Jaką patelnię wybrać?

 

 


kliknij na link aby przejść do oferty patelni w Portform

PORADNIK

JAKĄ PATELNIĘ WYBRAĆ?



Patelnia w kuchni to rzecz bardzo ważna. Przygotowujemy przy jej pomocy wiele różnych dań, od prostej jajecznicy
i sadzonego na boczku, przez naleśniki, podsmażane ziemniaki, schabowego, aż po gulasz, rolady wołowe i pieczenie w gęstych sosach.
Słowem, bez patelni ani rusz! Skoro ta, pozornie zwykła rzecz, przedmiot codziennego użytku, jest tak często wykorzystywany w kuchni,
warto poświęcić mu trochę czasu i przed wyborem patelni zastanowić się jakiej patelni naprawdę potrzebujemy.

Mówi się, że zawsze warto zainwestować w coś dobrego, coś co będzie służyć nam przez lata, niż wydawać pieniądze na kiepski produkt,
który po kilku użyciach będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Tą samą zasadę możemy przyjąć do patelni. Ale dobra patelnia,
to przede wszystkim taka na miarę naszych potrzeb, bo przecież jeśli używamy patelni tylko od czasu do czasu, do przygotowania jajecznicy,
nie potrzebna nam ciężka patelnia żeliwna, która dodatkowo utrudni nam przygotowywanie tych potraw, jeśli jednak często gotujemy obiady
dla dużej rodziny, lub też co niedziela przygotowujemy dania mięsne, taka płytka, lekka patelnia np. z ceramiki, faktycznie nie będzie
dla nas odpowiednią, wówczas lepiej zaopatrzyć się właśnie w solidną patelnię z Silarganu® lub głęboką z żeliwa.

Naszym zdaniem w każdej kuchni powinny być co najmniej dwie, trzy patelnie.
Dwie patelnia z powłoką nieprzywierającą, lub jedna z nich stalowa bez powłoki; obie łatwe w utrzymaniu w czystości, lekkie i przyjazne
- patelnie do smażenia, najlepiej jedna mniejsza (o Ø 19, 20 cm) do szybkiego podgrzania produktów, czy do jajecznicy,
i ta większa ( o Ø 28, 30) do smażenia np. schabowego, racuchów i naleśników.
No i patelnia porządna, głęboka, ciążka, solidna, najlepiej z pokrywą, do duszenia i przygotowywania tzw.
niedzielnego obiadu. Zwykłemu zjadaczowi chleba taki mini zestaw powinien do szczęścia wystarczyć.
Ci którzy bardziej eksperymentują w kuchni, gotują częściej i różnorodniej, pewnie dodali by do tego żeliwną patelnię grillową,
która pozwala na przygotowanie w warunkach domowych potraw z grilla, dzięki swoim rowkowaniom często mniej kalorycznych,
no i patelnię wok, która sprawdza się szczególnie tam, gdzie kucharz stawia na kuchnię azjatycką, bogatą w świeże warzywa.

A jeśli ktoś potrzebuje jednej uniwersalnej patelni do dań z makaronu, kurczaka, smażenia mięsa, racuchów i jajek itp.
polecamy patelnię z Silarganu® pokrytego powłoką nieprzywierającą CereProtect® Profi DeLuxe Silit - najwygodniejsza z 2 uchwytami,
i koniecznie z pokrywką! To patelnia utalentowana, do smażenia, serwowania i przechowywania jedzenia w lodówce.



PATELNIE W PORTFORM - NASZA OFERTA
z podziałem na materiały




ZAMIAST TEFLONU NASZ NR 1 NIE PRZYWIERA NA LATA KLASYKA


c.d.n.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel