Chleba naszego powszedniego, krótka historia.

 

  
Nasza przygoda z pieczeniem chleba w domu rozpoczęła się kilka lat temu, kiedy to chleb dostępny w piekarniach przestał nam smakować,a myśl "jesteś tym co jesz" nurtowała coraz bardziej.
Teraz kiedy czasami dopada nas leń, szepczący do ucha, aby odpuścić sobie pieczenie i kupić chleb w piekarni, przypominamy sobie o wszystkich ulepszaczach, sztucznych dodatkach, emulgatorach i mieszankach, wyciągamy miskę, mąkę, drożdże, a po ok. 3 godzinach znów przypominamy sobie dlaczego to była dobra decyzja:-)
  
Dziś podzielimy się z Tobą naszym przepisem na domowy chleb. Przepis nie jest skomplikowany, wykonanie też, no może tylko czas jaki potrzeba
na wyrośnięcie ciasta trochę za długi, ale taki urok ciast drożdżowych. Taki chleb jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Można kombinować z mąką (żytnią, orkiszową), można dodawać otręby, siemię lniane, słonecznik, przyprawy. My dodajemy kurkumy ze względu na jej właściwości, ale również piękny,
żółty kolor na jaki barwi bochenek. Taki chleb to smaczna chrupiąca skórka i ciężki, mokry miąższ.
A sekret takiego chleba tkwi w sposobie jego pieczenia. Chodzi bowiem o to, żeby stworzyć mu w naszym domowym piekarniku warunki jak w piecu chlebowym
u dobrego piekarza. Jak to zrobić? Wystarczy zaopatrzyć się w porządny żeliwny garnek i rozpocząć tą przygodę.
A dlaczego? Przekonasz się kiedy wyjmiesz pierwszy własny bochenek z pieca (a właściwie garnka).
 
chleb pieczony w żeliwnym garnku                  

Składniki na domowy chleb

350 g mąki pszennej (przesianej)
150 g mąki żytniej
1 ½ płaskiej łyżeczki drożdży instant
garść zmielonego siemienia lnianego
łyżka otrębów (owsianych, pszenne lub innych)
łyżeczka kurkumy
łyżeczka soli (najlepiej himalajskiej)
łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego)
chłodna woda mineralna ok. 350-400 ml


Powyżej podane proporcje za każdym razem trochę się u nas zmieniają.
Trzeba popróbować, upiec kilka bochenków,
nabrać odwagi i ustalić własną wersję najlepszego przepisu.
Więcej wody, mniej mąki, mniej drożdży itd.
Niech powyższe składniki będą bazą wyjściową
do własnych eksperymentów.


Zachęcamy też do poszukiwań podobnych przepisów na chleb
z żeliwnego garnka w internecie, na blogach kulinarnych
i w książkach o pieczeniu chleba.
  
Sposób przygotowania ciasta: 

Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy mąkę żytnią, sól, siemię, otręby, kurkumę.
W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami letniej wody.
Pozwalamy chwilę zadziałać drożdżom. W tym czasie dokładnie mieszamy mąkę z pozostałymi składnikami (najlepiej zrobić to rękami).
Przygotowujemy odmierzoną wodę mineralną, zostawiając w pobliżu butelkę w razie gdyby trzeba było dolać odrobinę więcej wody.
Rozczyn wlewamy do miski z mąką (miseczkę po rozczynie "czyścimy" wodą mineralną i wlewamy ją do miski).
Delikatnie przy pomocy łyżki (my używamy takiej łopatki, jest najlepsza, lepsza niż drewniana łyżka) mieszamy rozczyn z mąką i dolewamy wodę,
tak aby połączyła się z mąką. Krótko mieszamy całość. Ciasto ma być klejące i będzie raczej ciężkie w mieszaniu.
Teraz odkładamy łyżkę, podsypujemy ciasto garścią mąki i staramy się uformować "zwartą formę" /kulkę - nie zagniatamy, tylko formujemy.
Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką kuchenną na 2 godziny do wyrośnięcia.
 
  
  
Po 2 godzinach ciasto powinno ładnie podwoić swoją objętość. Teraz nagrzewamy piekarnik, który należy nastawić na ok. 225ºC.
Do zimnego piekarnika wkładamy zamknięty garnek żeliwny (albo ewentualnie jak jeszcze nie macie naczynie żaroodporne z pokrywą) i czekamy,
aż garnek i piekarnik się nagrzeją. Zanim wyciągniemy gorący garnek z pieca, aby przerzucić do niego ciasto, najlepiej spokojnie przygotować
ciasto - podsypujemy je w misce garścią mąki, uderzamy w nie pięścią i formujemy kulkę. Myjemy ręce, zakładamy porządne rękawice kuchenne i wyciągamy garnek z piekarnika. Uwaga przy wyciąganiu garnka! Będzie baaardzo gorący.
Wrzucamy ciasto do garnka i wracamy z nim do piekarnika. Pieczemy 5 minut bez pokrywki.
Po tym czasie zamykamy garnek pokrywką i pieczemy chleb ok. 25 minut. Następnie kontynuujemy pieczenie jeszcze ok. 25 minut bez pokrywki.
Jeśli skórka będzie się zbytnio rumieniła kładziemy kawałek folii aluminiowej (zawsze błyszczącą stroną do góry).
Chleb gotowy. Przed rozkrojeniem warto naprawdę poczekać - ok. 30 minut, aż chleb ostygnie.
W innym razie chleb straci formę, zacznie się rozpadać, albo lepić do noża. Uwierzcie warto czekać.
 
Tak wygląda ciasto wyrośnięte - po 2 godzinach >
 
  
 
chleb domowy z garnka le creuset
 
Dlaczego piec chleb w żeliwnym garnku?
A dlatego, że ma on zastąpić nam prawdziwy piekarski - chlebowy - piec.
Wiadomo, że żeliwo ma bardzo dobre właściwości jeśli chodzi o kumulowanie ciepła i rozprowadzanie go po całym naczyniu, dlatego nagrzany w piekarniku
żeliwny gar z pokrywą będzie miał idealną temperaturę do wypieku pysznego domowego chleba. Takiemu garnkowi, tak wysokie temperatury nie zaszkodzą, w przeciwieństwie do innych naczyń, jak np. formy żaroodporne, które wykorzystywane do pieczenia często, z czasem mogą nawet pęknąć. Pieczenie chleba
w garnku żeliwnym gwarantuje nam, że nasz bochenek będzie dobrze wypieczony, będzie miał złota, chrupiącą skórkę i miękki, gęsty miąższ rozpływający się w ustach.
 
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Garnki żeliwne Le Creuset Garnki żeliwne Chasseur Garnki żeliwne Skeppshult

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel