Garnki gliniane marki Roemertopf - Warto wiedzieć!



INFORMATOR
GARNKI RZYMSKIE RÖMERTOPF


Co to takiego? Jak działa? I co warto wiedzieć zanim zdecyduję się na zakup.





Moda na zdrowy tryb życia to hasło wciąż aktualne.
Firmy prześcigają się w pomysłach na produkty, które będą odpowiedzią na ten trend.
Niemiecki producent glinianych garnków, firma Römertopf,
nie musi, od początku naturalnie wpisuje się w ideę zdrowego gotowania. Ideen für die natürliche Küche oto hasło firmy Römertopf,
które przyświeca tej marce od samego początku, czyli od ponad 40 lat istnienia. Pomysły dla naturalnej kuchni, pomysły na naturalne gotowanie
i przygotowywanie potraw, to pomysł na garnek z gliny, na garnek, który nasączony wodą w procesie pieczenia oddaje ją w postaci pary i pozwala
w ten sposób gotować prawie jak w parowniku. Garnki Römertofp to również ekologiczna produkcja z naturalnych surowców.

W garnkach rzymskich Römertopf można przygotować wszystko, nawet zupę! Warzywa, np. ugotować ziemniaki na "kopytka",
potrawy wegetariańskie, mięso drobiowe, wieprzowe, rolady wołowe, pieczeń, dziczyznę, dania rybne, zapiekanki, pieczone ziemniaki
- wszystko to można ugotować w garnku rzymskim. A w sumie nawet więcej! Można przygotować w nich deser, a nawet upiec chleb!
Römertopf'y gotują same - wypełnione potrawą i włożone do piekarnika nie muszą być doglądane. Nic tu nie pryska, nie wygotowuje się,
a nawet jeśli zdarzy się nam przez nieuwagę wydłużyć czas gotowania - Römer nie weźmie nam tego za złe.
Garnki są tak ładne, że nasze dania mogą być w nich przeniesione z pieca prosto na stół.


A jak funkcjonuje gotowanie w garnku rzymskim?


Kluczem do tajemnicy garnków rzymskich jest n a m a c z a n i e!

Garnek rzymski to garnek z gliny, aby zafunkcjonował, przed użyciem należy namoczyć garnek w wodzie.
Pory w glinie wypełnią się wodą, którą oddadzą w postaci pary w trakcie pieczenia. Takie namaczanie powinno trwać ok. 15 minut,
a garnek wraz z pokrywą powinien być całkowicie zanurzony w wodzie. Proces ten jest niezbędny przed każdym użyciem garnka Römertopf,
gdyż właśnie on pozwala gotować naturalnie i zdrowo, tj. z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu, ograniczając kaloryczność
przygotowywanych potraw oraz gotując na parze, czyli zachowując cenne witaminy, składniki mineralne oraz aromaty.
Potrawy gotują się w zasadzie we własnym sosie i na parze!

Kiedy już namoczymy garnek wystarczy wypełnić go produktami, z których chcemy przygotować nasze danie, przykryć pokrywą
i umieścić w zimnym piekarniku. Garnek rzymski nie powinien być poddawany gwałtownym zmianą temperatur, co mogłoby
doprowadzić do pęknięcia ceramiki, nie ma więc konieczności nagrzania piekarnika przed gotowaniem, wręcz przeciwnie,
garnek z potrawą wkładamy do zimnego pieca. Z tych samych powodów nigdy nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.

Garnek rzymski jest przeznaczony do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych. Temperatura nie powinna przekraczać 220°C,
przy termoobiegu 180°C. Pod koniec pieczenia - zwłaszcza jeśli jest to zapiekanka lub pieczeń mięsna, można podnieść temperaturę
i zdjąć pokrywę, w ten sposób góra zapiecze się i uzyskamy smaczną, chrupką warstwę tzw. skórkę.

Po użyciu jeśli w garnku pozostały jakieś przyklejone resztki, najlepiej zalać go wodą i odczekać. Następnie umyć pod bieżącą wodą
bez żadnych detergentów z wykorzystaniem szczoteczki. Garnek pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Garnki rzymskie najlepiej
przechowywać w miejscach z dostępem do powietrza, kładąc garnek na pokrywie, aby w czasie, kiedy nie będziemy go wykorzystywać "oddychał".
Przy silniejszym zabrudzeniu można umyć garnek wykorzystując odrobinę sody oczyszczonej. Jeśli używamy garnek bardzo często
warto od czasu do czasu wygotować go w wodzie z octem.

Im częściej używamy garnka Römertopf, tym bardziej staje się on nam przyjazny.
Glina wypala się coraz to bardziej, i z każdym następnym użyciem garnek jest po prostu lepszy.

Jeśli ta idea gotowania przemawia do Ciebie, wybierz swój garnek z kilku modeli proponowanych przez firmę Römertopf i rozpocznij swoją
przygodę z garnkiem rzymskim. Jeśli nie planujesz dużych uroczystości, wybierz mały lub standardowy garnek. Mały powinien spokojnie
wystarczyć dla 2-3 -osobowej rodziny, a standardowy dla 4 osób, nawet 6. Wszystko zależy oczywiście od tego co w nim przygotujemy.
Do wyboru masz ten sam garnek z gliny tyle, że w innym wykończeniu - bardziej rustykalny lub nowoczesnym.
Do tych klasycznych, rustykalnych należą garnki rzymskie Classik i garnki Rustico.
Bardziej w nowoczesnym stylu są garnki z serii Moder Look i garnki Swing.
Garnek do potraw rybnych Römertopf powstał natomiast z myślą o wszystkich smakoszach ryb
(do przygotowania ryb powinien służyć oddzielny garnek rzymski, nie ten, w którym gotujemy inne potrawy).
W ofercie Römertopf mamy też formy do pieczenia chleba Pane. Ci którzy pieką w nich domowy chleb, bardzo cenią sobie Römertopfy.
Römertopf proponuje również coś extra dla tych, którzy kochają smak pieczonych ziemniaków, jest to garnek do pieczenia ziemniaków,
który można wykorzystać nawet na rozgrzanym węglu drzewnym. A na koniec coś dla łasuchów:
zestaw do pieczenia jabłka Baked Apple i banana Banan Roaster.
Zobacz jak produkowane są garnki rzymskie Römertopf:

 


Zachęcamy do zapoznania się z ofertą firmy RÖMERTOPF w Portform.


utworzono 08.04.2011


.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel