy, faszerowana papryka /
II stopień gotowania / czas ok. 15 min.
 

RYBY (czas garowania zawsze odnosi się do 250 g produktu)

łosoś morski (porcja) / I stopień gotowania / czas ok. 11 min.
diabeł morski (filet) / I stopień gotowania / czas ok. 5 min.
tuńczyk (porcja) / I stopień gotowania / czas ok. 10 min.
filet z sandacza /
I stopień gotowania / czas ok. 5 min.
dorsz /okoń /
I stopień gotowania / czas ok. 4 min.

POZOSTAŁE  (czas garowania zawsze odnosi się do 500 g produktu)

ryż basmati / I stopień gotowania / czas ok. 2 min.
ryż długoziarnisty / I stopień gotowania / czas ok. 10 min.
risotto / I stopień gotowania / czas ok. 7 min.
knedle na parze / I stopień gotowania / czas ok. 7 min.
wyroby mączne/
I stopień gotowania / czas ok. 6 min.

WARZYWA  (czas garowania zawsze odnosi się do 500 g produktu)

szpinak / I stopień gotowania / czas ok. 0,5 min.
kalafior (cały/różyczki) / I stopień gotowania / czas ok. 7 min./5 min.
brokuł (różyczki) / I stopień gotowania / czas ok. 4 min.
marchew (talarki) / I stopień gotowania / czas ok. 4 min.
ziemniaki (przecięte na 4 części) /
I stopień gotowania / czas ok. 8 min.
kapusta kiszona / II stopień gotowani / czas ok. 10 min.
fasola biała  / II stopień gotowania / czas ok. 25 min.
fasola kidney (suszona) / II stopień gotowania / czas ok. 65 min.
soczewica / II stopień gotowania / czas ok. 10 min.



dostępny w 2 kolorach czarnym i czerwonym i w 3 pojemnościach:




czarny  / mały 2,5 litra                                czerwony / średni 4,5 litra                                          czarny / duży 6,5 litra







Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel