Pierniki domowe

 

    wróć na blog >>
 
Pierniki po prostu muszą pojawić się w okresie świąt. To nie tylko słodki dodatek do kawy,
to przede wszystkim aromat świąt. Zapach, który uspokaja, wprowadza w dobry nastrój, sprawia,
że stwierdzamy tak, to już święta!
Oto błyskawiczne, zdrowe pierniki orkiszowe z dodatkiem prawdziwego miodu i domowej
przyprawy piernikowej (większość tych dostępnych na rynku to sam cukier lub mąka z dodatkiem
przypraw, dlatego chyba lepiej zrobić ją samemu, tym bardziej, że to bardzo proste).
Ciasto wyrabia się szybko, a pieczenie nie zajmuje więcej niż pół godziny.
Całość to tylko godzinka pracy, a radość przez całe święta!
 
 
Pierniki domowe najlepsze  
Przepis na pierniki orkiszowe


składnik suche
0,5 kg mąki orkiszowej razowej
(plus do podsypania)
2 duże łyżki kakao
1 duża łyżka kawy zbożowej (Kujawianki)
1/2 łyżki kawy zwykłej mielonej
2 łyżki domowej przyprawy korzennej
(w moździerzu tłuczemy kilka goździków,
kilka ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu,
2-4 ziarenka pieprzu czarnego
następnie dodajemy łyżkę cynamonu,
pół łyżeczki mielonego imbiru, ucieramy
trochę gałki muszkatołowej - mieszamy)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 czubatych łyżek cukru trzcinowego


składniki mokre
150 g masła
ok. 180 g miodu (np. wielokwiatowy)
ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego
4 żółtka


Składniki suche dokładnie mieszamy
ze sobą w dużej misce.
Masło topimy w rondlu, a następnie
dodajemy do niego miód i pozwalamy
aby się rozpuścił. Kiedy masło z miodem
przestygnie dodajemy je do suchych
składników i mieszamy. Następnie
dodajemy jogurt - mieszamy i na koniec
wlewamy rozbełtane widelcem żółtka.
Wszystko powinno się łatwo połączyć
dając przyjemną, miękką masę, z której
ręcznie formujemy kulę.
   
   
Ciasto na pierniki - Portform  Wykrawanie pierniczków formą Lekue
   
   
Ciasto najlepiej podzielić na 4 części i każdą rozwałkować za pomocą marmurowego wałka - w zależności od tego jak lubimy
cieniej lub grubiej. Można i tak, i tak, wtedy będzie jedna porcja pierników grubszych, bardziej miękkich w środku, a druga cienkich
i twardszych. Do wykrawania wykorzystaliśmy nowość hiszpańskiej marki Lekue - to forma do wykrawania ciastek Choinka Lekue.
Foremkę przykłada się do rozwałkowanego plastra ciasta i mocno dociska, tak za jednym ruchem otrzymujemy 19 pierniczków
w kształcie małych choineczek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC przez ok. 10 minut.
Pierniczki można dowolnie polukrować lub zanurzyć w czekoladzie.
   
   
Pierniczki orkiszowe przepis
 
Świąteczny talerz na ciastka Sagaform

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel