Letnie ciasta pełne owoców

 

 
 
Porcelanowe formy do pieczenia ciasta









Letnie ciasta to przede wszystkim ciasta
z owocami. Najpierw pieczemy te z truskawkami,
potem pojawiają się czereśnie, wiśnie, brzoskwinie
i późnym latem śliwki węgierki, soczyste gruszki i jabłka.
Dzięki takim ciastom i bogactwu owoców, którymi
raczą nas sady, ogrody i działki, lato staje się naprawdę
słodkie i pyszne.
Te letnie ciasta pełne owoców proponujemy upie
w śnieżnobiałych formach ceramicznych.
 


Dziś 3 przepisy na szybki deser z sezonowymi owocami
i formami do pieczenia Maxwell & Williams.
Do pieczenia wykorzystamy dużą formę ceramiczną
do tarty o średnicy 28 cm, małe foremki do tartaletek
- wielkość 13 cm, oraz duże kokilki o średnicy 12 cm
idealne do zapiekania owoców pod kruszonką.
 
Formy ceramiczne do pieczenia Maxwell & Williams

wszechstronne. Można w nich piec ciasta, przygotować 
deser, a także go zamrozić. Dziś chcielibyśmy pokazać
Wam formy do pieczenia australijskiej firmy
Maxwell & Williams, z których sami chętnie korzystamy,
i które w naszej kuchni sprawdzają się znakomicie.  
Oferta jest bogata - są foremki kokilki o różnych
wielościach idealne do mini babeczek, muffin i crumble;
foremki do tarty o różnej wielkości pozwalające
przygotować klasyczną słodką lub wytrawną tartę,
albo mniejsze wyśmienite do kruchych tartaletek. 


Formy z ceramiki do pieczenia ciast budzą sentyment,
czego nie robią inne metalowe formy. Są bardziej
estetyczne i potrafią pięknie prezentować upieczone
w nich ciasta. Te z kolei podane w białym naczyniu
od razu zachęcają do częstowania się i kosztowania.
W metalowych formach raczej nie serwujemy ciasta
- zwłaszcza jeśli zależy nam na elegancji i pięknej
aranżacji deseru, natomiast foremki ceramiczne wręcz
zachęcają, aby podać w nich zarumienioną tartę,
czy małą wypełnioną kremem i ozdobioną owocami
tartaletkę. Siedzący wokół stołu zaczynają wtedy
wzdychać i rozpływać się nad stylowo podanym deserem.
Biel ceramicznych foremek do pieczenia podkreśla
karmelowy odcień rumianego ciasta oraz intensywne
soki i kolory owoców, przez co każde ciasta naprawdę
prezentują się wyjątkowo smacznie.
  
     








Ceramiczne formy do pieczenia ciast Maxwell & Williams
są przy tym solidne i przyjemnie ciężkie, a ceramika
wewnątrz jest gładka, przez co ciasto nie przywiera.
Piekąc ciasta mające w składzie dużą zawartość masła
praktycznie nie trzeba ich dodatkowo smarować.
Dodatkową zaletą ceramicznych form do pieczenia
jest to, że możemy na nich kroić i nie musimy martwić się,
że podczas dzielenia ciasta bezpośrednio w formie,
zniszczymy jej powierzchnię.


Wszystkie foremki Maxwell & Williams można myć
w zmywarce, ale nawet jeśli jej nie mamy, mycie ręczne
jest naprawdę bezproblemowe.


Klasyczne białe foremki - kokilki, oprócz wykorzystania
ich do pieczenia babeczek, czy owoców pod kruszonką,
można również użyć jako miseczek, np. do podania dipów,
sosów, czy innych dodatków. 
 
Maxwell & Williams formy do pieczenia z ceramiki
     
     
     
 
Tartaletki z malinami
plus krem mascarpone
    
  foremka do pieczenia maxwell & williams 13 cm
     
Formy do tartaletek Maxwell & Williams  Foremki ceramiczne do mini tarty
 
Aby ciasto zachowało formę niskich miseczek z rantem typową dla tartaletki
należy piec je z obciążeniem - pomocne są specjalne kulki ceramiczne do pieczenia, które stanową doskonałe
obciążenie gwarantujące pewien sukces. Pamiętaj! Przed umieszczeniem kuleczek na cieście,
podłóż pod nie kawałek papieru do pieczenia.
 
Ceramiczne kuleczki do pieczenia ciasta kruchgo
     
Mini foremki ceramiczne do pieczenia mini tarty
 
Przepis na tartaletki z malinami (4 sztuki)


Ciasto kruche: ok. 200 - 250 g mąki tortowej,
3 łyżki cukru pudru, 100 - 150 g dobrze schłodzonego masła,
45 g oleju kokosowego, szczypta soli, ok. 2-3 łyżek wody.
W dużej misce połączyć dokładnie wszystkie składniki
(bez wody) za pomocą siekacza do ciasta kruchego
- dobrze posiekać zwłaszcza twardszy od masła olej kokosowy.
Na koniec dodać wodę, tak aby składniki się połączyły
- dodawać po łyżce i zagarniać mąkę do środka.
Ciasto chwilę zagniatać rękami. Powinno być plastyczne,
jednolite i miękki, ale nie klejące się do miski / blatu stolnicy.
Można lekko podsypać mąką. Zagnieść kulę i rozpłaszczyć ją
lekkimi uderzeniami ręki, przełożyć na folię spożywczą
i umieścić w lodówce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto
należy rozwałkować i rozdzielić na 4 tartaletki. Obciążyć
kulkami ceramicznymi (czytaj wyżej) i umieścić
w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Piec 15 minut.
Wyciągnąć, usunąć kulki i włożyć jeszcze na ok. 8-10 minut
do piekarnika, aby tartaletki lekko się zarumieniły.
Wystudzić przed nałożeniem kremu i owoców.


Krem mascarpone: 1 opakowanie mascarpone,
ok. 150 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru,
pół laski wanilii. Śmietankę lekko ubić - nie może być
jednak ubita na zbyt sztywno, bo ciężko będzie ją połączyć
z serkiem. W środku ubijania dodać cukier puder.
Serek mascarpone przełożyć do miski
i przemieszać łyżką, aby go rozbić. Dodać świeże ziarenka
wanilii. A następnie przełożyć ubitą śmietankę.
Krótko mieszając połączyć serek ze śmietanką, tak aby
uzyskać jednolita masę. Odłożyć do lodówki.


Maliny (ok. 300 g) delikatnie obmyć pod zimną wodą
i wysuszyć na ręczniku papierowym.
   
Tarta z brzoskwiniami
i szczypta cynamonu
 
   
forma do pieczenia tarty maxwell & williams 28 cm   
    
Forma do tarty z białej ceramiki  Tarta brzoskwiniowa w formie ceramicznej
   
Z mniejszego kawałka ciasta, które również rozwałkowujemy na niezbyt gruby plaster,
wykrawamy za pomocą noża lub radełka wąskie na ok. 1 -1,5 cm, paski.
Potrzebne będą dłuższe i krótsze, tak aby móc z nich ułożyć kratkę. Po ułożeniu kratki na brzoskwiniach
posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem, aby po upieczeniu ciasto było ładnie przyrumienione.
   
Ciasto kruche - paski wycięte radełkiem
   
Przepis na tartę z brzoskwiniami


Ciasto kruche: ok. 300 g mąki tortowej,
6 łyżek cukru pudru, ok. 200 g dobrze schłodzonego masła,
duże jajko, szczypta soli, ok. 2-3 łyżek wody.
W misce połączyć dokładnie wszystkie składniki (bez jaj i wody)
 Z masłem najlepiej poradzi sobie siekacz do ciasta kruchego.
Kiedy masło będzie dokładnie posiekane i pomieszane
z mąką i cukrem, dodać roztrzepane jajko i wodę.
Siekać dalej, jeśli zostaje dużo mąki dodać odrobinę więcej wody.
Przejść do zagniatania rękami. Ciasto ma być plastyczne i miękkie.
Ciasto najlepiej podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3 i rozpłaszczyć.
Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. godzinę.
Po tym czasie większy kawałek ciasta rozwałkować na cienki
placek, który przekładamy na lekko nasmarowaną masłem
ceramiczną formę do tarty 28 cm. Dogniatamy spód i boki.
Obcinamy wystające resztki ciasta. Całe ciasto dziurkujemy
widelcem. Na surowe ciasto przekładamy podsmażone brzoskwinie
i układamy kratkę z reszty ciasta (czytaj wyżej).
Ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 190 º C
na ok. 45 - 50 minut - należy sprawdzać, żeby zbytnio się nie
zrumieniło. Można przykryć pod koniec folią aluminiową
( błyszczącą stroną do góry).


Brzoskwinie -wystarczy 5-6 sztuk dojrzałych i miękkich.
Należy je umyć i pokroić na ćwiartki, a te jeszcze na mniejsze
kawałki. Wrzucić do rondla, dodać ok. 3-5 łyżek cukru
trzcinowego (można więcej jeśli brzoskwinie są mało słodkie)
i 1/2 łyżeczki cynamonu. Smażyć ok. 10 minut lekko mieszając.
Po tym czasie brzoskwinie przełożyć na sitko i odsączyć sok
powstały podczas smażenia. Do odsączonych owoców dodać
dużą łyżkę mąki ziemniaczanej.
 
Krucha tarta z brzoskwiniami - przepis
   
   
Śliwka pod migdałową pierzynką
 
   
Kokilki Maxwell & Williams 12 cm  
   
Śliwka pod migdałową pierzynką
Przepis na śliwki pod migdałową pierzynką (4 sztuki)


Pierzynka: 100 g mielonych migdałów bez skórki,
40 g zmielonych płatków owsianych górskich,
duża łyżka stołowa miodu, 2 jajka
W misce mieszamy zmielone migdały i płatki owsiane
- mogą być zmielone prawie na mąkę lub delikatniej
w zależności od tego, czy wolimy, aby trochę chrupało.
Dodajemy żółtka i miód. *Mieszamy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,
którą następnie na dwa etapy dodajemy do masy
i delikatnie mieszamy.
* Jeśli masa będzie bardzo gęsta - jeszcze przed dodaniem
piany z białek, można dodać 1-2 łyżki mleka.


Śliwki (ok. 12 dużych sztuk) powinny być dojrzałe,
wydrylowane i umyte. Kroimy je na mniejsze kawałki
i umieszczamy w misce. Dodajemy 2 łyżki cukru
muscovado, 1/2 łyżeczki cynamonu i tabliczkę czekolady
mlecznej lub gorzkiej połamaną na kawałki.
Wszystko lekko przemieszać.
Kokilki do zapiekania o pojemności ok. 260 ml smarujemy
masłem i układamy w nich po równej porcji śliwek.
Zakrywamy je pierzynką migdałowo - owsianą.


Zapiekać ok. 20-25 minut w 180 ºC.
Trzeba uważać, aby góra zbytnio się nie spiekła, po
kwadransie sprawdzić i ewentualnie nakryć kawałkiem
folii aluminiowej.
 
   
Kokilka z zapiekaną śliwką  Śliwki zapiekane pod kruszonką
   
 
Pyszne bulgoczące sokiem śliwki przykryte zdrowszą, mniej kaloryczną (bez masła i mąki) wersją kruszonki,
a do tego mała porcja lodów, które stopią się pod wpływem ciepła. I kawa... 
Deser jest smaczny zarówno na gorąco, jak i po przestygnięciu.
Warto zestawić go z dobrej jakości lodami waniliowymi, albo dodać łyżkę jogurtu greckiego.
Podawać bezpośrednio w kokilkach, w których piekliśmy.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel