Jak czyścić miedziane naczynia

 

 
Zupa z ciecierzycą, kiełbasą i ziemniakami 
 
 
Zupa z cieciorką - przepis portform

Składniki na zupę:
szklanka ciecierzycy (sucha)
ok. 150-200 g dobrej jakości podsuszanej,
lekko wędzonej, aromatycznej kiełbasy
4 ząbki czosnku
2-3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora (biała część)
1 średnia cebulka lub 2 szalotki
5-6 średniej wielkości ziemniaków
przyprawy: 1/2 łyżeczki ziaren kminu,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej (może być też odrobina ostrej)
1/2 łyżeczki kurkumy, ok. 3 łyżek majeranku,
pieprz, sól
nać pietruszki do podania
 
 
Sucha ciecierzyca wymaga namoczenia przez noc. Aby po ugotowaniu była aksamitna, należy do wody, w której ją moczymy
dosypać dużą szczyptę sody oczyszczonej. Drugiego dnia odcedzamy ciecierzycę i dokładnie ją przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą.


Kiełbasę kroimy na plasterki (mogą być grubsze). Marchew, pietruszkę i seler kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy w mniejszą
kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy na nim kiełbasę. Kiedy się przyrumieni przekładamy
na talerz, a do pustego garnka dodajemy kolejną łyżeczkę masła klarowanego i pokrojoną w kostkę cebulę, plus por,
a po minucie czosnek posiekany na drobno i kminek. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następie w garnku
ląduje przecedzona ciecierzyca, którą zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Ciecierzycę gotujemy przez 15-20 minut.
Po tym czasie do garnka wyrzucamy pokrojone warzywa i wcześniej podsmażoną kiełbasę. Dodajemy pozostałe przyprawy.
Mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu. Super jeśli do gotowania używamy dobrego garnka to jest takiego, który
dobrze kumuluje ciepło - najlepsze są garnki miedziane, może to być np. garnek miedziany Schulte-Ufer De Luxe, jak nasz,
jak również żeliwny lub stalowy garnek z grubym dnem. Wtedy możemy gotować naprawdę na małym ogniu, a po wyłączeniu
zupa pod przykryciem, będzie powoli sobie dochodziła i przechodziła smakiem.
Naszą zupę z ciecierzycą zabieliliśmy lekko mlekiem i posypaliśmy obficie nacią pietruszki. Podajemy z chlebem - najlepiej domowym.
 
 
Zupa jesienna - przepis 
 
 
czyszczenie miedzianych naczyń
 
 
Naczyń z miedzi, takich jak garnki, czy patelnie niektórzy trochę się obawiają. Pamiętając jakieś stare, pośniedziałe
i pociemniałe kielichy, czy patery znajdywane na babcinym strychu, nie odważamy się na zakup miedzianych naczyń,
albo przynajmniej wzdryga przed nim. A uwierzcie nam, nie warto rezygnować z tak świetnych garnków! Bo gotowanie
w miedzianych naczyniach to czysta przyjemność, również dla oka. Warto zatem dowiedzieć się jak to naprawdę z tym
czyszczeniem miedzianych naczyń jest. 


A więc faktycznie, miedzi nie należy myć w zmywarkach, a wyłącznie ręcznie.  Ale nie jest już prawdą to, że trzeba na nią cały
czas dmuchać i chuchać, polerować dniami i nocami aby błyszczała. Nie, tak nie jest. W zasadzie "brudna miedź" też ma swój
urok, więc jeśli nam to nie przeszkadza, możemy takich naczyń nie polerować. Miedź będzie wtedy po prostu ciemniejsza
i matowa. Taki garnek, czy patelnię wystarczy umyć pod bieżącą wodą z płynem do zmywania i wytrzeć do sucha.
Jeśli jednak lubimy ciepły, miedziany błysk i przeszkadzają nam zabrudzenia powstałe podczas gotowania, albo naczynie
faktycznie mocno "oberwało" podczas długiego smażenia, zapiekania, czy gotowania, można (a nawet wówczas trzeba),
poświęcić takiemu miedzianemu brudasowi dosłownie 5-6 minut. Tylko tyle? Tak, dosłownie kilka minut wystarczy, aby
wyczyścić miedziane naczynie i przywrócić mu pierwotny blask.
 
 
Brudny miedziany garnek przed czyszczeniem







Tak prezentuje się miedziane naczynie po
kilkukrotnym użyciu - lekko zaplamione, miedź
pociemniała, momentami doły nawet poszarzały.
Ale nas to nie martwi, bo mamy już przetestowane
odzyskiwanie pełnego blasku!
Czyszczenie miedzianych naczyń to dosłownie
kilka minut - żadna praca, a efekty zobaczcie sami.
 
Pasta do czyszczenia miedzi Mauviel
   
Czyszczenie miedzi





Do czyszczenia miedzi musimy użyć specjalnej
Dobrze jest delikatnie zwilżyć naczynie przed
czyszczeniem - obmyć i nie do końca wytrzeć
do sucha.
Na lekko zwilżoną gąbeczkę, która znajduje się
w pojemniku z pastą, nabieramy trochę pasty
i rozpoczynamy nanoszenie jej na powierzchnię
miedzianego garnka. Okrężnymi ruchami czyścimy
kawałek po kawałku - efekt jest widoczny od razu.

 
   
pastę do miedzi zywamy wodą
   
   
Po naniesieniu pasty na całą miedzianą powierzchnię naczynia, garnek należy dokładnie spłukać pod bieżącą letnią wodą.
Można dodatkowo przecierać naczynie gąbeczką, lub ściereczką, tak aby rozprowadzić jeszcze trochę pasty
w najtrudniejszych do umycia miejscach. Po spłukaniu całej pasty, garnek dokładnie wycieramy do sucha. W zasadzie
nie ma nawet konieczności polerowania - nasz garnek od razu błyszczy, ale oczywiście za pomocą suchej, miękkiej
bawełnianej ściereczki można całe naczynie wypolerować.


Pamiętaj! Do czyszczenia miedzianych naczyń - zarówno mycia, jak i osuszania, używaj wyłącznie miękkich ściereczek
i gąbek - nie należy używać, żadnych ostrych zmywaków, twardych gąbek, ani powodujących zarysowania proszków,
czy mleczek. Garnków miedzianych nie wolno myć w zmywarce!
   
   
garnek miedziany polerowanie   jak wygląda wyczyszczony miedziany garnek
   
 
Tak prezentuje się w połowie wypolerowany (lewa strona),
a w połowie niewypolerowany garnek (prawa strona).
   
polerowanie miedzi
   
Oto efekt - czysty, lśniący, świeżo wypolerowany miedziany garnek w kilka minut.
Jak nowy, choć używamy go bardzo często od ponad 2 lat, a może już nawet dłużej :-)
   
wyczyszczony i wypolerowany garnek miedziany
   
   

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel