Francuskie ciastka Magdalenki

2017-08-09
Francuskie ciastka Magdalenki
Składniki

ok. 230 g mąki pszennej tortowej (typ 400 -450)
ok. 120-130 g cukru białego
100 g masła (min. 82 % zawartości tłuszczu)
4 średniej wielkości jajka (z wolnego wybiegu)
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
(ekologicznego - winian potasu)
skórka z 1 ½ cytryny i sok z połowy
opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

forma do pieczenia magdalenek


W ceramicznym rondelku rozpuszczamy masło na wolnym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka z cukrem miksujemy na białą, gęstą masę, ok. 10-15 minut blenderem ręcznym.
Jeśli dodajemy wanilię można ją zmiksować z jajkami.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Do jajek dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy masło i ponownie mieszamy.
Na koniec wlewamy sok z połowy cytryny i ścieramy skórkę cytrynową
(cytryny powinny być uprzednio dobrze wyszorowane i wyparzone we wrzątku)
.


W tym czasie nagrzewamy piekarniku do 180-200 ºC.

Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut.
Powinny być ładnie wyrośnięte i lekko zarumienione.
Po wyjęciu warto chwilę pozostawić ciastka w formie - ok. 3-5 minut, następnie moment przestudzić i podawać.
Najsmaczniejsze są świeże, chwilę po upieczeniu, ale zachowują swoją pulchność i mięsistość również na drugi dzień.


Nasza rada: upiecz porcję magdalenek jednego dnia, a aby rozkoszować się świeżymi magdalenkami na drugi dzień
przechowaj drugą porcję ciasta w lodówce.

ciasto na magdalenki  jak upiec magdalenki?

przepis na magdalenki  pieczenie magdalenek

skórka cytrynowa  sok z cytryny

wylewanie ciasta do formy na magdalenki


Magdalenki

Ten kto nie jadł, nie pojmie skąd ten zachwyt nad tak, wydawać by się mogło, zwykłym ciasteczkiem. Nawet Marcel Proust w jednym z tomów "Poszukiwanie straconego czasu" pochylił się nad tym pulchnym ciastkiem. Niepozorne magdalenki są naprawdę warte spróbowania. Piekąc je samemu zachwycisz się prostotą tego przepisu, który musi udać się każdemu, a następnie tym jak ciasto, którym wypełnisz formę zacznie puchnąć i rosnąć w oczach. Kiedy wyciągniesz z piekarnika małe, złotawe, zaokrąglone muszelki, a na całą kuchnię rozleje się błogi zapach słodyczy, masła, cytryny i wanilii, kto wie, może od tego dnia magdalenki staną się Twoim ulubionym ciastkiem :-) Aby tak się stać mogło oprócz przepisu na prawdziwe, francuskie magdalenki, znajdziesz u nas również solidną, wysokiej jakości stalową formę do magdalenek Tala - na 12 magdalenek. Forma do pieczenia magdalenek Tala nada im idealny kształt prążkowanych muszelek.


upieczone magdalenki  Forma do pieczenia magdalenek Tala

très jolie !


Francuskie ciasteczka Magdalenki - Portform




Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel