Patelnie Silit

 




 Silit dzieli je na patelnie silarganowe, czyli te do ostrego smażenia np. mięsa,
czy podsmażanych ziemniaków,
i patelnie z powłoką CeraProtect®,
czyli patelnie do delikatnego smażenia
np. jajek warzyw, dań rybnych.


Co oczywiście nie znaczy, że na obu nie można smażyć wszystkiego - można! Tyle tylko, że ci z nas, którzy w kuchni lubią mocno
wysmażone steki, chrupką skórkę na kurczaku, dopieczone rolady wołowe i podsmażane ziemniaki z patelni, powinni postawić
na uniwersalną patelnię z Silarganu®, a ci w których kuchni dominują warzywa, jajka, ryby, drób i delikatne dania, niech stawiają
na patelnie z nieprzywierającą powłoką CeraProtect®.

Krótko o materiałach:



Silargan® to patent niemieckiej firmy Silit.
Jest to nadzwyczaj zdrowa i odporna na wysokie temperatury ceramika wykonana w nowoczesnej technologii.
W temperaturze 860°C ceramikę warstwowo łączy się z ferromagnetyczną stalą - tak powstały materiał tworzy nierozerwalną,
niezniszczalną kompozycję stali i ceramiki. Patelnie tego typu bardzo szybko się nagrzewają, dzięki czemu już po chwili
można zmniejszyć gaz i oszczędzać energię. Silargan® jest super mocny, trwały i odporny na zarysowania.
Ceramiczna powierzchnia jest ciemna i niemal całkowicie gładka. Silargan® to również powierzchnia higieniczna,
nie wywierająca wpływu na smak potraw.
Nie zawiera niklu dzięki czemu idealnie nadaje się, aby przygotowywać w niej
potrawy dla alergików. W patelniach z Silarganu® można przechowywać potrawy w lodówce.
Patelni tych można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym kuchenkach indukcyjnych.
Można je myć w zmywarkach.







CeraProtect® to nieprzywierająca powłoka mineralna, która charakteryzuje się wyjątkową odpornością
na ścieranie i wysokie temperatury, aż do 400°C. Potrawy przygotowywane w patelniach z tą powłoką
nie przywierają. Patelnie z powłoką CeraProtect® idelnie nadają się do smażenia z niewielką ilością tłuszczu.
Konstrukcja patelni gwarantuje wyśmienite przewodzenie i kumulowanie ciepła.
Te patelnie pozwalają oszczędzać energię i czas. Patelnie nie zawierają szkodliwych PTFE i PFOA.
Są łatwe w utrzymaniu w czystości i można z nich korzystać na wszystkich rodzajach kuchenek,
w tym też na kuchenkach indukcyjnych.  


Nasz rada: decydując się na patelnię z Silarganu warto wiedzieć, że są to ciężkie patelnie,
dlatego szczególnej uwadze polecamy te z dodatkowym - lub podwójnymi uchwytami.

Kupując patelnię Silit warto zainwestować w pokrywę, pozwoli oszczędzić energię podczas duszenia, potrawy
dłużej pozostaną ciepłe, a kiedy zechcemy schować patelnię do lodówki, nasze danie będziemy mogli przykryć pokrywą.


Oferta Silit:


  patelnie silit durado patelnie silit profi deluxe patelnie silit studio patelnie silit professional




Warto wiedzieć.
1. Przed pierwszym użyciem patelnię z Silarganu® należy wygotować w wodzie z octem (2-3 łyżki stołowe octu na patelnię);
czas gotowania 5-10 minut. Następnie opłukać ją pod bieżącą wodą i dobrze wysuszyć.

2. Do smażenia używać tłuszczu. Tłuszcz (oliwa, masło itp.) kładziemy do zimnej patelni.
Kiedy tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury, należy rozprowadzić go poruszając patelnią równomiernie po całym dnie.
Na tak przygotowaną patelnię wkładamy produkt, który chcemy piec/ dusić i natychmiast redukujemy płomień.
Na początku obrabiany produkt przywrze do dna, jest to normalny proces ścinania się białka, dlatego nie przewracajmy
np. mięsa natychmiast po włożeniu go do patelni, po chwili samo odejdzie od dna, wówczas można je przewrócić.

3. Utrzymanie w czystości.
Jeśli do patelni coś przywrze najlepiej zalać jeszcze gorącą patelnię ciepłą wodą i odczekać.
Nie używać stalowych myjek i ostrych środków chemicznych. Czasami na powierzchni ceramiki mogą powstawać plamy,
najlepiej użyć wówczas np. proszku do czyszczenia Silit lub wykorzystać sprawdzony domowy sposób, czyli ocet.
Zalać patelnię wodą, dodać 2-3 łyżki octu spirytusowego i przez 5-10 minut gotować w niej wodę.

4. Patelni nigdy nie przegrzewać, np. rozgrzewając ją pustą! Dbać aby w patelni podczas smażenia i duszenia zawsze
pozostawał płyn (woda, sos). Unikać również szoków termicznych, np. wkładania na rozgrzaną patelnię mrożonek.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel