Le Creuset

 

LE CREUSET

 

O Le Creuset

Francuska firma Le Creuset powstała w 1925 roku. To marka ciesząca się niezwykłym powodzenie i uznaniem wśród klientów na całym świecie.
Le Creuset to synonim najwyższej jakości. To również synonim żeliwa, ponieważ są to najbardziej znane i rozpoznawalne garnki na świecie.
To garnki, patelnie, naczynia, w których gotują najlepsi, zarówno szefowie najbardziej znanych restauracji, jak również osoby popularne i znane
z programów kulinarnych, np. Nigella Lawson, czy Jamie Oliver, no i oczywiście zwykli zjadacze chleba, którzy cenią sobie
mix tradycji i nowoczesności, funkcjonalność i wszechstronność produktów Le Creuset.
Przy produkcji tych żeliwnych garnków i patelni stosowane są tradycyjne techniki, a wiele prac do dziś przeprowadza się ręcznie.
Każde naczynie odlewa się w jednorazowej formie wykonanej ze sprężonego piasku. Po oczyszczeniu i wygładzeniu, formy poddaje się
wieloetapowemu procesowi emaliowania, suszenia i wypalania. Dzięki tym zabiegom produkt uzyskuje odporność na korozję i niepowtarzalny kolor.

Zobacz wszystkie oferowane garnki żeliwne Le Creuset

emaliowane garnki Le Creuset

Zalety
 - wszechstronność: gotowanie, smażenie, pieczenie
- równomierne nagrzewanie całego garnka
- wyjątkowe kumulowanie ciepła
- ekonomiczne gotowanie
- możliwość wykorzystania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcji
- możliwość użytkowania w piekarniku (wraz z pokrywkami do 190°C)
- łatwe utrzymanie w czystości i ochrona przed korozją - garnki są wewnątrz i na zewnątrz emaliowane
- można myć w zmywarce
(choć zawsze zaleca się mycie ręczne, które jest bezpieczniejsze dla wszystkich naczyń)
- duża gama rozmiarów i rodzajów zarówno garnków, jak i patelni
- wyjątkowe, soczyste kolory i
piękny wygląd - bo przecież jemy również oczami.

- producent daje 30 lat gwarancji na swoje żeliwo przy prawidłowym, zgodnym z zaleceniami użytkowaniu

(gwarancja nie obejmuje cech naturalnego zużycia i wad spowodowanych złym użytkowaniem)
 

owalny garnek Le Creuset

Jak dbać o garnki żeliwne Le Creuset?

  - używaj rozmiaru palnika, który odpowiada rozmiarowi garnka;
- aby uniknąć szoku termicznego, rozgrzewaj garnki stopniowo, rozpocząć rozgrzewanie na niższej mocy i zwiększać;
w przypadku kuchenek indukcyjnych, nie używać funkcji booster, czy też palnika na maksymalnej mocy;
- najlepsze efekty gotowania uzyska się stosując średnie i niskie moce grzewcze kuchenki; pozwólmy naczyniu dobrze się nagrzać aby uzyskać optymalne efekty gotowania,
duża moc kuchenki może być praktycznie używana tylko do zagotowania wody np. na makaron;

- żeliwo kumuluje ciepło, więc jeśli naczynie, patelnia jest przegrzana w ten sposób jako rezultat otrzymamy złe efekty gotowania czy smażenia, przywieranie potraw, a nawet odbarwienia powłoki;
- nie nagrzewać naczynia pustego, zawsze z zawartością, lub w przypadku smażenia choć lekko naoliwione;
- używać łopatek drewnianych lub z tworzywa (niemetalowych);
- nie opukiwać metalowych narzędzi o rant naczyń gdyż może to doprowadzić do uszkodzenia emaliowanej powierzchni - przypalone pozostałości można łatwo usunąć zalewając naczynie wodą  i pozostawiając na pewien czas, aby zmiękły, najlepiej przez noc;
- po użyciu należy zawsze wystudzić naczynie przez kilka minut przed umyciem go w ciepłej wodzie z płynem;
po myciu osuszyć i dobrze obetrzeć
;
- zaleca się mycie ręczne
- do mycia nie używać ostrych gąbek i środków czystości;

żeliwna patelnia z dwoma uchwytami Le Creuset

Czy garnki i patelnie żeliwne Le Creuset są dla mnie?

Tak, jeżeli:
- szukasz garnków i patelni uniwersalnych
- ważna jest dla Ciebie ekonomia, a więc zużyć jak najmniej energii podczas gotowania
- cenisz sobie jakość wykonania i najlepsze materiały
- chciałbyś aby żeliwo było praktyczne w użytkowaniu - garnki Le Creusert to garnki emaliowane utwardzoną ceramiczną emalią
- lubisz otaczać się w kuchni produktami designerskimi
- oprócz jakości, wygląd ma dla Ciebie również duże znaczenie
- gotujesz większe ilości posiłku, często wymagające dłuższego duszenia, czy wolnego prużenia na małym ogniu
- często smażysz mięso i lubisz, aby było perfekcyjnie przygotowane, z zewnątrz chrupiące, wewnątrz soczyste
- to Ty gotujesz dla całej rodziny przy okazji rodzinnych uroczystości, np. na święta
- nie przeszkadza Cie fakt, że garnki i patelnie żeliwne są ciężkie :-)

W ofercie naczyń Le Creuset z żeliwa znajdziemy
garnki z pokrywami okrągłe i owalne - brytfanny, patelnie oraz grille.
Ofertę uzupełniają naczynia ceramiczne.
Flagowy kolor Le Creuset to Flame, czyli ognisty pomarańcz.
Do wyboru mamy również wiśniową czerwień, kolor beżowy i czarny.
(niektóre z naczyń dostępne również w innych kolorach z serii limitowanych)



 kliknij na garnek w wybranym kolorze i przejdź do serii
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel