Fondue

 

 

fondre - roztapiać się

 

 

Idealny powód by znów się spotkać, pogadać, pośmiać i powspominać.
Fondue, czyli potrawa / danie, które skupia wokół jednego garnka rodziny, przyjaciół i bliskie sobie osoby.
Cała zabawa polega na tym by podgrzać ser, czekoladę lub olej w naczyniu umieszczonym nad stałym dopływem ciepła,
a następnie zanurzać w roztopionej, ciepłej masie, nabite na widelczyki kawałki pieczywa, mięsa, warzyw lub owoców.
Jeden garnek, wielu biesiadników!



Wynalazcami fondue są Szwajcarzy, a dokładnie szwajcarscy górale, którzy przy ognisku topili w garnku stary ser
rozrzedzając go białym winem, a następnie maczali w nim kawałki czerstwego chleba, czasami sezonowych warzyw,
albo po prostu tego co akurat mieli pod ręką. Każdy brał do ręki zaostrzony patyk, nabijał na niego małe kęsy i maczał
w stojącym pośrodku garnku z serem.
Tak z oszczędności i szacunku dla pożywienia, powstała smaczna potrawa, która oprócz roli ugaszenia głodu
po wyczerpującym dniu pracy, stawała się odprężającą chwilą wieczornej pogaduchy przy ognisku i dobrym posiłku.



Fondue dziś to raczej zaprzeczenie oszczędności, która stworzyła tą potrawę.
Potrzebujemy specjalnego naczynia, a do przygotowania wykorzystujemy najlepsze składniki, wysokiej jakości sery i chude mięso.
Fondue dziś to przyjemność i sposób na nietuzinkowe ugoszczenie przyjaciół.
Pozostała idea jedzenie z jednego garnka, czyli dzielenia się jedzeniem z współbiesiadującymi. Najważniejsza jednak kwestia jest taka,
że fondue, skupiając nas wokół posiłku, staje się wspaniałą okazję do spotkania, rozmowy i zacieśniania więzów.




Najpopularniejsze fondue to, to klasyczne: serowe. Rozróżniamy jeszcze fondue mięsne tzw. bourguignonne i fondue na słodko, czyli czekoladowe.
Do każdego z nich wykorzystuje się różne rodzaje naczynia zwanego również jako zestawy do fondue. Mamy naczynia ceramiczne, ze stali nierdzewnej i z żeliwa.
Naczynie, w którym rozpuszczamy ser, czekoladę lub w przypadku fondue mięsnego, podgrzewamy oliwę nazywa się caquelon.
Takie naczynie, garnuszek kupuje się najczęściej w zestawie z podstawą, na której go stawiamy oraz palnikiem, którym będziemy podgrzewać
roztapiane produkty. Do kompletu potrzeba nam jeszcze tylko widelczyków, na które nabijemy kawałki pieczywa, mięsa lub owoców.



Podstawowy składnik fondue serowego to oczywiście ser, najczęściej w jednym fondue miesza się dwa rodzaje,
najlepiej jeśli będzie to dobrze topiący się ser, taki jak szwajcarski dojrzewający ser z mleka krowiego gruyere,
szwajcarski ementaler, appenzeller, czy owczy roquefort. Do tego potrzebne nam jeszcze białe wino, ząbek czosnku, którym nacieramy naczynie,
trochę mąki ziemniaczanej, soku z cytryny plus przyprawy pieprz i gałka muszkatołowa. Ewentualnie kieliszek destylatu z wiśni, czyli kirchu.
Do maczania kawałki pieczywa, gotowane lub surowe warzywa.
Fondue mięsne to przede wszystkim chude mięso, najlepiej wołowina lub np. polędwica wieprzowa. Mięso kroimy w nieduże, 3 cm kosteczki.
Do tego najlepiej przygotować ulubione sosy np. majonezowy, jogurtowy i sałatki warzywne. No i oczywiście olej, który podgrzewamy w naczyniu.
Fondue czekoladowe - czekolada (najlepiej gorzka, może być też pół na pół z mleczną) plus śmietanka. Opcjonalnie łyżeczka ulubionego alkoholu.
Do maczania owoce, takie jak winogrono, mandarynka, kiwi, banany, gruszka, mogą być również kawałki domowego ciasta np. babki, piernika.




Fondue serowe:

1 ząbek czosnku

40 cl białego wina

250 gram sera Ementaler

250 gram sera Gruyere

250 gram sera Comte

1 łyżka mączki kukurydzianej / ziemniaczanej

kieliszek kirszu

pieczywo

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Natrzyj wnętrze naczynia do fondue czosnkiem. Podgrzej 40cl białego wina. 
Dorzuć 250kg sera Ementalera, 250g Gruyere, 250g Comte pokrojone w małe kawałki.
Jak tylko sos się zagotuje dodaj łyżkę mąki zmieszanej z kieliszkiem alkoholu wiśniowego np. kirchu. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 30 minut aż do zgęstnienia.
W międzyczasie pokrój pieczywo w małe kawałki.
Ustaw naczynie na podgrzewaczu i zanurzaj kawałki chleba w przygotowanym fondue serowym.
 


Do fondue serowego polecamy fondue z Silarganu marki Silit.


Fondue mięsne:

1,2 kg wołowiny

½  litra oleju arachidowego lub inny

2 cebule

pieprz

oliwa z oliwek

 Dodatkowo można przygotować sosy: musztardowy, holenderski lub czosnkowy.

 

Przygotowanie:

Pokrój wołowinę w kawałki ( muszą być odpowiednio małe aby zmieściły się w naczyniu do fondue). 
Oliwę z oliwek wymieszać z pieprzem. Skropić nim mięso, a następnie poprzekładać skrojoną cebulą.
Wstawić do lodówki na 12-24h.
Przed podaniem podgrzać ½ l oleju arachidowego w garnku do fondue. 
Napełnić podgrzewacz rozpałką płynną, umieścić na środku stołu, w miejscu stabilnym i bezpiecznym.
Zapalić. Umieścić naczynie do fondue na podgrzewaczu.
Każdy zanurza przez dłuższą chwilę nabity kawałek mięsa w rozgrzanym oleju,
a następnie po zasmażeniu, w jednym z przygotowanych sosów.



Do fondue mięsnego polecamy żeliwny zestaw do fondue Cook Chasseur
 



Kliknij na obrazek i zobacz całą ofertę fondue w Portform.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel