Chłodnik dobry na upały!

    
 


 
  
  
 




Podstawa większości zup to aromatyczny bulion.
Może być warzywny, może być mięsny.
Nasz dzisiejszy chłodnik przygotowaliśmy
na bulionie warzywnym, do którego użyliśmy
świeżych, młodych warzyw. Potrzebna będzie
marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek,
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
Zimą można użyć dodatkowo seler naciowy,
a latem  po prostu świeżą zieloną nać selera.
Można również dorzucić kilka gałązek natki.
No i nie zapominajmy o lubczyku, którego
olejki aromatyczne dodadzą bulionowi
posmaku "maggi". My nie mieliśmy świeżego
więc dodaliśmy suszony.
Warzywa należy umyć i obrać.
Nie trzeba kroić; większe przeciąć na pół.
Wszystko ląduje w garnku z zimną, źródlaną
wodą. Taki szybki bulion z warzyw nie musi
gotować się bardzo długo, wystarczy mu
45 minut. Pod koniec gotowania dodać sól
i zielony pieprz.
Po przestygnięciu bulion należy odcedzić
przez sitko. Ponieważ warzywa oddały mu
swoje cenne wartości i aromaty najlepiej
będzie je wyrzucić - po tak długim gotowaniu
nie są już smaczne.
  
 


Buraki i botwinę dobrze myjemy.
Buraczki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Łodygi i liście również kroimy na mniejsze
kawałki (nie musimy wykorzystać wszystkich).
Całość przekładamy wraz z odcedzonym
bulionem do garnka i gotujemy ok. 25 minut,
aż buraczki zmiękną. Można dodać soku
z cytryny, wtedy buraczki nie stracą koloru.


Dodatki:
400 ml kefiru
kilka rzodkiewek  (pokrojone w paseczki)
kilka ogórków gruntowych (pokrojona w paseczki)
koperek (posiekany)
jajka ugotowane na twardo


Do przestudzonego wywaru dolewamy kefir.
Po połączeniu wywaru z kefirem
chłodnik trzeba dodatkowo schłodzić
przez ½ godziny w lodówce.
Po rozlaniu chłodnika na talerze
każdy może dodać sobie pokrojonych
rzodkiewek, ogórków, jajek i posypać
chłodnik świeżym koperkiem.

 
 
 
 
 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel